דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום רביעי ט"ז באייר תשפ"ה 14.05.25
20.1°תל אביב
  • 13.0°ירושלים
  • 20.1°תל אביב
  • 18.6°חיפה
  • 19.6°אשדוד
  • 17.2°באר שבע
  • 22.2°אילת
  • 21.4°טבריה
  • 13.5°צפת
  • 18.8°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
עבודה

בשל המילואים: לראשונה יותר גברים מנשים פנו לנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה

מרבית הפניות שהתקבלו בנציבות ב-2024 עסקו באפליה עקב שירות מילואים | תלונות על אפליה בשל הריון היוו רק 6% מסך הפניות בשנה החולפת לאחר שהיו המוקד המרכזי לפניות בשנים שעברו | שר הכלכלה והתעשייה, ניר ברקת: "מחויבותנו היא לדאוג לכך ששירות מילואים לא יהווה חסם לקידום מקצועי או לפגיעה בתנאי ההעסקה"

חיילי מילואים בתרגיל ברמת הגולן (צילום: אייל מרגולין/פלאש90)
חיילי מילואים בתרגיל ברמת הגולן (צילום: אייל מרגולין/פלאש90)
ניצן צבי כהן
ניצן צבי כהן
כתב לענייני עבודה
צרו קשר עם המערכת:

מספר הפניות של גברים לנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה בשנת 2024 עלה לראשונה על מספר פניות הנשים, זאת על רקע המלחמה והגיוס הנרחב לשירות מילואים. הנתונים נחשפו בדו"ח נציבת שוויון הזדמנויות בעבודה השנתי שהתפרסם היום. (רביעי) מספר הפניות הכולל עמד על 1,475 – הגבוה ביותר מאז הקמת הנציבות, כש-56% מהן היו של גברים לעומת שנים קודמות בהן מספר הפניות של נשים היווה בממוצע כ-65% מהפניות. נושא הפנייה העיקרי בשנה זו הן מצד גברים והן מצד נשים היה בנושאים הנוגעים לאפליה בעבודה עקב שירות מילואים.

מספר הפניות של נשים וגברים לנציבות השוויון (מתוך דו"ח נציבת שוויון הזדמנויות בעבודה)
מספר הפניות של נשים וגברים לנציבות השוויון (מתוך דו"ח נציבת שוויון הזדמנויות בעבודה)

62% מהפניות שהתקבלו בנציבות ב-2024 עסקו ישירות במלחמת חרבות ברזל. מתוכן, 49% (634) היו בנושא אפליה עקב שירות מילואים ו-13% ( 169 פניות) היו בנושא אפליה בעבודה של בני ובנות זוג של משרתי מילואים. 74% (528) מפניות הגברים היו של משרתי מילואים ו-1% (7 פניות) של בני זוג של משרתות מילואים. מבין פניות הנשים, 29% (162) מהפניות היו של בנות זוג של משרתי מילואים ו-19% (106) היו של נשים ששירתו בעצמן.

6% (82) בלבד מהפניות היו בנושא אפליה על רקע היריון, זאת לעומת השנים הקודמות בהן היה נושא זה במקום הראשון מכלל הפניות שהתקבלו (17% לדוגמה בשנת 2023). 23% מפניות הנשים עסקו באפליה על רקע הרחבת המשפחה או טיפול בה (טיפולי פוריות, היריון והורות) לעומת 42% בשנת 2023.

פילוח פניות נשים וגברים לנציבות השוויון (מתוך דו"ח נציבת שוויון הזדמנויות בעבודה)
פילוח פניות נשים וגברים לנציבות השוויון (מתוך דו"ח נציבת שוויון הזדמנויות בעבודה)

93% (1,186) מהפניות שנתקבלו בנציבות היו של יהודים, בעוד 7% בלבד היו של ערבים ודרוזים (93) לעומת 19% בשנת 2023. מבין הפניות של ערבים ודרוזים, כמחצית (48%) היו בנושא אפלייה על רקע לאום, 14% היו על רקע שירות מילואים ו-4% היו של בני ובנות זוג של משרתי מילואים

60% מהפניות היו ביחס לאפליה בתנאי העבודה, בעוד כרבע מהפניות נגעו לאפליה בקשר לפיטורים מהעבודה, 10% היו בגין אפליה בשלבי הקבלה לעבודה ו-3% היו בנושא אפליה על רקע פערי שכר מגדריים, יתר הפניות נגעו לקידום בעבודה (1%), להכשרה או השתלמות מקצועית (1%) ולהטבות ותשלומים הניתנים לעובד בקשר לפרישה מהעבודה (0.2%). בשנת 2024 נמשכה היציבות במספר הפניות בנושא אפליה על רקע הטרדה מינית שעמדו על 27 (2%) לעומת 24 (3%) בשנת 2023.

שר הכלכלה והתעשייה, ניר ברקת: "דו"ח הנציבות מדגיש את העובדה כי יש צורך להבטיח את זכויות משרתי ומשרתות המילואים ובן או בת זוגם, בייחוד נוכח המצב אותו יצרה המלחמה. מחויבותנו היא לדאוג לכך ששירות מילואים לא יהווה חסם לקידום מקצועי או לפגיעה בתנאי ההעסקה. משרד הכלכלה והתעשייה ימשיך לפעול ליצירת סביבת עבודה שוויונית, המאפשרת לכל העובדות והעובדים לממש את מלוא יכולותיהם, גם לצד תרומה לביטחון המדינה"

מ"מ הנציבה, עו"ד אורית שרפי: "בשבוע בו העולם מציין את יום האישה הבינ"ל חשוב לשים לב כי המלחמה הותירה חותם עמוק על החברה הישראלית כולה, ובפרט על שוק העבודה, ובייחוד על המילואימניקים ובני/ות זוגם. אנו עומדים מול אתגרים חסרי תקדים לשמירה על זכויות עובדים ועובדות, ולמעסיקים הנדרשים להמשיך ולנהל עסק לצד התמודדות לא פשוטה. התקופה האחרונה הוכיחה כי ארגונים עם תהליכי גיוון ושוויון מוטמעים, הצליחו להתמודד עם האתגרים הרבים, לשמור על חוסן ארגוני ולתחזק מרקם יחסים חיובי בין קבוצות שונות"

פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!