דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שבת כ"ב באדר תשפ"ה 22.03.25
16.8°תל אביב
  • 12.7°ירושלים
  • 16.8°תל אביב
  • 16.2°חיפה
  • 17.4°אשדוד
  • 15.4°באר שבע
  • 21.5°אילת
  • 17.6°טבריה
  • 12.2°צפת
  • 16.9°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
הרפורמה במערכת המשפט

רוב לפוליטיקאים, הלשכה בחוץ: לוין ורוטמן הציגו נוסח חדש לחוק למינוי שופטים

הצעת החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים לא תחייב הסכמה של שופט למינוי שופטים. הדבר מקל משמעותית על מינויים לביהמ"ש העליון, אך בפועל מחייב הסכמה בין הקואליציה לאופוזיציה

שמחה רוטמן ויריב לוין (צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת)
שמחה רוטמן ויריב לוין (צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת)
אור גואטה
אור גואטה
כתב ביטחוני-מדיני
צרו קשר עם המערכת:

שר המשפטים, יריב לוין, ויו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן חשפו היום (חמישי) את הצעת החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, בדומה למתווה סער-לוין שהוצג בשבוע שעבר, אך עם מספר נקודות שעברו "ריכוך" בעקבות הביקורת שספגו. המתוויה מציע שינוי בתחום העיגון בחוק של מאזן קואליציה (3) ואופוזיציה (1), בנושא אופי המשפטנים שבוועדה, ובאופן ההסכמה והשימוש במנגנון המכונה "מבוי סתום".

עיקרי המתווה

השינויים המרכזיים בהצעה, הם העיגון בחוק של חבר אופוזיציה אחד וחבר קואליציה אחד בוועדה, כך שלצד שר המשפטים המשמש כיו"ר הוועדה ושר נוסף המשמש נציג הממשלה, יהיו בוועדה לפי החוק שלושה חברי קואליציה וחבר מהאופוזיציה. החוק מחייב שלפחות ארבעה מחברי הוועדה יהיו נשים. בנוסף, מספיקים רק שני חברי ועדה כדי להציע מועמדים לשיפוט, ולא שלושה כפי שהיה עד כה.

בנושא עורכי הדין שבוועדה, ההצעה מבקשת לא לחייב את חברותם של חברי לשכת עורכי הדין, ומאפשרת בחירה של שני משפטנים, ובשונה מההצעה שהציגו סער ולוין, המשפטנים לא חייבים להיות עם ניסיון של 10 שנים בעריכת דין ובליטיגציה (ייצוג בבתי משפט), אלא רק של שלוש שנים.

בחירת שופטים לבית המשפט העליון לא תחייב הסכמה של שופט בסך ההסכמות בין כלל החברים, וההסכמה על שופט עליון לא תחייב הסכמה של שבעה חברים מתוך תשעה בוועדה, אלא רק של חמש, מה שלכאורה מקל משמעותית על מינויים לבית המשפט העליון, אך בפועל מחייב הסכמה בין הקואליציה לאופוזיציה.

יו"ר ועדת חוקה ח"כ שמחה רוטמן בעת דיון בוועדה (צילום: יונתן זינדל/פלאש 90)
יו"ר ועדת חוקה ח"כ שמחה רוטמן בעת דיון בוועדה (צילום: יונתן זינדל/פלאש 90)

מבנה ההחלטות בוועדה לפי ההצעה מחייב הסכמה של נציג הקואליציה, כלומר שר, ח"כ או משפטן שבחרה הקואליציה, נציג מטעם האופוזיציה ושופט. המבנה המחייב הסכמה רחבה עשוי להקשות על בחירת שופטים, ועלול לגרור את הוועדה לשימוש במנגנון "מבוי סתום" בתדירות גבוהה.

לפי המנגנון, אם בהרכב בית המשפט העליון חסרים שני שופטים, כאשר אחד מהם חסר לפחות שנה, שר המשפטים רשאי להורות לחברי הקואליציה ולחברי האופוזיציה להציע שלושה מועמדים מכל צד. אם אף אחד מששת המועמדים לא נבחר תוך חודש, כל צד רשאי לבחור מועמד אחד מבין שלושת המועמדים שלו, והוועדה תמנה אותם. ריכוך שנעשה בהצעה הנוכחית מההצעה הקודמת, הוא ששר המשפטים רשאי להשתמש במנגנון הזה פעם אחד בכהונה של אותה כנסת.

בנוגע לחברות של חברי קואליציה ואופוזיציה, הצעת החוק מחדדת כי אם חבר אופוזיציה מונה על ידי האופוזיציה לחברות בוועדה אך עבר לאופוזיציה, הוא יוחלף. הדין זהה גם לחברי הקואליציה.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!