
ועדת העבודה והרווחה של הכנסת דנה היום (שני) בתופעת החובות של צעירים לביטוח הלאומי, תופעה שקיבלה תשומת לב נרחבת בעקבות טרנד ברשת טיקטוק. יוזמת הדיון, ח"כ דבי ביטון (יש עתיד) סיפרה כי "נתקלנו ברשת בסרטונים רבים של צעירים, בעיקר חיילים משוחררים או משרתי מילואים, שמגלים פתאום שיש להם חוב גבוה לביטוח הלאומי. רבים מהם כלל לא היו מודעים לכך".
יו"ר הוועדה, ח"כ ישראל אייכלר, הסביר כי התופעה אינה חדשה. "אנחנו מקבלים פניות בנושא כבר שנים. צעירים שלא מרוויחים שקל נדרשים לשלם, ובמקרים רבים צוברים חוב של אלפי שקלים מבלי לדעת על כך". לדברי יגאל ברזני, סמנכ"ל ביטוח וגבייה במוסד לביטוח לאומי, מקור החובות נעוץ בפער חוקי שנמצא בהליכי תיקון. לדבריו, בימים אלה מקודמת הצעת חוק ממשלתית שתאפשר גביית דמי ביטוח ישירות מתגמולי המילואים.

"כל צעיר מגיל 18 מחויב לשלם דמי ביטוח לאומי, אלא אם הוא פטור, כמו במקרה של חיילים בשירות סדיר", אמר ברזני. "אולם, משרתי מילואים שלא התחילו לעבוד אחרי השחרור נדרשים לשלם דמי ביטוח לאומי. תגמולי המילואים, שעומדים על כ-9,000 שקלים בחודש, אינם מאפשרים גבייה ישירה ולכן נוצר החוב".
@nathan___zarka הלכתי לפתוח אונלי #נתןזרקה #הכוכבהבא2024 #ישינקשהזין
במהלך הדיון הובהר כי דמי הביטוח הלאומי מחושבים על בסיס תגמולי המילואים המינימליים, מה שמביא להצטברות חובות גבוהים. ח"כ ביטון אמרה: "זה עיוות. לחוב מתווספות הצמדות, ורבים לא ידעו כלל על קיומו". נציג הביטוח הלאומי הבהיר כי קנסות על חובות ניתנים לביטול במעמד התשלום באתר, בטלפון או בסניפים.

ח"כ אייכלר קרא להוריד את תעריף דמי הביטוח למשרתי מילואים צעירים שאינם עובדים לתעריף המינימלי. "לא ייתכן שמשרת שלא עבד יידרש לשלם לפי שכר המילואים", אמר אייכלר. בדיון הוצע גם שהצבא ישא בתשלום דמי הביטוח למשרתי המילואים, בדומה לפטור הניתן לחיילים בשירות סדיר. אייכלר דרש מהביטוח הלאומי נתונים נוספים על תעריפי הגבייה, חובות הצעירים ותהליכי ההסדרה, וקרא לקדם פתרונות שימנעו היווצרות חובות נוספים.
בנוסף, העלה אייכלר את נושא עקרות הבית שאינן זכאיות לקצבת זקנה בגיל 62–67 בשל אי עמידה בתנאים הקבועים בחוק: "לא ייתכן שאישה שגידלה עשרה ילדים ושילמה כל חייה לא תהיה זכאית לקצבה". נציג הביטוח הלאומי הסביר כי הסכומים המופחתים שמשלמות עקרות הבית מיועדים בעיקר לביטוח בריאות. עם זאת, יו"ר הוועדה דרש לקדם תיקון חקיקה שיבטיח גמלה לעקרות בית מגיל 62.