
שלושה חודשים חלפו מאז הפלת המשטר בסוריה, וצביונו של המשטר החדש רוקם עור וגידים. אחמד א-שרע, מנהיג אל-קאעידה לשעבר שהפך לנשיא המדינה, הבטיח להגן על מיעוטים ונשים, לחלוק את השלטון בין הקבוצות השונות ולהתוות מפת דרכים לקראת דמוקרטיזציה של סוריה. תקופת המעבר השלטונית מביאה הסכמים חדשים, מאבקי כוח ושינויים מהירים. סוריה החדשה מתעצבת הרחק מאור הזרקורים, ללא תקשורת חופשית במדינה, מה שמקשה להבין אותה.
בשבוע שעבר הכריז הנשיא א-שרע על הקמתה של ועדה בת שבעה חברים, שתפקידה לנסח חוקה חדשה, ולהביא להסכמה עליה במועצה לאומית. רוב חברי הוועדה שהתמנתה לנסח את החוקה הם ערבים-סונים איסלאמיסטים. הכורדים, העלאווים, הדרוזים והשיעים בסוריה אינם מיוצגים בה. ראשי הממשל החדש טוענים כי כל המיעוטים בסוריה ישתתפו במועצה הלאומית שתצביע על החוקה החדשה.
מלבד חמישה גברים איסלאמיסטים, הוועדה שאמורה לנסח את החוקה כוללת את הינד קבאוואת, פרופסורית נוצרית המתמחה בשיח בין-דתי ומתגוררת בקנדה, ואת הודה אטסי, מוסלמית שייסדה ארגון המסייע לנשים בסוריה. קולותיהן של שתי הנשים האלה, אם יקשיבו להן, עשויים להשפיע על אופייה החוקתי של סוריה לדורות.
הכורדים בדרך להסכם עם דמשק
הכוחות הדמוקרטיים הסורים (SDF) – קואליציה צבאית בהנהגת הכורדים השולטת בכשליש משטחי סוריה – הודיעה בשבוע שעבר כי הגיעה להסכם עם הממשל החדש בדמשק במטרה "להגביר את שיתוף הפעולה והיציבות בסוריה".
ההסכמות הושגו לאחר שורת פגישות בין בכירי הממשל החדש בדמשק לראשי ה-SDF, מנהיגי המועצה הדמוקרטית הסורית (SDC) המהווה מעין פרלמנט של האוטונומיה הכורדית, ונציגי המנהל האוטונומי של צפון ומזרח סוריה (AANES).
מפקד החטיבה הצפונית של SDF, אבו עומר אל-אדליבי, דיווח כי הושגה הסכמה עקרונית שטרם נחתמה רשמית, לפיה ממשלת המעבר הסורית הסכימה להכיר במנהל האוטונומי של רוג'בה ולא להתערב בממשל הפנימי ובמערכות האזרחיות שהוקמו בו, ולהחזיר חלק ממוסדות המדינה לשטחה של האוטונומיה הכורדית.
על פי דיווחו של אל-אדליבי הוסכם לשלב את כל מוסדות הביטחון ברוג'בה בצבא הסורי "במטרה לאחד מאמצים ולחזק את הכוח הלאומי". הכוחות הסוריים הדמוקרטיים (SDF), הצבא הרב-לאומי בהנהגת הכורדים, המונה לפי הערכות יותר מ-100,000 חיילים וחיילות, יוטמע כחיל אוטונומי שיפעל תחת משרד ההגנה הסורי, וישנה את שמו ל"חיל ג'זירה" – על שם האזור הגיאוגרפי בו יפעל, מצפון לנהר הפרת.

חלק מהמפקדים והלוחמים ב-SDF הם כורדים-טורקים החברים במפלגת הפועלים של כורדיסטן (PKK), שנחשבת לארגון טרור על ידי טורקיה. הממשלה החדשה של סוריה, שמנהיגיה הוגדרו בעבר כטרוריסטים על ידי האו"ם, נתמכת מאוד על ידי אנקרה. על פי הדיווח הוחלט להסיג כ-4,000 אנשי PKK כורדים בעלי אזרחות טורקית החיים בה. מנגד הוחלט שהכוחות האמריקאים והצרפתים המסייעים ל-SDF יישארו ברוג'בה.
