
"הביטוח הלאומי חייב להמשיך להיות גוף עצמאי ויועץ של הממשלה בנושא הרווחה ושמירת הזכויות של האזרחים" – כך אמר היום (חמישי) מ"מ מנכ"ל הביטוח הלאומי, צביקה כהן, בכנס אילת לעבודה. כהן ביקר את הניסיונות לפגוע בעצמאות הביטוח הלאומי, ואת מהלכי הארגון שאפשרו לו להוביל את הסיוע לאזרחים במשבר הקורונה ובמלחמת חרבות ברזל.
"גם בעבר, גם בהווה ואני מאמין שגם בעתיד, יהיו גופים שינסו להלאים את הביטוח הלאומי", אמר כהן, "זה גוף עתיר תקציבים ומשאבים, ותמיד יהיו אנשים שירצו אותם תחת החצר שלהם. אסור שזה יקרה. אלו כספים של הציבור, כספים ביטוחיים שלא נועדו לדברים אחרים. זה כסף של הציבור שאמור לחזור לציבור.
"אחת לתקופה מדברים על איחוד גופי הגבייה תחת משרד האוצר. אלה הצעות לא תמימות של אנשים שרוצים להשתלט על הכסף. אסור לאפשר את זה. הביטוח הלאומי חייב להישאר גוף סטטוטורי עצמאי."
כהן התייחס להעלאת דמי הביטוח הלאומי בתקציב המדינה האחרון, והדגיש שמדובר במהלך זמני. "בכל פעם שיש קיצוצים צריך לקבל החלטות אמיצות. על כף המאזניים עמד להקפיא קצבאות לאוכלוסיות החלשות ביותר, או להעלות את דמי הביטוח ב-1.6%. עמדנו על הרגליים האחוריות שזה יוגבל לשנתיים, ולא באופן קבוע כמו שתכננו באוצר. במלחמה חסר כסף וכולם צריכים להיכנס מתחת לאלונקה, וגם אנחנו, המעסיקים וכולם נכנסנו מתחת לאלונקה, בעיקר שזה לתקופה קצובה. אני חושב שזה מידתי."
"אנחנו יודעים להתאים את עצמנו למשברים ולהיות גמישים"
כהן תיאר את הגמישות שגילה הביטוח הלאומי במשברים לאומיים: "אין גוף נוסף עם מידע – מספרי טלפון וחשבונות בנק של כל תושבי המדינה, שנחוצים כדי לתת מענה בעיתות משבר. בקורונה מיליון איש מצאו את עצמם תוך שבוע בבית. במקום לטפל תביעה תביעה, קיבלנו החלטות גורפות, בגמישות. גם בשביעי באוקטובר – אם ביטוח לאומי היה פועל לפי הכללים היבשים עד היום מילואימניקים לא היו מקבלים תשלום, כי לפי חוק את התשלום על מילואים מעבירים סוף תקופת המילואים.
"ביטוח לאומי למד לקרוא את המצב בשטח, גילינו גמישות מחשבתית והתאמנו את הפעילות לצרכים. המילואימניקים קיבלו שכר חודש בחודשו. תושביי היישובים קיבלו מענה אוטומטית. אנחנו יודעים להתאים את עצמנו למשברים ולהיות גמישים. בתקופת הקורונה כל עובדי הביטוח הלאומי היו פקידי אבטלה. עשינו הכשרה מהירה. במלחמה הבנו שהנושא זה איבה. מאז הקמת מדינת ישראל היו 9,000 נפגעי פעולות איבה, ועכשיו קפצנו ל-70 אלף. השתנינו בשנייה והתאמנו את עצמנו. גוף שיודע להתמודד עם משברים בגמישות תפעולית. בעתיד נהיה חייבים להכניס טכנולוגיות שיעזרו לנו ליישם את זה."
בינה מלאכותית תסכם תיק רפואי תוך שניות
על כניסה של טכנולוגיות חדשות לארגון אמר כהן: "כדי שביטוח לאומי יוכל לתת שירות טוב לציבור, עם כמות מוגבלת של עובדים מול גידול באוכלוסייה ועלייה במודעות לזכויות, כמות התביעות הולכת ועולה בגרף שלא הולם את כמות כוח האדם. המענה חייב להיות טכנולוגי, ולכן שמנו לנו יעד ב-2025 וצפונה להכניס כלים טכנולוגיים שיחליפו אנשים ויסייעו לכך.
"אנחנו מהחלוצים של שילוב הבינה המלאכותית – ואנחנו משלבים אותו עכשיו בוועדות הרפואיות. אחת הבעיות זה לקחת את כל המסמכים הרפואיים, להבין מה היה המצב הקודם ומה השינוי. זו עבודת נמלים. אנחנו עושים פיילוט עם כלי טכנולוגי שרץ על כל המסמכים ומסכם אותם למסמך אחד בתוך שניות, מה שייעל את הוועדות. גם בלשכה המשפטית, זה לא סוד שכל מי שאנחנו דוחים הולך לבית הדין לעבודה. גם כאן זה סיפור לייצג בבית הדין לעבודה. היום הבינה המלאכותית עוזרת לרכז את כל התקדימים בדקה, עבודה שלוקחת לפקיד שלוש שעות.
"היום אנחנו מקבלים בלחיצת כפתור את כל טופסי ה-100 (טופסי ההעסקה והמס של העובד), את תלושי השכר של העובדים במשק. בעבר ביקשנו מהמבוטח להביא את התלושים, היום כבר לא צריך את זה. זה לקח מהקורונה. בעבר אדם היה צריך ללכת להתחנן מקופת החולים לקבל את התיק הרפואי. בחצי השנה הקרובה אנחנו ניזום תיקון חקיקה שיאפשר לנו לקבל את התיקים הרפואיים מכל קופות החולים, כדי לחסוך לאנשים טרטור ובירוקרטיה."
"אנחנו צריכים להיות גוף פרואקטיבי, שאדם לא צריך לבוא לדרוש מאיתנו את הזכויות, אלא אנחנו צריכים לדחוף לו את הזכויות. לדעת בבית החולים אם יש חולה אונקולוגי, שנקבל את התביעות כבר מבתי החולים כשהאדם עוד שוכב שם. צריכים להיות גוף שמקבל החלטות על בסיס ניירת, בלי להטריח את המבוטח. וכמובן להכניס כלים טכנולוגיים שיקצרו תהליכים."