דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום רביעי כ"ג באייר תשפ"ה 21.05.25
20.0°תל אביב
  • 13.6°ירושלים
  • 20.0°תל אביב
  • 19.1°חיפה
  • 18.7°אשדוד
  • 16.1°באר שבע
  • 23.7°אילת
  • 21.7°טבריה
  • 17.4°צפת
  • 18.3°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
כלכלה

שפעת העופות מכה בארה"ב: מחסור בביצים על המדפים, המחירים מזנקים ב-14%

התפשטות המחלה הובילה להשמדת עשרות מיליוני תרנגולות ולמחירים חסרי תקדים | ברשתות השיווק במדינה מגבילים מכירה ומסעדות מעלות מחירים | בישראל האספקה עדיין יציבה, אך הרשויות נוקטות אמצעי זהירות מחמירים

שפעת העופות (צילום אילוסטרציה: shutterstock)
שפעת העופות (צילום אילוסטרציה: shutterstock)
מאיה רונן

שפעת העופות מכה בלולים ברחבי ארה"ב ומחיר הביצים זינק ב-14% בחודש האחרון. התפשטות שפעת העופות הובילה להשמדת יותר מ-40 מיליון תרנגולות מטילות בשנה האחרונה, כ-13.2 מיליון בדצמבר 2024 ו-21.1 מיליון מתחילת 2025. מדובר בכ-71% מהמטילות בלולי כלובים ו-29% מהמטילות בלולים אחרים. בעקבות זאת, חוסר היציבות באספקת הביצים לצרכנים האמריקאים גובר, והמחירים מזנקים.

הצרכנים האמריקאים מתמודדים עם מחירים מרקיעי שחקים: מאמצע דצמבר 2024 זינק המחיר הממוצע של תריסר ביצים ב-25% מ-4.15 דולר ונע בין 7.34 דולר ל-7.95 דולר. בקליפורניה מגיע המחיר לצרכן ל-9.11 דולר לתריסר ביצים. במשרד החקלאות האמריקני צופים יעלו ב-20% נוספים במהלך 2025.

המחסור בביצים משפיע שוק המזון האמריקאי כולו, ורשתות השיווק וחנויות המכולת ברחבי ארה"ב מתמודדות עם המחסור על המדפים באמצעים שונים: מעלייה דרסטית במחיר ועד הגבלת כמות הביצים ללקוח, בתקווה לווסת את שיווק המלאי הקיים. ברשת מסעדות Wafle House, שלה כ-2,000 סניפים ברחבי ארה"ב, הודיעו על עלייה של 50 סנט במחיר לכל מנת ביצה, מהמנות המוזמנות ביותר בתפריט. בשבוע שעבר אף דווח על גניבה של 100,000 ביצים ממשאית חלוקה במדינת פנסילבניה.

סניף של רשת Wafle House, המתמודדת עם מחסור בביצים (צילום: shutterstock)
סניף של רשת Wafle House, המתמודדת עם מחסור בביצים (צילום: shutterstock)

מושלת ניו יורק קאת'י הושול הודיעה על השבתת כל שוקי העופות החיים במדינה עד 14 בפברואר, בניסיון לבלום את התפשטות שפעת העופות ואת המחסור בביצים שמעיק על שוק המזון. במועצת הביצים האמריקנית קוראים ל"תגובה מקיפה" כדי לעצור את ההתפשטות המחלה ועליית המחירים שהיא גוררת, אם כי הפתרונות האפשריים שנויים במחלוקת ויקרים.

גם באירופה מורגשת השפעתה של שפעת עופות על מחירי הביצים, אם כי בניגוד לארה"ב, מדובר בעלייה מתונה שנפרשה על פני ארבעה חודשים. מחירי הביצים בספרד עלו מאוקטובר ב-25% והגיעו ל-3.17 אירו לתריסר. בהולנד הגיע מחיר תריסר ביצים ל- 4.32 אירו, בגרמניה 3.32 אירו, בצרפת 3.87 אירו ובאנגליה האמיר המחיר ל-4.15 פאונד (4.98 אירו). יש לציין שבכל המדינות הללו נמכרות ביצים ללא מע"מ.

לפי דוח שפרסם ארגון בריאות בע"ח העולמי WOAH, התגובה האירופית לשפעת העופות מבוקרת, כתוצאה מלקחי השנים האחרונות, וכוללת שימוש באמצעי אבטחה ביולוגית מחמירים כחלק מאסטרטגיה לבלימת ההתפשטות.

 

בישראל אותרו עד כה 15 מקרים של שפעת עופות מתחילת עונת הנדידה של עופות הבר, 8 מהם במהלך חודש ינואר 2025. הטיפול בכל המקרים שאותרו הסתיים. השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות משתמשים גם הם באמצעים מחמירים, שכוללים השמדה של הלהקות הנגועות, הסגר בטווח של עד 10 ק"מ מהלולים הנגועים, מגבלות על תנועות עופות, איסור אכלוס לולים בסביבת הלול הנגוע ודרישות בטיחות ביולוגית מחמירות מהעוסקים בענף.

ייצור הביצים הישראלי לא נפגע כתוצאה משפעת העופות, אספקת הביצים לשוק הישראלי נשארה יציבה ומדפי הביצים ברשתות השיווק ממשיכים להיות מלאים. למרות שכ-70% מלולי המטילות ממוקמים במושבים בקו העימות הצפוני, הודות לחקלאי ענף ההטלה, גם המלחמה בגבול הצפון לא פגעה בייצור הביצים המקומי. לפי נתוני מועצת הלול בשנת 2024 שווקו בישראל 2.34 מיליארד ביצים, כמות דומה לזו ששווקה בשנת 2023.

מחיר הביצים בישראל הוא מפוקח ועומד על 14.09 שקלים לתריסר ביצים בגודל L ו-13 שקלים לביצים בגודל M. המחיר מתעדכן מידי רבעון בהתאם לשינויים במדדי התשומות, לכן הוא אינו מושפע מתנודות בייצור.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!