שלשום דיווח מפקד ה-SDF מזלום עבדי כי הטמעת הכוחות בצבא הסורי הנבנה מחדש תיקח כשנתיים, והוסיף כי "אנו מחויבים לדיאלוג עם דמשק ומצפים לסוריה פלורליסטית ומבוזרת שבה המחוזות השונים נהנים מסמכות אוטונומית. האוטונומיה שלנו אין פירושה פיצול של סוריה."
עבדי הודה לראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו על הגיבוי שישראל נותנת לכורדים, וציין כי ישראל היא מדינת מפתח בעלת כושר השפעה על אמריקה, אירופה והמדינות באזור. הקשרים בין הכורדים בסוריה לישראל נותרו ברובם בצל, גם כיום שלושה חודשים לאחר נפילת משטר אסד. ראש הממשלה נתניהו ושר החוץ גדעון סער הביעו פומבי לכך שישראל מסייעת לכורדים, ורואה בהם בני ברית, אולם טיב הקשרים ואופיים לא פורטו.
בגיבוי ישראל: הדרוזים הקימו מועצה צבאית בהשראת הכורדים
אתמול הכריזו מספר מיליציות דרוזיות בדרום סוריה על הקמת 'המועצה הצבאית של סווידא' בהר הדרוזים, שאליה מיהרו להצטרף עוד מיליציות דרוזיות רבות. הדרוזים מתארגנים למעשה מחדש בדרום סוריה, בהשראת הכורדים בצפון, תוך שהם מאמצים את שיטתם.
טארק אל-שופי, מפקד 'המועצה הצבאית של סווידא' אמר הבוקר לרשת אל-וואקל כי תפקידה של המועצה החדשה להגן על כל תושבי האזור (דרום סוריה). הוא גם הביע את נכונותה של המועצה להשתלב בצבא הסורי אם יוקם "צבא לאומי אמיתי, משוחרר מפלגים ומכתות". אל-שופי דחה את שילובם של "קצינים שאינם סורים בצבא" ברומזו על ג'יהאדיסטים ששולבו בתפקידים בכירים במשרד הביטחון החדש, והביעה הסתייגות ממנגנון היווצרותו ומבנהו של הצבא החדש, הנשלט על ידי האיסלאמיסטים. הוא הדגיש את החשיבות של שמירה על יחסים טובים עם הכוחות הדמוקרטיים הסורים (SDF), ותיאר אותם ככוח שהגן על אדמתו ואנשיו מפני טרור ושלטון דיקטטורי.

אל-שופי בירך את ראש הממשלה נתניהו והודה "לכל התומכים בעמדת המועצה הצבאית ותורמים להגנה על העדה הדרוזית ולהבטחת יציבות אזורית". ההכרזה על הקמתה של המועצה הצבאית נערך שעות ספורות לפני שנתניהו דרש "פירוז מלא של דרום סוריה מכוחות המשטר החדש" בנאום שנשא אמש בטקס סיום קורס קצינים. "לא נסבול כל איום על העדה הדרוזית בדרום סוריה" אמר ראש הממשלה, " בסוריה, כוחות צה"ל יישארו בכתר החרמון ובמרחב החיץ לזמן בלתי מוגבל, כדי להגן על יישובינו ולסכל כל איום. לא נאפשר לכוחות ארגון ה-HTS (הייאת תחריר א-שאם, שבראשו עומד הנשיא א-שרע – א.ל) או לצבא סוריה החדש להיכנס לשטח מדרום לדמשק."
שר הביטחון ישראל כ"ץ חיזק את דבריו של נתניהו, ואמר כי "עיננו פקוחה על כל המרחב היום, במיוחד לעבר סוריה. התחייבנו שלא נאפשר לחזור למציאות של 7 באוקטובר, וכך יהיה. יש מציאות חדשה בדרום סוריה, כפי שציין ראש הממשלה. צה"ל לא יאפשר לכוחות עוינים להתבסס ולהימצא במרחב הביטחון בדרום סוריה, מכאן ועד דמשק, ונפעל נגד כל איום".
"נחזק את הקשר עם אוכלוסיות ידידותיות במרחב", הוסיף כ"ץ, "בדגש על האוכלוסייה הדרוזית, שהיא אוכלוסיית אחות לאחינו הדרוזים, שלוחמים יחד איתנו במדינת ישראל. אנחנו מחויבים לאפשר להם לשמור את הקשר עם קרוביהם ועם שותפיהם להיסטוריה של העדה הדרוזית המפוארת". עוד אמר שר הביטחון כי "צה"ל יישאר בפסגת החרמון ובאזור החיץ לזמן בלתי מוגבל כדי להבטיח את ביטחון יישובי רמת הגולן, הצפון וכלל תושבי מדינת ישראל".
