
בית הדין הארצי לעבודה אסר היום (שלישי) על מורי התיכונים לנקוט עיצומים למשך שלושה שבועות בסכסוך העבודה שהכריזו, ודרש מהם וממשרד האוצר לקיים הידברות על טענותיהם ולדווח על כך לבית הדין. השופטים לאה גליקסמן, רועי פוליאק ואילן סופר קיבלו את בקשת מרכז השלטון המקומי והורו לצדדים "לנהל שיח רציף על הסוגיות שבמחלוקת, ולמצות את הדרכים להגיע לפתרונות של סוגיות אלה".
השופטים קבעו כי "הצדדים ידווחו לבית דין על מצב הדברים, רצוי בהודעה משותפת, וזאת עד יום 19.3.2025. לאחר קבלת דיווח הצדדים תינתן החלטה על אופן המשך ניהול ההליך".
יו"ר ארגון המורים רן ארז אמר בדיון: "אנחנו כבר חמישה חודשים מנסים לדבר איתם וזה לדבר עם מנורה. וגם לא כשהכרזנו על סכסוך עבודה. התייחסו אלינו רק כשהכרזנו על עיצומים". לדברי ארז, "הסיבה שעשינו את המעשה בשביל להציע הצעה. אנחנו מקפיאים את העיצומים אם תהיה הידברות רצינית עם נציגי משרד האוצר והשלטון המקומי בחסות בית הדין. אנחנו מאמינים בבית הדין ומאמינים שבחסות בין הדין יתקיימו שיחות".
סגן הממונה על השכר במשרד האוצר, אוהד אלקבץ, השיב כי "כל הטענות של ארגון המורים נבדקו בוועדת הארבעה (ועדת המעקב להסכם), ְאז אני לא מבין את הטענות". אלקבץ אמר ש"היינו בשיח עם ארגון המורים על תיקון מועד התחולה של תיקון שבוע העבודה כי הבנו שיש עם זה בעיות. אנחנו בשיח שוטף עם רן ארז על הטיוטה ואני יודע שהוא בשיח עם משרד האוצר. שינוי שבוע העבודה הוא שינוי כלכלי מרכזי בהסכם השכר, ומשרד האוצר היה מוכן לדחות את השינוי על חשבון המדינה. אני לא מבין את הצעד של ארגון המורים לטלטל את המערכת על נושא שנמצא בשיח".
במהלך הדיון, השופטת לאה גליקסמן ביקרה את ארגון המורים על כך שלא פנה לבית הדין על טענותין להפרות ההסכמים הקיבוציים של משרד החינוך. נציגי הארגון השיבו שפנו ל'וועדת הארבעה', ועדת מעקב על יישום ההסכם הקיבוצי בהשתתפות נציגי הארגון ומשרד החינוך, אך לא קיבלו מענה לטענות. בדיון השתתפו גם נציגי הנהגת ההורים הארצית ומועצת התלמידים הארצית, שביקשו להצטרף לבקשה לצו המניעה, אך בקשתם נדחתה.
העיצומים כללו אי-השתתפות בפעילות אחרי 15:30, ומיום ראשון הבא אי-השתתפות בפעילות חוץ בית ספרית. הסיבה לעיצומים, לפי ארגון המורים, היא הפרה של סעיפים בהסכם השכר של משרד האוצר, משרד החינוך והבעלויות. לטענת הארגון, משרד האוצר ביטל סעיף שקבע כי חמש שעות שהייה שבועיות יתקיימו בבית במקום בבית הספר. מדובר בשעות המוקדשות לאחריות סביב ההוראה עצמה: בניית שיעורים, בדיקת מבחנים ועוד.
סוגיות נוספות במחלוקת נוגעות לשכר עצמו: אי-תשלום חלק מהתשלומים המוסכמים לפי אחוזי משרה וניכויים רטרואקטיביים משכר המורים. ניכוי השכר נוגע להסכמה שלפיה המורים ילמדו 25 שעות פרונטליות ויירדו להם שלוש שעות פרטניות. אף שהחלו לעבוד לפי השינוי במתווה בדצמבר, לטענת הארגון, המורים קיבלו את שכרם לפי ההסדר החדש. ככל הנראה, משרד החינוך לא העביר לבתי הספר את השעות הנוספות.
סוגיות נוספות נוגעות למקרים פרטניים של מורים: אי-תשלום של גמולי ריכוז מקצוע לרכזי מקצוע בשתי חטיבות בבית ספר שש-שנתי, אי-תשלום גמולים למורים המלמדים י"ג וי"ד, דרישה לתשלום לגמול בגרות למורים המכינים לבגרות בבתי ספר לחינוך מיוחד, ודרישה לתשלום על פנסיה מוקדמת ופדיון ימי מחלה למורים המלמדים בבתי הספר המוכרים והלא רשמיים.
טענת השלטון המקומי היא כי העיצומים מנוגדים להסכם הקיבוצי שנחתם בספטמבר האחרון, שכולל הבטחה לשקט תעשייתי עד סוף אוגוסט 2028. עוד נטען כי העיצומים יפגעו בבני הנוער ש"קיום שגרה לימודית סדירה קריטי לבריאותם הנפשית, לרווחתם ולהתמודדותם עם האתגרים הנוכחיים".


