
בית הדין האזורי לעבודה בבת ים הורה השבוע לחברת 'גובה' לשלם תוספת סיכון למנופאים, עובדי החברה, בגין עבודה באזורים ובתקופות בהם הוכרז "מצב מיוחד" בעורף. ההחלטה התקבלה עקב תביעה קיבוצית שהגישה ההסתדרות, באמצעות עו"ד חנה שניצר-רהב ועו"ד אורן שרם מהלשכה המשפטית של האגף לאיגוד מקצועי.
במסגרת ההסכמות שהושגו בבית הדין, הובהר כי החברה תידרש לשלם את התוספת כבר החל מחודש ינואר, וכן לשלם באופן רטרואקטיבי בגין החודשים בהם לא שילמה את התוספת מאז תחילת המלחמה בארבעה תשלומים שווים ורצופים, החל ממשכורת פברואר. עם זאת, בשל העובדה שהחברה פועלת, בין היתר במישור המשפטי מול רשויות המדינה בניסיון לבטל את חובת התשלום של התוספת, הוסכם כי העובדים יקבלו הודעות לפיהן "קיימת אפשרות שהם יידרשו להחזיר את התשלומים, ככל שכך יוחלט על ידי ערכאה מוסמכת".
החברה צפויה לבקש מהתאחדות בוני הארץ להצטרף כצד להליך או לחילופין, לעתור נגד חובת התשלום של תוספת הסיכון לבג"ץ, במטרה לנסות ולבטל חובה זו באופן רטרואקטיבי. ככל ולא תעדכן את בית הדין האזורי על התפתחויות עד 5 במרץ השנה, היא תוותר על טענתה כי זכאית להחזר עתידי של התוספת ששילמה לעובדים. יש לציין כי הסבירות שהתאחדות בוני הארץ תצטרף לעמדת החברה נמוכה, שכן ההתאחדות עצמה הייתה צד להסכם שהסדיר את תוספת הסיכון מלכתחילה. ניתן להעריך כי גם סיכוייה של החברה לבטל את צו ההרחבה בדיעבד בבג"ץ נמוכים.
יו"ר הסתדרות עובדי הבניין והתעשיות הנלוות, איציק מויאל: "אני מברך על החלטת בית המשפט, שנכנס לעובי הקורה. זהו עוד צעד חשוב במאבק למען העובדים השקופים. לא נעבור לסדר היום על הפרה בוטה של הסכם ענפי וצו הרחבה. העובדים יקבלו את כל מה שמגיע להם בדין. לאחר הסכם הפשרה בבית משפט, אני מתכוון לפנות מיד לכל החברות שלא שילמו את התוספת סיכון למנופאים. אם תוך שבעה ימים לא נקבל מענה, נגיש תביעה נגד כל אחת ואחת מהן, ונעמיד לרשות העובדים את כל הכלים כדי לקבל את מה שמגיע להם בדין".
רועי וינשטיין, יו"ר ועד המנופאים הארצי: "זהו ניצחון לעובדים להליך הקיבוצי ולצדק. הסכום אולי נשמע קטן – 4 שקלים לשעה – אבל מדובר בזכות מעוגנת בצו הרחבה. כל פגיעה בהסכם, גם אם מדובר בסכומים נמוכים, היא פגיעה בעובדים ובמעמד ההסכמים הקיבוציים בישראל. ההחלטה התקבלה תוך חודש מהגשת התביעה, הודות למאבק נחוש של ועד העובדים וגיבוי מלא מההסתדרות. בית הדין הורה לחברה לשלם את התוספת רטרואקטיבית לכל העובדים הזכאים. ההחלטה המהירה של בית הדין מוכיחה שכאשר עובדים מתאגדים ונאבקים יחד על זכויותיהם, אפשר להשיג תוצאות. נמשיך לעמוד על המשמר ולוודא שכל זכויות העובדים מכוח ההסכם הקיבוצי נשמרות במלואן". וינשטיין קרא לכל מנופאי העובד בחברה המפרה את צו ההרחבה, לפנות לוועד העובדים ולהסתדרות על מנת שתפעל למצות את הדין עם אותו המעסיק.