דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום רביעי כ"ה בניסן תשפ"ה 23.04.25
20.8°תל אביב
  • 24.1°ירושלים
  • 20.8°תל אביב
  • 22.7°חיפה
  • 19.8°אשדוד
  • 23.3°באר שבע
  • 27.5°אילת
  • 23.5°טבריה
  • 21.2°צפת
  • 22.0°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
בעולם

מנהיגי אירופה חוששים: טראמפ יכפה על אוקראינה הסכם שלום בתנאי פוטין

בצל הלחץ האמריקאי להפסקת אש, ראשי מדינות האיחוד מתריעים מפני הסכם שיותיר את רוסיה עם שטחים כבושים | זלנסקי מזהיר: "ערבויות ביטחוניות ללא אמריקה אינן ערבויות אמיתיות" | טראמפ ופוטין שוחחו לראשונה והצהירו: "רוצים לעצור את מיליוני ההרוגים"

נשיא ארה״ב, דונלד טראמפ ונשיא רוסיה, ולדימיר פוטין במסיבת עיתונאים משותפת בהלסינקי. ארכיון. יולי 2018 (צילום: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)
נשיא ארה״ב, דונלד טראמפ ונשיא רוסיה, ולדימיר פוטין במסיבת עיתונאים משותפת בהלסינקי. ארכיון. יולי 2018 (צילום: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)
אוריאל לוי
אוריאל לוי
כתב
צרו קשר עם המערכת:

מנהיגי אירופה דרוכים לקראת ועידת מינכן לביטחון שתיערך השבוע, ותפגיש לראשונה בין נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי לבכירי הממשל החדש. על רקע ניסיונותיו של דונלד טראמפ לקדם הסכם שלום בין רוסיה לאוקראינה, ושיחות הטלפון שערך אמש עם נשיאי שתי המדינות היריבות, צפויה להיערך במינכן פגישה גורלית בין הנשיא ולודימיר זלנסקי לסגן נשיא ארה"ב ג'יי.די ואנס ומזכיר המדינה מרקו רוביו, בנוגע לקצב המשא ומתן שאמור לשים קץ למלחמה בת שלוש השנים של רוסיה ואוקראינה. 

אוקראינה מוצאת את עצמה שוב בין הפטיש לסדן, בעקבות הלחץ שמפעיל הנשיא טראמפ מצד אחד, וההפסדים בשדה הקרב מנגד. הנשיא זלנסקי אזהיר כי הסיוע הצבאי שאירופה מעניקה לארצו אינו מספיק בשביל להמשיך את הלחימה. בראיון שהעניק לגרדיאן אתמול אמר כי "נשמעים קולות שאומרים שאירופה יכולה להציע ערבויות ביטחוניות בלי האמריקאים, אבל אני סבור אחרת. ערבויות ביטחוניות ללא אמריקה אינן ערבויות ביטחוניות אמיתיות". 

בשנה וחצי האחרונות הצליחו הרוסים להתקדם באופן יציב וקבוע בזירת הלחימה המרכזית, במזרח אוקראינה. הרוסים כבשו שטחים נרחבים בהם מאות עיירות וכפרים, לאט אך בשיטתיות. המכון לחקר המלחמה (ISW) סבור שרוסיה כבשה לפחות 4,200 קמ"ר (כחמישית משטח ישראל) בשנת 2024, והיא שולטת כיום ביותר מ-110,000 קמ"ר מאוקראינה.  

גם המובלעת שאוקראינה כבשה במחוז קורסק שבתוך שטח רוסיה, והצלחותיו של הצי האוקראיני בים השחור, לא עזרו להדוף את התקדמות הכוחות הרוסים. מצב העניינים הוא כזה שהמשך הלחימה משחק לטובת רוסיה, למרות הסיוע הרב שארצות הברית ואירופה העניקו לאוקראינה. 

נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי (צילום: Oleksandr Osipov/Shutterstock)
נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי (צילום: Oleksandr Osipov/Shutterstock)

אלא שבאוקראינה חוששים מהמחיר הגבוהה שהנשיא טראמפ יאלץ אותם לשלם בעבור הפסקת הלחימה. לפי דיווחים שונים, הסכם הפסקת האש שמתגבש לא יכלול נסיגה רוסית משמעותית מאוקראינה, ידחה על הסף את האפשרות שאוקראינה תצורף לנאט"ו וזאת בתמורה לערבויות ביטחוניות הכוללות בעיקר אספקה גדולה יותר של נשק אמריקאי ואירופאי. 

בעוד האוקראינים חוזרים ואומרים שאף אחד לא רוצה שלום יותר מהם, אחרי כל כך הרבה אובדן והקרבה, הם רוצים צדק. "זה חייב להיות הסכם שלום ארוך טווח ולא הפסקת אש שתביא למלחמה חדשה בעוד חמש שנים כשהרוסים יבנו את הכוח שלהם מחדש, ייצרו עוד טנקים ועוד טילים", אומרת אוהניה קרבצ'וק, סגנית ראש הקבוצה מפלגתו של הנשיא זלנסקי. 

ממשלות אירופה נרתעות מכך שממשל טראמפ מתכנן שיחות פנים אל פנים עם רוסיה על סיום המלחמה באוקראינה מבלי לערב אותן, ודבק בכך שקייב לא תצורף לנאט"ו. הנשיא טראמפ אמר שאירופה צריכה להגן על עצמה ועל אוקראינה מפני רוסיה, ללא ארצות הברית, דבר המעורר חששות כבדים באירופה. כמה בעלות ברית אירופאיות בנאט"ו הדגישו היום (חמישי) שאסור לנתק את אוקראינה ואירופה משולחן הדיונים במשא ומתן. 

"לא יכול להיות משא ומתן על אוקראינה בלי אוקראינה. קולה של אוקראינה חייב להיות בלב כל השיחות", אמר שר ההגנה של בריטניה, ג'ון היילי, לכתבים במטה נאט"ו, בזמן ש-32 שרי ההגנה של הארגון נפגשו לשיחות על אוקראינה. שר ההגנה הגרמני בוריס פיסטוריוס אמר היום כי "מבחינתי, זה ברור… שאירופה חייבת להיות מעורבת במשא ומתן, ואני חושב שקל מאוד להבין את זה", במיוחד אם אירופה "אמורה לשחק תפקיד מרכזי או עיקרי בכל הסדר שלום". 

שר ההגנה הגרמני בוריס פיסטוריוס (צילום: AP Photo/Harry Nakos)
שר ההגנה הגרמני בוריס פיסטוריוס (צילום: AP Photo/Harry Nakos)

אתמול שוחח טראמפ לראשונה מאז חזר לבית הלבן עם הנשיא פוטין, ולאחר מכן שוחח גם עם הנשיא זלנסקי. טראמפ ופוטין סיפרו כי השיחה ביניהם הייתה ארוכה, פרודוקטיבית, ומקרבת:  ״דנו באוקראינה, המזרח התיכון, אנרגיה, בינה מלאכותית, כוחו של הדולר ונושאים שונים אחרים. שנינו הרהרנו בהיסטוריה הגדולה של אומותינו, ובעובדה שנלחמנו כל כך בהצלחה יחד במלחמת העולם השנייה, תוך זכרון שרוסיה איבדה עשרות מיליוני אנשים, ואנחנו, כמו כן, איבדנו כל כך הרבה. כל אחד מאיתנו דיבר על החוזקות של האומות בהתאמה, ועל התועלת הגדולה שתהיה לנו מתישהו בעבודה משותפת. אבל ראשית, כפי ששנינו הסכמנו, אנחנו רוצים לעצור את מיליוני ההרוגים במלחמת רוסיה-אוקראינה״. 

זלנסקי אמר לאחר שיחתו עם טראמפ כי הוא רוצה להשיג עסקה עם ארה"ב על מינרלים ומחצבים נדירים שיועברו לאמריקה בתמורה להגברת הסיוע הצבאי, אך הבהיר כי מדבור במחצבים שמצויים בשטחים שלא נכבשו על ידי רוסיה. 

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!