דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שבת כ"ח בסיון תשפ"ו 13.06.26
21.5°תל אביב
  • 17.8°ירושלים
  • 21.5°תל אביב
  • 20.1°חיפה
  • 21.4°אשדוד
  • 21.1°באר שבע
  • 28.8°אילת
  • 20.1°טבריה
  • 16.9°צפת
  • 20.6°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
חברה במלחמה

הממשלה דחתה את ההחלטה על הקמת ועדת חקירה לאירועי 7 באוקטובר בשלושה חודשים

סער: להסמיך שופט שאינו נשיא בית המשפט העליון עמית לקבוע את הרכב הוועדה | הדיון הראשון בממשלה בחקירת המחדל נמשך כארבע שעות, ובסופו החליטו השרים לקיים דיון נוסף | השר קרעי: "בג"ץ האחרון שיכול להוביל את החקירה" | נתניהו קרא לוועדה שיש "הסכמה רחבה" על הרכבה

ישיבת האבל של הממשלה לציון שנה לאירועי 7 באוקטובר (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
ישיבת האבל של הממשלה לציון שנה לאירועי 7 באוקטובר (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
אור גואטה
אור גואטה
כתב ביטחוני-מדיני
צרו קשר עם המערכת:

הממשלה דנה הלילה (ראשון) בהקמת "ועדה לחקירת אירועי 7 באוקטובר". הדיון כונס בעקבות החלטת בג"ץ, שב-11 בדצמבר הורה לממשלה לדון בוועדת חקירה ממלכתית תוך 60 יום. לפי דיווח ב'כאן', ראש השב"כ רונן בר ביקש להשתתף בדיון – וסורב. בג"ץ חייב את הממשלה לקיים את הדיון בעקבות עתירות של ארגונים שונים, בהם התנועה לאיכות השלטון ו'דרכנו'.

שר החוץ גדעון סער הביע תמיכה בהקמת ועדת חקירה ממלכתית, אך אמר כי אם הוועדה תידרש לחקור גם את ההתנהלות בזמן המלחמה, יש להקים אותה אחרי סיומה. סער הציע את האפשרות שהממשלה תסמיך את אחד מהנשיאים או המשנים לנשיא בית המשפט העליון לקבוע את הרכב הוועדה, ובכך תימנע מהסמכת הנשיא הנבחר יצחק עמית, שאליו מתנגדים בממשלה.

על פי החוק הקיים, יו"ר ועדת חקירה ממלכתית צריך להיות שופט עליון או מחוזי, בין אם מכהן או בדימוס. גורמים בממשלה ובהם ראש הממשלה מקדמים הקמת ועדת חקירה שאינה בראשות שופט, למשל ועדת בדיקה ממשלתית שמוקמת על פי הוראת שר, כחלק מהניסיון להחליש את כוחה של מערכת המשפט. סער מציע אומנם להקים ועדת חקירה ממלכתית, אך הצעתו תדרוש תיקון חקיקה, כדי שהממשלה תוכל להסמיך שופט עליון שהיא תבחר לבחירת נציגי הוועדה.

גדעון סער (צילום: אור גואטה)
גדעון סער (צילום: אור גואטה)

שר התקשורת שלמה קרעי ביטא קו תוקפני נגד ועדת חקירה ממלכתית ונגד בג"ץ. לדבריו, "גם אם שופטי בג"ץ יחליטו בכוח הזרוע להקים ועדת חקירה מטעמם, כמו שהחליטו ללא סמכות להניח את הכתר על ראשו של השופט עמית, אסור לנו לשתף פעולה. בג”ץ, הגוף שהתערב ללא הרף בשיקולים ביטחוניים, שכבל את ידי צה"ל, שאילץ אותנו לרכך את הוראות הפתיחה באש, שמגן על תנאי מחבלים ובני משפחותיהם – הוא האחרון שיכול להוביל את חקירת האסון".

ראש הממשלה בנימין נתניהו קרא להקמת ועדה שיש "הסכמה רחבה" לגבי ההרכב שלה. לדבריו, "מוכרחים לחקור את מה שקרה – אבל עד הסוף! עד הסוף! לא באופן חלקי, ולא באופן מוטה. אני עומד על כך ולא אסתפק בפחות מזה".

