
"אל תשכחו את אבי", אמר פהמי אבו מוך, בנו של זיאד אבו מוך, מנהל בית הספר שנרצח בחודש נובמבר בפיצוץ מכונית בבאקה אל גרביה, "איפה הייתם? למה עצמתם עיניים?". בן משפחתו של זיאד הוסיף: "אין מלים, הכאב עמוק. אנו לא מצפים מהמשטרה שתעשה משהו, אנו חיים זאת יום יום: מפחדים, מתים מפחד, חסרי אונים".
את הדברים אמרו בני משפחת אבו מוך בכנסת, במהלך יום דיונים שנקבע בנושא הפשיעה והאלימות בחברה הערבית.
"לקום בבוקר ולגלות שאימא לא נמצאת"
אמינה, בתה של סומיה עמאש שנרצחה בחודש מאי בג'סר א-זרקא: "אני פה כדי לדבר על הכאב. הקושי האמיתי, הוא להתעורר יום אחד ולגלות שאימא לא נמצאת. אני לא רוצה שמישהו אחר יחווה זאת. זה פצע לכל החיים. מסע ההבראה הוא מאוד ארוך". אמה של סומיה סיפרה כי באותו יום שבו נרצחה היא חשה שמשהו קרה לה, משום שלא התקשרה אליה באותו בוקר. היא פנתה למשטרה, אך זו התערבה רק לאחר 24 שעות: "עכשיו אני צריכה להתחיל לגדל בנות, אחרי שכבר שסיימתי לגדל ילדים".

48 ילדים נרצחו מאז 2018. שהירה שלבי, מנכ"לית שותפה ביוזמות אברהם: "בעבר הילדים היו קו אדום, היום הם קורבן לגיטימי. באנו לכאן כדי להגיד תראו אותנו את הקורבנות. אנו צריכים חינוך טיפול ושיקום".
בארבע שנים, אימותיהם של 71 ילדים נרצחו, 85% מכלל היתומים בארץ. "אני נפגשת יום יום עם יתומי החברה הערבית", אמרה ד"ר באקה מואסי מעמותת 'חמניות' שמעניקה תמיכה ליתומים, "90% מהם איבדו את הוריהם ברצח. היתומים נשארים עם המון צלקות, רגשות אשם, בושה, סטיגמה ורצון לנקמה. צריך ליצור תוכנית טיפול מותאמת להם. כל יתום שאינו מקבל מענה רגשי מתאים, הסיכון שלו להידרדר לפשיעה גדל".
העיתונאי דיא חאג' יחיא סיפר בדיון: "הגעתי לראיין אישה שבעלה נרצח שבוע לפני כן. ראיתי את הילד שלה, בן ארבע, משחק באקדח פלסטיק. שאלתי אותו: 'למה אתה משחק בזה?', אז הוא ענה: 'אני רוצה לרצוח את מי שרצח את אבא שלי, אני מכיר אותו".
"אין נוער בסיכון בחברה הערבית, כולם כאלה"
ראוויה חנדקלו, ראש מטה החירות למאבק באלימות ובפשיעה, הפצירה שאין לנושא קשב ציבורי: "די לספור נרצחים. לאנשים יש שמות, חלומות ומשפחות. יש לנו חיים. כאן נדבר על הילדים, על העתיד שלנו, על הכאב שלנו. הדגל האדום הוא שמודל החיקוי שלנו הוא איש ארגון פשע. ההתנהלות שלנו היא כשל שורדים. היום אין נוער בסיכון בחברה הערבית, כל הילדים שלנו בסיכון".
חברת הכנסת עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל) יוזמת הכנס: "מעבר למלחמה הכללית, יש לנו את המלחמה הפנימית שלנו נגד ארגוני הפשיעה". ח"כ יואב סגלוביץ' (יש עתיד): "אי אפשר לדבר על חינוך וכלכלה כשנשמעים קולות ירי באוויר. יש גם צד טוב, יש חברה אזרחית חזקה, אבל זו גם הכרעה פוליטית. אי אפשר לפתור את הבעיה ביום אחד, אבל שינוי ברוח אפשר לעשות".
"הציבור היהודי לא יודע לא מבין ולא מפנים מה עובר על הציבור הערבי במדינת ישראל על הצעירים על האימהות", אמר ח"כ גלעד קריב (העבודה), "יש פער דרמטי בין השיח התיאורטי לבין ההבנה בלב ובבטן של המציאות".