אחת הנקודות המעניינות בנוגע להקמת המועצה הצבאית הוא הדגל החדש אותו הניפו עם ההכרזה. דגל זה מורכב ממפת סוריה של ה-SDF, בה מסומן 'הכוכב הדרוזי' בדרום. מפת סוריה המונפת כעת על דגליהם של הכורדים והדרוזים שונה מהמפה הרשמית – היא אינה מכילה את הגולן הישראלי, ובכך מכירה בריבונות ישראל על הגולן, ומנגד מחוז האטיי – שהועבר מסוריה לטורקיה בסוף שנות ה-30 של המאה הקודמת – מופיע בתוך סוריה של הכורדים והדרוזים.
Also interesting:
-They named themselves similar to SDF military councils such as Al-Hawl Military Council, Deir ez-zor military council and so on…
-They copied the Syria flag from SDF flag as their logo pic.twitter.com/UmlgKcwj3g
— Rojava Network (@RojavaNetwork) February 23, 2025
לא ידוע על הכרזה פומבית של הכורדים או הדרוזים כי הם מכירים בריבונות הישראלית על הגולן, או תובעים את החזרת מחוז הטאיי לסוריה, אולם המפות שהם מניפים מדברות בעד עצמן.
הקרבות בין כוחות הפרוקסי של טורקיה לכורדים נמשכים
בתוך כך, נמשכת הלחימה בין מיליציות הפרוקסי הטורקיות המכונות 'צבא סוריה החדש' SNA, לבין ה-SDF במיוחד בחלקו הצפוני של נהר הפרת, סביב העיר מנביג' אותה כבשו ה-SNA מהכורדים ימים ספורים לאחר נפילת משטר אסד.
הקרבות באזור נמשכים ברצף, ללא הפוגה, מזה שנים, אולם מאז נפילת משטר אסד חלה הסלמה. הצבא הטורקי מגבה את כוחות הפרוקסי שלו, אולם מנגד צבא ארצות הברית מסייע לכורדים לשמור על אדמתם, ומונע מהטורקים להיכנס ללחימה עצימה.
בתוך כך בשבוע האחרון דווח לראשונה על עימותים צבאיים בין כוחות הנאמנים לדמשק לבין ה-SNA – התרחשות מפתיע בהתחשב בכך שאנקרה היא הפטרון של שני הצדדים. כוחות הביטחון הכלליים של סוריה אף עצרו כמה מפקדים בכירים של ה-SNA שהואשמו סחיטה, פשיעה, שוד, בזיזה ורצח.
במקביל צבא ארצות הברית הגביר את פעילותו נגד גורמים ג'יהאדיסטים בצפון-מערב סוריה. אתמול חיסלו האמריקאים בהפצצה מן האוויר במחוז אדליב מחבל אל-קאעידה בעל אזרחות טורקית בשם מוחמד יוסף זיא טלאיי (המכונה גם ג'אפר אל טורקי). החיסול הזה מצטרף לשלוש תקיפות אמריקאיות נוספות שנערכו בשבועיים האחרונים באידליב, בהן חוסלו שני מחבלים בעלי אזרחות לוב, שני מחבלים סורים ומחבל טורקי נוסף.
העיתונאית הלבנונית ג'נאן מוסא סבורה כי הממשל החדש בדמשק, תחת הנהגתו של הנשיא א-שרע – לשעבר ראש אל-קאעידה בסוריה אולם פרש רשמית מהארגון הרצחני לפני כמעט עשור, משתף את האמריקאים במידע מודיעיני אודות בכירי אל-קאעידה בסוריה במטרה לסכלם.
ג'נאן סבורה שהמדיניות של ממשל טראמפ, אולי בהשפעת ישראל, היא אפס סובלנות כלפי נוכחות של ג'יהאדיסטים בסוריה ועל כן אנו עדים לשורה של חיסול בכירים, במיוחד אידליב בו התבססו בעשור האחרון ארגוני ג'יהאד רבים הכוללים מהגרים מוסלמים שהתאספו ממדינות שונות בשביל למלא את 'חובת הג'יהאד'. ג'נאן טוענת שבתקופה הקרובה נמשיך לראות חיסולים מסוג זה.