דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום רביעי ב' באייר תשפ"ה 30.04.25
22.7°תל אביב
  • 19.8°ירושלים
  • 22.7°תל אביב
  • 23.8°חיפה
  • 22.1°אשדוד
  • 22.0°באר שבע
  • 31.6°אילת
  • 29.7°טבריה
  • 25.5°צפת
  • 23.0°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
עבודה

עובדי חברות הסלולר יוצאים למאבק משותף במשרד התקשורת: "תוכניות הרסניות"

בכנס של מאות חברי הוועדים בענף הם הזהירו שהקמת אתרים סלולריים שיושכרו לחברות תפגע באיכות הרשת, ותוביל לפיטורי עובדים | יו"ר איגוד ההייטק והסלולר, יקי חלוצי: "אנחנו גם שחקן במגרש, ואנחנו משחקים כקבוצה"

יו"ר ועד עובדי פלאפון יחיאל שמן (מימין), יו"ר איגוד עובדי ההייטק והסלולר בהסתדרות יקי חלוצי, יו"ר ועד עובדי פרטנר קרן אופק, יו"ר ועד עובדי סלקום אורי אורן, יו"ר ועד PHI איציק מילשטיין ויו"ר ועד עובדי הוט מובייל אלי כהן (צילום: יהודה שגב)
יו"ר ועד עובדי פלאפון יחיאל שמן (מימין), יו"ר איגוד עובדי ההייטק והסלולר בהסתדרות יקי חלוצי, יו"ר ועד עובדי פרטנר קרן אופק, יו"ר ועד עובדי סלקום אורי אורן, יו"ר ועד PHI איציק מילשטיין ויו"ר ועד עובדי הוט מובייל אלי כהן (צילום: יהודה שגב)
אמיתי פרץ
אמיתי פרץ
כתב תשתיות וסביבה
צרו קשר עם המערכת:

מאות נציגי ועדים בענף הסלולר השתתפו היום (שלישי) בכנס מיוחד שהובילו ועדי חברות הסלולר בבית נבחרי ההסתדרות, לקראת מאבק משותף בתוכנית משרד התקשורת לשינויים בתשתיות הסלולר. בכוונת המשרד לאפשר לחברות מחוץ לשוק הסלולר להקים ולתחזק אתרי סלולר ולהשכיר אותם לשימוש החברות, מהלך שהעובדים מזהירים שייצר מונופולים, יפגע באיכות רשת הסלולר בארץ ויוביל לפיטורים המוניים של עובדים.

התרגשות רבה עמדה באוויר כשהנציגים מכל רחבי הארץ התכנסו בחדר. בשולחן הדוברים ישבו יושבי הראש של חמישה ועדים בענף הסלולר, שביום-יום החברות שלהם מתחרות זו בזו, והפעם התכנסו כדי להיאבק בתוכנית, תוך הצגת תוכניות חלופיות מפורטות לשיפור תשתיות הרשת.

יו"ר איגוד עובדי ההייטק, האינטרנט והסלולר בהסתדרות, יקי חלוצי, בכנס עובדי חברות הסלולר בבית ההסתדרות (צילום: יהודה שגב)
יו"ר איגוד עובדי ההייטק, האינטרנט והסלולר בהסתדרות, יקי חלוצי, בכנס עובדי חברות הסלולר בבית ההסתדרות (צילום: יהודה שגב)

את האספה ההומה פתח יו"ר איגוד עובדי ההייטק, האינטרנט והסלולר בהסתדרות, יקי חלוצי, ופנה לחברי הוועדים: "מרגש לראות את כולכם פה, בפעם הראשונה. רק לפני עשר שנים הקמנו את האיגוד הזה – האיגוד הכי צעיר, בועט ותוסס. עצם הכינוס הזה, יש לו כוח".

הקהל מחא כפיים, וחלוצי צלל לעובי הקורה. "במשרד התקשורת כבר מקדמים את ההחלטה שתעביר את כל הרשתות להשתמש באותה אנטנה, ותפגע אנושות בשוק ובתשתיות. במסמך שעל השולחן של אחד מכם פרטנו את הסכנות במהלך הזה, וגם את האלטרנטיבות".

