
בדוח העישון לשנת 2023 שהתפרסם היום (רביעי), נחשף כי אחד מכל חמישה ישראלים (20.5%) מעשנים, וכי משנת 2016 שיעור המעשנות היהודיות ירד, ונשאר יציב בשאר האוכלוסיות.
מהדוח עולה כי 39% מהגברים הערבים מעשנים, ו-25.6% מהגברים היהודים מעשנים. בנוסף, 14.6% מהנשים היהודיות ו-6.3% מהנשים הערביות מעשנות. כמו כן, 26% מהמרואיינים שאינם מעשנים חשופים לעשן של מעשנים אחרים.
המקומות הכי נפוצים לחשיפה לעישון הם בבתים של משפחה או חברים, ומקומות ציבוריים פתוחים. בנוסף, נראה כי השימוש בסיגריות אלקטרוניות נמצא במגמת עלייה: 2.3% מהאוכלוסייה דיווחו על שימוש, לעומת 1.6% מהאוכלוסייה בשנת 2017.

כ-800 בני אדם מתים בשנה מחשיפה לעישון
לפי הערכת משרד הבריאות, בכל שנה כ-8,000 בני אדם מתים ממחלות שנגרמות מעישון, ביניהן סרטן, מחלות לב וכלי דם, ובכללן שבץ מוחי, מחלות נשימה וסוכרת. בנוסף, כ-800 אנשים מתים בשנה כתוצאה מעישון, למרות שהם לא עישנו בעצמם, אלא נחשפו לעישון של אחרים.
שר הבריאות, אוריאל בוסו: "אני קורא לכל תושבי ישראל שנמצאים במעגל העישון להיעזר בסיוע המקצועי לגמילה ללא עלות, לו הם זכאים במסגרת סל שירותי הבריאות, דרך המוקד הטלפוני הלאומי לגמילה מעישון של משרד הבריאות, ובקופות החולים".
ד"ר שרון אלרעי פרייס, ראש חטיבת בריאות הציבור במשרד הבריאות: "מגפת העישון היא אחת ההרסניות על בריאות הציבור. עישון הטבק ומוצריו הוא סיבת המוות המובילה, הניתנת למניעה. סיגריות אלקטרוניות נתפסות כמוצר בריא אך הן מסוכנות, ובמיוחד לילדים ובני נוער. אחד מכל שישה ילדים ובני נוער התנסה בעישון. בשנת 2023 היינו עדים למחיר הכבד שעלול להיות לשימוש בסיגריות אלקטרוניות, לאחר ששני בני נוער אושפזו ואחד מהם נפטר לצערנו. על פי נתוני הסקרים המוצגים בדוח זה, התופעה המסוכנת של שימוש בסיגריות וסיגריות אלקטרוניות בקרב ילדים ובני נוער בישראל בעלייה. אנחנו מחויבים לפעול להפחתת התופעה המסוכנת הזו. משרד הבריאות מחוייב להמשיך ולהוביל את המאבק בעישון ונזקיו".