בפתח הישיבה התייחס נתניהו לביקורו בארצות הברית ולתוכנית טראמפ. "אני חוזר עכשיו מביקור היסטורי בוושינגטון עם הנשיא טראמפ ועם בכירי הממשל שלו, עם ראשי הסנאט והקונגרס. הביקור הזה והשיחות שקיימנו עם נשיא ארה"ב טומנים בחובם הישגים אדירים נוספים שיכולים להבטיח את ביטחון ישראל לדורות". הוא התייחס גם לאירועים שבהם בוצע ירי הרחקה כלפי פלסטינים ברצועת עזה: "אנחנו אוכפים את הסכמי הפסקת האש, זה מחייב אותנו לפעול באש. אנחנו עושים זאת גם בדרום וגם בצפון. ההנחיה שלי הערב – אף אחד לא מגיע לפרימטר ואף אחד לא חודר לפרימטר. זה חלק מההסכם, אנחנו נאכוף אותו, ונאכוף אותו בתקיפות. אנחנו מצפים שחמאס יעמוד בכל ההתחייבויות שלו – וזו אחת מהן".

היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה שאלה מדוע לא הפיצו לשרים את עמדתו של ראש השב"כ. "ועדת חקירה ממשלתית, בשונה מוועדה ממלכתית, מקבלת את התקציב מהממשלה וזה עלול להשפיע השפעה פסולה, בשונה מתקציב של ועדה ממלכתית שמגיע מהרשות השופטת. ראש השב"כ ביקש לצרף את עמדתו הכתובה, שלא הופצה לשרים". מזכיר הממשלה יוסי פוקס התערב: "איך הוא רלוונטי? יש עוד גורמים שביקשו לצרף עמדה".

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה (צילום: שיר תורם/פלאש90)
היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה (צילום: שיר תורם/פלאש90)

נתניהו דפק על השולחן וזעם: "מדובר בפקיד, מה הוא רלוונטי לסוגיה? זה ממש אבסורד. באיזו סמכות הוא מביע עמדה בלי שהתבקש, ובלי שזה קשור אליו בכלל?".

היועמ"שית השיבה: "הצגנו לבית הדין בהאג עמדה שאנחנו מתכוונים להקים ועדה ממלכתית, אנחנו לא יכולים לחזור בנו". נתניהו שאל: "מי אישר את זה?", ובהרב-מיארה השיבה: "אתה, אדוני".

בהרב-מיארה אמרה לשרים: "צריכים להקים ועדת חקירה ממלכתית עכשיו. אם אתם לא עושים את זה – נטל ההוכחה הוא עליכם. אתם צריכים לנמק ולהסביר למה לא עושים את זה". נתניהו השיב על כך במילה: "Unbelievable" (לא ייאמן).

משפחות נפגעי 7 באוקטובר: "דורשים לדעת את האמת"

תנועת 'קומו' המייצגת נפגעי 7 באוקטובר ומשפחותיהם פרסמה מכתב שעליו חתומים שורדי שבי ומשפחותיהם, הקורא להקים ועדת חקירה באופן מיידי. "אנחנו דורשים לדעת את האמת: איך זה קרה? מי האחראים למחדל? כיצד ניתן היה למנוע? ואיך נבטיח שזה לא יקרה שוב? אסור לתת לפחד מקבלת אחריות למנוע את גילוי האמת".

במכתב גם דרשו לקדם את השלמת שלב ב' של ההסכם עם חמאס לשם השבת החטופים. בין החתומים: אלי ושירה אלבג, הוריה של התצפיתנית שורדת השבי לירי אלבג; התצפיתנית שורדת השבי דורון שטיינברכר ובני משפחתה; ושורדי השבי ליאת אצילי, לואיס הר, גבריאלה ליימברג, קלרה מרמן, עדה שגיא, ירדן רומן גת, עמית סוסנה ושני גורן.

הקואליציה הפילה הצעת חוק להקמת ועדת חקירה ממלכתית

הקואליציה הפילה בחודש שעבר הצעת חוק שיזמה ח"כ אורית פרקש-הכהן (המחנה המללכתי) להקמת ועדת חקירה ממלכתית לחקירת הטבח, ברוב של 53 מתנגדים מול 45 תומכים. האופוזיציה ניסתה למשוך את ההצעה ברגע האחרון לאחר שהתברר כי אין לה רוב, אך הקואליציה התעקשה להעלותה להצבעה, כך שאחרי דחיית החוק הוא לא יוכל לעלות להצבעה נוספת במהלך שישה חודשים. עם זאת, לממשלה יש יכולת להחליט על הקמת ועדת חקירה ממלכתית, בלי קשר לכנסת.

בתגובה לעתירות שהוגשו בדרישה להקים ועדת חקירה ממלכתית, נתניהו מסר בתגובתו הרשמית לבג"ץ כי "לבית משפט נכבד זה אין כל סמכות להורות על הקמת ועדת חקירה ממלכתית". עם זאת, בתקופת ממשלת בנט-לפיד, נתניהו התבטא מספר פעמים בדרישה להקים ועדת חקירה ממלכתית לנושא השימוש של משטרת ישראל ברוגלות.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!