דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שלישי י"ח באדר תשפ"ה 18.03.25
19.3°תל אביב
  • 19.3°ירושלים
  • 19.3°תל אביב
  • 23.2°חיפה
  • 16.9°אשדוד
  • 16.7°באר שבע
  • 23.8°אילת
  • 21.1°טבריה
  • 19.1°צפת
  • 17.5°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
עבודה

ההסתדרות לשר הפנים: להשוות את האגרה למעסיקי כלל העובדים הזרים בבניין

בהסתדרות הגיבו להחלטת השר משה ארבל לפטור מאגרה מעסיקים שיביאו עובדים בהסכמים בין מדינתיים החל מפברואר 2025, וקראו לשמור על אחידות בגבייה, מחשש לפגיעה בעובדים שכבר נקלטו בארץ

עובדים זרים בענף הבנייה (צילום ארכיון: קובי גדעון, פלאש90)
עובדים זרים בענף הבנייה (צילום ארכיון: קובי גדעון, פלאש90)
ניצן צבי כהן
ניצן צבי כהן
כתב לענייני עבודה
צרו קשר עם המערכת:

ההסתדרות פנתה היום (שני) לשר הפנים משה ארבל בתגובה להחלטתו לבטל את דמי ההיתר עבור עובדי הבניין הזרים שיגיעו לישראל החל מפברואר 2025, והזהירה כי ניתוח של טיוטת התקנות מעלה חשש מפני פגיעה בעובדי הבניין הזרים שכבר הגיעו לישראל במהלך 2024 ולפני כן.

על פי התקנות שפרסם אתמול השר ארבל, מעסיקיהם של עובדים זרים בענף הבניין שיגיעו לישראל החל מפברואר 2025 במסלול הבילטרלי (בין-מדינתי) יהיו פטורים מתשלום דמי היתר על סך 14 אלף שקלים בשנה. הסכמים בילטרליים נוטים לשמור יותר על זכויות העובדים. מעסיקיהם של עובדים זרים בענף הבניין שיגיעו במסגרת הבאה פרטית לאחר תאריך זה, ישלמו רק 50% מדמי ההיתר בשנה.

המטרה, לדברי שר הפנים, היא להקל על הבאת העובדים הזרים לאור מצוקת כוח האדם בענף הבנייה, ולאפשר את התאוששות הענף והורדת יוקר המחיה.

בהסתדרות הבהירו כי הם מברכים על יוזמת משרד הפנים להפחית את עלויות העסקת העובדים הזרים בענף הבניין, אולם אמרו שטיוטת התקנות מעלה חששות כבדים באשר להשלכותיה הבלתי מכוונות. לדבריהם, הטיוטה עלולה ליצור מציאות שבה ישנם מעמדות בין העובדים הזרים בענף, המתבססים רק על עיתוי הגעתם לישראל ומסלול הגעתם. כך, בעוד מעסיקיהם של עובדים זרים שהגיעו לישראל בשנת 2024 בתקופת השיא של המשבר בענף הבנייה, ייאלצו להוסיף ולשלם עבורם 14 אלף שקלים מדי שנה – מעסיקיהם של עובדים זרים שיגיעו החל מפברואר 2025 לא יידרשו לשלם עבורם סכום זה, או שיידרשו לשלם עבורם רק את מחציתו.

"אנו ממליצים על הפחתה גורפת של דמי ההיתר לכלל העובדים הזרים" כתבה סמנכ"לית האגף לאיגוד מקצועי, מזל גולן. "גישה זו תשיג שתי מטרות חיוניות: ראשית, היא תתרום באופן ממשי להפחתת יוקר המחיה בענף הבנייה, שכן ההוזלה תחול על כל כוח העבודה הזר ולא רק על העובדים החדשים. שנית, היא תבטיח יציבות תעסוקתית לעובדים הוותיקים, תעודד שימור ידע מקצועי חיוני בענף, ותמנע אפליה בלתי מוצדקת בין עובדים המבצעים את אותה העבודה" .

בחוות הדעת של ההסתדרות על התקנות נכתב שאותה אפליה "יוצרת תמריץ שלילי מובהק עבור תאגידי הבניין להמשיך ולהעסיק את העובדים 'הוותיקים', אשר כבר צברו ניסיון וכישורים חיוניים בענף. במקום לתגמל את הוותק והמקצועיות של עובדים אלה, התקנות המוצעות הופכות אותם ל'יקרים' יותר להעסקה.

"מצב זה לא רק מסכן את יציבות תעסוקתם, אלא אף עלול להוביל לתופעות חמורות יותר: תאגידי כוח האדם עלולים לנסות להחליף עובדים אלה, אם באמצעות פיטורין ישירים ואם באמצעות דיווחים כוזבים על נטישת מקום העבודה. תרחיש זה עלול לדחוק עובדים אלו אל מחוץ למסגרת החוקית ולהפוך אותם לעובדים שקופים באתרי הבנייה השונים, חשופים לניצול וללא כל הגנה חוקית או זכאות לתנאים סוציאליים".

גולן: "המתווה המוצע מחטיא את מטרתו המוצהרת – הוזלת מחירי הדיור עבור זוגות צעירים ומשפרי דיור. דחיקתם של עובדים מנוסים ומיומנים לטובת עובדים חדשים, רק בשל שיקולי עלות דמי היתר, עלולה להוביל דווקא לעלייה בעלויות הבנייה הכוללות. תקופת ההסתגלות הנדרשת לעובדים חדשים, הצורך בהכרת שיטות העבודה המקומיות והתאמה לסטנדרטים הישראליים, כל אלה מתורגמים לזמני עבודה ארוכים יותר ולפריון עבודה נמוך יותר בתקופה הראשונה.

"עלויות אלו, יחד עם העיכובים הצפויים בלוחות הזמנים, יגולגלו בסופו של דבר לפתחם של רוכשי הדירות. לפיכך, המדיניות המוצעת לא רק שלא תוביל להוזלת מחירי הדיור, אלא עלולה אף להביא לייקורם. אנו סבורים כי יש לתקן את טיוטת התקנות באופן שיצור שוויון בדמי ההיתר בין כל העובדים הזרים בענף הבניין, ללא קשר למועד הגעתם לישראל או למסלול דרכו הגיעו".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!