הוא הזהיר מההחלטות שמקדם משרד התקשורת, שמכוונת להתערב פעם נוספת בשוק הסלולר, ומהשלכותיהן הן על חיי העובדים והן על עתיד התחרות בענף. "הנה הגענו ליום הזה, עשר שנים אחרי רפורמת כחלון, שבאה המדינה והתערבה בשוק פרטי, והיא באה להתערב שוב."

יחיאל שמן, יו"ר ועד עובדי פלאפון, אמר כי "בשום מקום המדינה לא מתערבת ככה, פוגעת בתחרות. הם יודעים שהרפורמה היטיבה עם המחירים, אבל פגעה בתשתית לשנים קדימה. לפני הרפורמה לא היו תשתיות ושירות יותר טובים משל ישראל. אני לא אומר שהרפורמה לא הייתה מוצדקת. היא הייתה, כי החברות היו חזירות. אבל היום, כשהמחירים פה זולים יותר מבהודו, ואין השקעה בתשתית, זה מוגזם".

"אנחנו העובדים, שמעולם לא חיפפנו, לא נשב בשקט"

שמן הסביר כי השחיקה בתשתיות מורגשת בשירות בכל בית בישראל. "אם חברת החשמל תכנס לשוק", אמר, והתייחס לאחת מהצעותיו של משרד התקשורת: "עם אינסוף אתרים שרק להם מותר לגעת בהם, התחרות תתאדה. תהיה רק רשת אחת. בשביעי לעשירי ראינו לצערנו מה ההשלכות של רשת אחת. איפה שהחשמל נפל, לא היה חשמל עד שתוקן. אבל גם כשהחמאס שרפו תחנה של סלקום, גם כשהפילו אנטנה של פלאפון – כשהייתה יתירות, הרשת המשיכה לפעול".

יתירות הנדסית היא מונח המתאר כפילות או עודף בתשתיות או ביכולותיהן, שמאפשרות גמישות במקרים לא צפויים כגון עומסים, תקלות ואסונות. בספרו המפורסם 'הברבור השחור', טוען נאסים טאלב כי יתירות היא אחד המאפיינים העיקריים המבדילים בין מערכות 'שבירות', כלומר כאלו שקורסות במהירות באירועים לא צפויים, למערכות 'לא שבירות'. כך לדוגמא, עיר ובה כביש גדול אחד בלבד היא לכאורה יעילה, אך פגיעה בהרבה לחסימות מעיר בעלת כמה כבישים קטנים.

מונופול תשתיות, כמו שבוועד מזהירים ממנו במקרה של כניסת חברת החשמל לשוק, צפוי, מעבר לעליית המחירים, גם לייצר רשת אחת, ללא יתירות. עוד מהלך שעלול לגרום לכך, ממנו הזהירו בכנס, הוא לאפשר ליותר מרשת אחת להשתמש בכל אנטנה.

"התוכניות האלו הן הרסניות", הסביר שמן לנוכחים, "גם אם לא נעבוד יותר בסלולר. האוצר הוציא תוכנית שבכל הפריפריה, מאילת ועד הגולן, תהיה רק תשתית אחת. ואנחנו, שמעולם לא חיפפנו, לא ישבנו בשקט, ולא נשב בשקט".

"אני קורא לזה משלושה יוצא אחד", אמר חלוצי, "להשקיע כסף בתשתית המדינה בכל מקרה תצטרך, רק מה, יהיה מונופול. אנחנו כאן כדי לוודא שבעוד כמה שנים, לא יהיה מצב שרק לשליש מהיושבים פה יש משרה, יש עתיד. קודם כל כי אנחנו עובדים, אבל גם כי אנחנו מבינים את המשמעות הלאומית.

"אל תתבלבלו – בעלי הון, בעלים של חברה, אין להם אינטרס להחזיק תשתיות, אין להם אינטרס שתהיה תחרות. יש להם אינטרס אחד- כסף, ואין להם בעיה להשאיר בעיות בתשתיות אחריהם. לנו יש אינטרס בביזנס, בשוק הזה, בצורה הרבה יותר עמוקה מכל בעל מניות. יש לנו מסר אחד – במגרש הזה, שמשחקים בו כבר שנים בעלי הון ואינטרסים, אנחנו גם שחקן מהיום, ואנחנו משחקים כקבוצה."

