דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שבת כ"ב באדר תשפ"ה 22.03.25
16.8°תל אביב
  • 12.7°ירושלים
  • 16.8°תל אביב
  • 16.2°חיפה
  • 17.4°אשדוד
  • 15.4°באר שבע
  • 21.5°אילת
  • 17.6°טבריה
  • 12.2°צפת
  • 16.9°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
הרפורמה במערכת המשפט

הכנסת אישרה: נציב התלונות על שופטים ייבחר בוועדה מיוחדת

יו"ר ועדת החוקה ח"כ שמחה רוטמן שהוביל את החוק: "בשנתיים האחרונות אי אפשר להתלונן על מערכת המשפט" | באופוזיציה טענו ל"מסע נקמה מסוכן" ו"הפיכת המינוי לפוליטי-קואליציוני", אף שגם בוועדה המיוחדת הרוב של נציגי מערכת המשפט יישמר ונציגי הכנסת יהיו במיעוט

ח"כ שמחה רוטמן, יו"ר ועדת החוקה של הכנסת (צילום: אור גואטה)
ח"כ שמחה רוטמן, יו"ר ועדת החוקה של הכנסת (צילום: אור גואטה)
אור גואטה
אור גואטה
כתב ביטחוני-מדיני
צרו קשר עם המערכת:

הצעת החוק לשינוי שיטת בחירה של נציב התלונות על שופטים עברה היום (שלישי) לפנות בוקר בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת ברוב של 56 מול 48. "מסע נקמה מסוכן", אמר יו"ר המחנה הממלכתי ח"כ בני גנץ. שר המשפטים יריב לוין אמר כי המהלך "יביא לשיפור אמון הציבור במערכת המשפט".

את החוק הציע יו״ר ועדת החוקה ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית) ביוזמה משותפת עם סער, והוא קובע כי נציב תלונות הציבור על שופטים ייבחר בוועדה מיוחדת, ולא כפי שהיה עד כה, בהסכמה בין נשיא בית המשפט העליון ושר המשפטים על מועמד, והבאתו לוועדה לבחירת שופטים.

הרכב הוועדה החדשה שתבחר את הנציב לחמש שנים בכל פעם יכלול את שר המשפטים כיו"ר הוועדה; שר העבודה; חבר כנסת; שופט בדימוס שיבחרו שופטי ביהמ״ש העליון; שופט בדימוס שיבחרו נשיאי בתי המשפט המחוזיים; דיין בדימוס שיבחרו הרבנים הראשיים; והסנגור הציבורי הארצי.

בשנה האחרונה אין נציב תלונות על שופטים, לאחר שהשופט אורי שוהם סיים את כהונתו במאי 2024, אך במקום למנות נציב, לוין דחה את ההצעות שנתן לו מ"מ נשיא העליון הקודם, עוזי פוגלמן, וקידם יחד עם רוטמן את החוק לשינוי שיטת הבחירה לוועדה.

הליך החקיקה עורר מחלוקות וסערות רבות בוועדת החוקה, בשל התנגדות חברי האופוזיציה הקבועים בוועדה, גלעד קריב (הדמוקרטים), יואב סגלוביץ' וקארין אלהרר (יש עתיד), והעלאת החוק לקריאה שנייה ושלישית לוותה בעשרות הסתייגויות.

"המצב שלנו בשנתיים האחרונות הוא שאי אפשר להתלונן על מערכת המשפט", אמר רוטמן. "עד היום לא מונה נציב. ניסיתי לתווך, אך אין אפשרות להגיע להסכמה. השופטים תמיד התנגדו לביקורת. אני קורא לחבריי באופוזיציה לא להיות שותפים למאבק נגד ביקורת ולאפשר לעין הציבורית, באמצעות נציב תלונות הציבור על שופטים, לעשות את מלאכתה ולבקר את השופטים, כי אור השמש הוא המחטא הטוב ביותר".

לוין: "החוק החדש ישים סוף למצב שבו שופטי העליון קובעים מי ימונה לבדיקת טענות נגדם ונגד חבריהם, כפי שהיה בשנים האחרונות. הדבר יביא לשיפור אמון הציבור במערכת המשפט ויבטיח ניקיון כפיים".

אלהרר: "המהפכה המשטרית חזרה בלילה. ‏ישראל במלחמה, חטופים במנהרות, טרור ופשיעה ברחובות, המחיה מתייקרת. ‏אבל מה בוער לחברי הקואליציה? ‏להעביר חוק שהופך את מינוי נציב תלונות הציבור על שופטים לפוליטי-קואליציוני. עוד כוח לממשלה ועוד החלשה של מערכת המשפט".

גנץ: "יש פער גדול בין תיקון במערכת המשפט, לבין מסע נקמה ששולל את הלגיטימציה שלה. מסע נקמה מסוכן, שיהפוך את ההתייחסות לחוק בישראל לא לדרך מחייבת אלא להמלצה חלשה. את כל החקיקה הזו נבטל בממשלה הבאה, ונעשה רפורמה שמטרתה תיקון ולא הרס".

יו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר: "שוב הקואליציה ניצלה בזכות האצבעות של עוצמה יהודית, וחוק הצעת נציב תלונות הציבור על שופטים של רוטמן עבר רק בזכות עוצמה יהודית, כשחלקים מהקואליציה לא הצביעו בעד החוק (הסיעה מונה שבעה חברי כנסת, והפער בין המצביעים בעד ונגד עמד על שמונה – א"ג). "נמשיך להיות הסמן האידיאולוגי בכנסת, ונצביע בעד הצעות חוק העולות בקנה אחד עם ערכי הימין".

ח"כ עופר כסיף (חד"ש-תע"ל): "ההפיכה הפשיסטית כאן, ובגדול. ההשתלטות הפוליטית העוינת על נציבות תלונות הציבור על שופטים היא חלק מהותי מההפיכה הדיקטטורית. מרי אזרחי עכשיו!"

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!