
היחידה למלחמה בטרור במשטרה הבריטית בוחנת בימים אלה תלונות על סרט תיעודי של ה-BBC שבו מככב בנו של בכיר חמאס. רשת השידור הבריטית פרסמה התנצלות והודתה כי קבלן מטעמה העביר תשלום לאישתו של סגן שר בממשלת חמאס.
דובר משטרת המטרופולין של לונדון אישר לסוכנות הידיעות PA Media כי המקרה נמצא בבחינה: "אנו בוחנים כעת אם נדרשת פעולה משטרתית כלשהי בעניין זה".
מנכ"ל ה-BBC טים דייווי זומן לדיון בוועדת התרבות של הפרלמנט הבריטי שתיערך מוחרתיים (שלישי) בעקבות הסערה שעורר הסרט התיעודי. הדיון בוועדה יתקיים לאחר שבשבוע שעבר זומן ד"ר סמיר שאה, יו"ר הדירקטוריון של ה-BBC לפגישה דחופה עם שרת התרבות הבריטית ליסה ננדי. "אני רוצה להבטיח שלא נשאיר אבן על אבן בחקירת פרטי המקרה", אמרה ננדי לקראת הפגישה. "החקירה חייבת להיות מקיפה, נמרצת וצריכה להגיע לשורש הבעיה, וזה בדיוק מה שיקרה. זהו רגע קריטי עבור ה-BBC. החקירה צריכה להתבצע מהר, ויש לפעול מייד". עם זאת, לאחר הפגישה לא פורסמו פרטיה.
הסרט התיעודי "עזה: איך לשרוד אזור מלחמה" (Gaza: How to Survive a War Zone) הופץ לצופי ה-BBC לפני כשבועיים בשירות סטרימינג, וכעבור כמה ימים, לאחר שנחשפה זהותם של גיבורי הסרט ברשתות, הסרט הוסר מהאתר.
הסרט מראה את החיים ברצועת עזה דרך עיניהם של שלושה נערים פלסטינים. הגיבור הראשי הוא עבדאללה, שבזמן הצילומים היה בן 13 (כיום בן 14), בנו של איימן אל-יאזורי, סגן שר החקלאות בממשלת חמאס ומי שהחזיק בעוד כמה תפקידים בכירים בה. לצד עבדאללה מופיעה ילדה נוספת, שהתברר שהיא בתו של קצין במשטרת חמאס, וגם הילד השלישי המופיע בסרט תועד ברשתות לצד מחבלי חמאס, וכנראה קשור אליהם.
Now we need to go back to a Channel 4 news piece from November 2023. We are introduced to a young lad called Abdullah – the same Abdullah as the BBC used.
Channel 4 give his name as Abdullah Abu Shamalah – and introduce us to his father. pic.twitter.com/SFITVOAEWM
— David Collier (@mishtal) February 18, 2025
מלבד הקשר של משתתפי הסרט לארגון הטרור, הטלגרף הבריטי חשף כי שניים מצלמיו חגגו את טבח 7 באוקטובר בזמן אמת. גם התרגום מערבית לאנגלית מוטה במטרה "להלבין" את חמאס. הבלוגר אוריה בן-מאיר (יס-מיניסטר) ציין כי בחלק מהמקרים, המילים "יהודי" או "יהודים" הוחלפו ב"ישראלים", "ישראל" או "הכוחות הישראליים", מה ששינה את הקונטקסט של הדברים. גם דברי הלל ל"ג'יהאד" של יחיא סינוואר הפכו בתרגום ל"התנגדות לכוחות הישראליים". בן-מאיר מציין שכבר ב-2013 התקבלה החלטה ב-BBC ש"ישראלים" היא תרגום סביר למילה הערבית "יאהוד".
BBC הסירה את הסרט מהמרקעים והתנצלה על השגיאות שנעשו בו. ברשת אמרו כי נפלו פגמים וקיים חשד לזיופים בהפקת סרט על ילדים בעזה שבו הופיע בנו של בכיר בחמאס, ועל כן הוא הוסר מממשק הסטרימינג. אולם בהודעת ההתנצלות שמרו על ניטרליות ביחס לחמאס, ועל מסר שלפיו אין לצפות מהרשת לא להעלות בהמשך סרטים דומים. "שגיאות אכן נעשו ב-18 החודשים האחרונים, וכל צד טען שאנחנו תומכים בצד השני, אף שאלו טעויות שקורות במהלך סיקור עימות מורכב שמתפתח במהירות", הסביר דובר הרשת. "לא ברור אילו מסקנות אפשר להסיק מהתלונות הללו".
"ה-BBC הניטרלי כבר לא קיים"
בספטמבר 2024 פורסם בטלגרף הבריטי דו"ח שניתח את סיקור ה-BBC בארבעת החודשים הראשונים של המלחמה, ובו זוהו 1,553 הפרות של הנחיות הרשות במקרים של הטיה נגד ישראל. ההפרות כללו אי-דיוקים, הטיה בטקסטים ובעריכה וחוסר במידע רלוונטי שעשוי לעניין את הציבור ולא הופיע בידיעות. את הדו"ח הזמין עורך הדין הבריטי-ישראלי טרוור אסרסון, וערכו אותו עורכי דין ומנתחי נתונים שנעזרו בבינה מלאכותית. הם סקרו מגוון כלי התקשורת של ה-BBC הכוללים שידורים ברשתות הטלוויזיה והרדיו, אתרי החדשות, פודקאסטים ופרסומים ברשתות החברתיות. הדו"ח חשף כי ישראל תוארה כמבצעת פשעים פי ארבעה יותר מחמאס, מבצעת רצח עם פי 14 מחמאס, ומפרת חוקים בינלאומיים פי שישה מחמאס.
בשבוע שעבר נערכה מול משרדי ה-BBC בלונדון הפגנה נגד הסיקור הפרו-חמאסי של הרשת. המפגינים נשאו שלטים שהציגו את תאגיד השידור כ"דובר של טרוריסטים". העיתונאי העצמאי דיוויד קולייר, שהיה הראשון לחשוף את זהותם של ילדי חמאס בסרט התיעודי, נאם בהפגנה ואמר שהסרט הוסר "לא בגלל שמדובר בתעמולה של חמאס, אלא בגלל שהם נתפסו, ולא היו להם תירוצים להתחבא מאחוריהם".
גדעון פאלטר, מנכ"ל 'קמפיין נגד אנטישמיות', הארגון שיזם את ההפגנה, אמר שהגיע הזמן לפיטורים ולחקירה עצמאית שתבחן את "ההטיה של ה-BBC נגד המדינה היהודית". מייקל מרלו, שבנו ג'ייק נרצח בטבח בנובה, אמר שבעבר תאגיד השידור "זכה לכבוד על הניטרליות שלו, אבל ה-BBC הזה כבר לא קיים".
Our protest outside @BBC in London is drawing to an end.
We have submitted a request under the Freedom of Information Act asking whether any payments made by the BBC in relation to its ‘Gaza How to Survive a War Zone’ so-called documentary went to Hamas or those associated with… pic.twitter.com/qmy3BEerjL
— Campaign Against Antisemitism (@antisemitism) February 25, 2025