"הכנו תוכנית", אמר שמן, והחזיר את הנוכחים אל המסמך, "והיא יושבת לפניכם. והם אהבו אותה. הם העבירו אותה בכנסת, כאילו זה שלהם, אבל היא של העובדים. גם אם כתוב 'יחיאל', היא של העובדים".

שמן מתייחס להצעת החוק שיזמו ועדי העובדים לשימוש במבנים ממשלתיים עבור תשתיות סלולאריות, וזכתה לתמיכת החברות והממשלה בשל התרומה הצפויה שלה להוזלת המחירים ולקידום התחרות. בוועד הגדירו אותה בזמנו כ'טריפל WIN', כלומר ניצחון לעובדים, לחברות ולציבור גם יחד. לדבריו, בוועד מקווים שהצעות דומות שלהם לחיזוק התחרות במקום להאחדת התשתיות יתקבלו גם כן על ידי המשרד במקום צעדים נוספים שיפגעו בתחרות, אבל נכונים גם למאבק.

"אני בא להגיד כאן הערב, חבר'ה, משרד התקשורת, קבלו איזו החלטה שאתם רוצים, לא חייבים להקשיב. אבל בסוף מישהו יצטרך לחבר את האנטנה. והמישהו הזה, לא יעשה את זה. לא פה, לא פה, ולא פה. יחד."

"העובדים הם הרשת"

"זו פעם ראשונה שכינסנו את כולם ביחד. ועדיין לא הבאנו את כולם", אמר אחריו אורי אורן, יו"ר ועד עובדי סלקום, "וזה התפקיד שלכם לחזור הביתה, ולהביא את זה לכל החברים, והשותפים. יש עוד חברות, עוד שחקני משנה, עוד גופים. ההחלטה הזו קרובה אלינו, זה יקרה במהירות. וזה שתביאו אתכם, את החברים שלכם, זה אקוטי להצלחת המאבק". בנקודה זו הריע הקהל, והאולם התמלא בעידודים ובקריאות "מלחמה, מלחמה!"

"קחו את מה שאנחנו אומרים פה, תמשיכו את זה בתוך הבית. אתם השגרירים שלנו, תעבירו את המידע הזה, תעבירו את המסרים. אנחנו חייבים בשעת השין להראות נחישות, להראות כוח, ולהיות מאוחדים".

איציק מילשטיין, יו"ר ועד עובדי PHI, החברה שמפעילה את הרשת של פרטנר והוט מובייל: "שם, בחברת PHI, ובסלקום, ופלאפון, הקימו למעשה את הרשת. כל אחד מכם, מאיתנו, הקימו את הרשת, במו ידיכם המסורות. גאווה גדולה לראות כנס כזה.

"אם תרשו לי משוואה אחת, מתוך מקצועי כמתמטיקאי", אמר מילשטיין, "העובדים הם הרשת".

"העבודה המאורגנת זו כרית הביטחון של הענף"

בהצהרה שפורסמה בתום הכנס אמרה יו"ר ועד עובדי פרטנר, קרן אופק: "דווקא בעת הזו ואל מול כוונות הממשלה ומשרד התקשורת חשוב לזכור, שהעובדים המאוגדים, העבודה המאורגנת זו כרית הביטחון של הענף. לביטחון של העובדים יש בית ויש כתובת: הסתדרות העובדים ואיגוד הסלולר בהסתדרות העובדים".

יו"ר ועד עובדי הוט מובייל, אלי כהן: "ככל שיתבצע השינוי הוא לא ייטיב עם הציבור. זה לא יוזיל את המחיר לצרכן ובמקום מספר תשתיות סלולר, אנחנו נמצא את עצמנו עם תשתית סלולר אחת בלבד, מיותר לציין מה המשמעות אם תקרה תקלה או מתקפת סייבר וכדומה".

 

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!