דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום ראשון כ"ט בסיון תשפ"ו 14.06.26
25.8°תל אביב
  • 21.0°ירושלים
  • 25.8°תל אביב
  • 25.0°חיפה
  • 26.5°אשדוד
  • 24.0°באר שבע
  • 31.0°אילת
  • 24.5°טבריה
  • 19.7°צפת
  • 25.4°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
בעולם

טראמפ החזיר את החות'ים לרשימת ארגוני הטרור: "פעילותם מאיימת על אזרחים אמריקאים"

הנשיא לשעבר ג'ו ביידן הגדיר את הארגון כ'ארגון טרור עולמי ייעודי' בינואר אשתקד לאחר שהסירו מהרשימה ב-2021, אולם הממשל לא אכף את הסנקציות עליו מחשש לפגיעה הומניטרית | מעט לפני כן החות'ים שחררו את צוות הספינה 'גלקסי לידר'

חות'ים דורכים על דגל אמריקאי בעצרת נגד ישראל וארה"ב בצנעא, 17 בינואר 2025 (צילום ארכיון: AP)
חות'ים דורכים על דגל אמריקאי בעצרת נגד ישראל וארה"ב בצנעא, 17 בינואר 2025 (צילום ארכיון: AP)
אוריאל לוי
אוריאל לוי
כתב לענייני חוץ
צרו קשר עם המערכת:

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ חתם הלילה (חמישי) על צו המחזיר את 'אנסאר-אללה' – ארגון הגג של השלטון החות'י בתימן – לרשימת ארגוני הטרור הזרים. בהודעה שפרסם הבית הלבן נמסר כי החות'ים ירו על ספינות מלחמה של הצי האמריקני עשרות פעמים מאז 2023, וסיכנו גברים ונשים אמריקאים במדים. "פעילות החות'ים מאיימת על ביטחונם של אזרחים ואנשי צוות אמריקאים במזרח התיכון, על ביטחונם של השותפים הקרובים ביותר שלנו, ועל יציבות הסחר הימי העולמי", נמסר בהודעה.

הבית הלבן הוסיף כי ארגון הטרור התימני נתמך על ידי כוח קודס של משמרות המהפכה האסלאמיים של איראן, המחמש ומאמן ארגוני טרור ברחבי העולם. "מאז השתלטו החות'ים בכוח על רוב מרכזי האוכלוסייה של תימן בשנים 2014-2015 והדיחו את ממשלת תימן הלגיטימית, הם פגעו פעמים רבות בתשתיות אזרחיות, כולל התקפות מרובות על שדות תעופה אזרחיים בסעודיה וההתקפות הקטלניות בינואר 2022 על איחוד האמירויות הערביות, ושיגרו יותר מ-300 טילים לעבר ישראל מאז אוקטובר 2023. החות'ים תקפו כלי שיט מסחריים שעברו את מיצרי באב אל-מנדב יותר מ-100 פעמים, הרגו לפחות ארבעה מלחים אזרחיים ואילצו חלק מהתנועה המסחרית הימית של הים האדום להחליף נתיב, מה שתרם לאינפלציה העולמית".

הנשיא ג'ו ביידן הסיר את הארגון מרשימת ארגוני הטרור בתחילת כהונתו ב-2021, והגדיר אותו שוב כ'ארגון טרור עולמי ייעודי' בינואר אשתקד, אולם הממשל שלו התעכב עם החלת אכיפה מחמירה כנגד גורמים הבאים עמו במגע בשל חשש מפגיעה הומניטרית באזרחי תימן. הכנסת החות'ים לרשימת ארגוני הטרור תחמיר את העונשים הכלכליים על כל מי שיסחר עמם או יבוא איתם במגע.

ארגון הסיוע הבריטי אוקספם גינה את החלטתו של טראמפ ואמר כי המהלך יחמיר את סבלם של אזרחי תימן וישבש ייבוא של מזון, תרופות ודלק למדינה הסובלת ממגפות ומכות רעב תדירות. "ממשל טראמפ מודע להשלכות הללו אך בחר להתקדם בכל זאת, ויישא באחריות לרעב ולמחלות שיבואו בעקבותיו", כתב סקוט פול, אחד מראשי הארגון, בהצהרה שפרסם ברשתות.

דיוויד שנקר, שהיה עוזר מזכיר המדינה לענייני המזרח התיכון בממשל טראמפ הראשון, אמר לרויטרס שהצעד של טראמפ היה צעד ראשוני והכרחי במטרה להתעמת עם אחד מכוחות הפרוקסי המובילים של איראן במזרח התיכון. "אומנם הצעד לא ישפיע ישירות על מנהיגי החות'ים, אך יש בו קריאת כיוון ברורה שהממשל החדש בוושינגטון לא מנסה לשכנע את האיראנים לשבת על שולחן המשא ומתן באמצעות חנופה", אמר שנקר לרויטרס.

ממשל טראמפ אמר כי ארה"ב תעבוד עם שותפים אזוריים כדי לחסל את יכולות החות'ים, לשלול מהם משאבים, "ובכך לסיים את תוקפנותם כלפי אנשים ואזרחים אמריקאים, שותפות ארה"ב והספנות הימית בים האדום".

"הנשיא ינחה את USAID לסיים את הקשר שלה עם גופים שהעבירו תשלומים לחות'ים, או שהתנגדו למאמצים בינלאומיים להתמודד עם החות'ים תוך העלמת עין מהטרור וההתעללות שלהם", אמר הבית הלבן.

החות'ים שחררו את צוות הספינה Galaxy Leader

החות'ים אותתו בימים האחרונים שהם מפחיתים את ההתקפות בים האדום בעקבות הסכם הפסקת האש בין ישראל לחמאס. אתמול (רביעי) שחרר הארגון את צוות אוניית הסוחר Galaxy Leader, שהוחזק בשבי יותר משנה. האונייה, בבעלות ישראלית, שטה תחת דגל איי בהאמה מול חופי תימן לפני כשנה ונתפסה על ידי לוחמים חות'ים, וכל צוותה, שלא כלל אזרחים ישראלים, נחטף. החטופים שהוחזקו בשבי בתימן הם 17 אזרחי הפיליפינים, ו-8 אזרחים נוספים מבולגריה, רומניה, מקסיקו ואוקראינה.

צוות הגלקסי לידר נוחת בעומאן לאחר שנה בשבי החות'ים (צילום: AP, סוכנות הידיעות העומאנית)
צוות הגלקסי לידר נוחת בעומאן לאחר שנה בשבי החות'ים (צילום: AP, סוכנות הידיעות העומאנית)

סר א-דין עאמר, מבכירי החות'ים, אמר מוקדם יותר היום כי "לבקשת האחים בחמאס ובאמצעות אחינו בעומאן, ישוחרר היום צוות הספינה הישראלית המוחזק בידי כוחות חיל הים התימני (החות'ים) למעלה משנה וחודשיים. יש לציין כי תימן הדגישה מההתחלה שעניין הצוות נמצא בידי האחים בחמאס".

אוניית הסוחר גלקסי לידר הייתה בבעלות חברת הספנות "Ray" של הישראלי רמי אונגר. היא הותקפה כשהייתה בדרכה מנמל פורט סעיד במצרים להודו. את האנייה עצמה החות'ים בזזו והפכו לאטרקציה תיירותית, והם מחזיקים בה מול נמל אל-סאליף.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!