
בשנת 2022 החליטו ארבע שייטים צעירים להביא ענף חדש לישראל. בלי תקציב, ידע מקצועי או אימונים בים, הצעירים פורצי הדרך יצאו למסע שכלל גיוס כספים, רתימת המערכת האולימפית והמון עבודה קשה. לפני שבועיים, העבודה הקשה השתלמה כאשר שניים מתוך מקימי הענף בישראל, מאור עבו וטל שדה, זכו במדליית ארד ראשונה בתחרות גרנד פרי פורטוגל עם דגם ה-49er.
"הייתה תחושה מדהימה. סוף סוף קבלת הוקרה אחרי שלוש שנים של עבודה קשה, לחצים כלכליים והתמודדות עם אתגרים רבים", מספר שדה בריאיון ל'דבר', "דאגנו לייצג את המדינה בכבוד גם בתחרות עצמה. מאז תחילת המלחמה אנחנו מפליגים עם סמל החטופים על הסירה שלנו, ומנצלים כל הזדמנות להסברה מול שייטים מכל העולם".
במהלך ההכנות לתחרות, עבו ושדה עבדו על הפרטים הקטנים, ולא השאירו מקום לטעויות. אחרי זכייתם בתחרות הקודמת בחודש דצמבר, הם חזרו לישראל, ניתחו את הביצועים שלהם והציבו לעצמם מטרות חדשות. הם השקיעו באימוני ים אינטנסיביים, עבדו על שיפור המשקל שלהם והתמקדו בחיזוק ההיבטים הטכניים של הסירה.
"הבנו שהיו חסרות לנו בעיקר שעות בים על הסירה, ועבודה על דברים טכניים", מספר עבו, "הגענו לפורטוגל שישה ימים לפני תחילת התחרות לבצע אימונים של חידודים אחרונים. במהלכם, שטנו עם הצוותים שהתחרו מולנו וראינו שאנחנו שווים להם. ככה שהגענו עם הרבה ביטחון".
בתחילת הדרך, הצמד הישראלי שמרו על רמת סיכון נמוכה על מנת להימנע ככל הניתן מטעויות משמעותיות. לאחר היום הראשון הם דורגו במקום השמיני, אך בהדרגה החלו לקחת יותר סיכונים ולשפר את הביצועים. ביום השלישי הם כבר עלו למקום ה-3 בדירוג: "במהלך התחרות הרגשנו טוב, ולאט לאט התחלנו להיות יותר אגרסיביים במים", מסביר עבו, "ביום האחרון האסטרטגיה שלנו הייתה להמשיך כרגיל, ולא להגן על המקום שלנו יותר מדי. רצינו לשפר את הדירוג, אבל גם לא לקחת סיכונים מיותרים".
הצמד הישראלי עשה היסטוריה מול הצוותים הטובים בעולם – ועמד לראשונה על הפודיום בתחרות גדולה. "זאת תחושה מדהימה. בפעם האחרונה שכל אחד מאיתנו היה על הפודיום, זה היה לפני בערך ארבע שנים בדגם הקודם, ה-470", אומר עבו, "זה החזיר את התחושות של מה זה להיות על הפודיום. אנחנו רק בתחילת הדרך, אבל זאת תחושה טובה להתחיל ככה את הקמפיין האולימפי".

עבו (25) נולד וגדל בקיבוץ שדות ים, וכבר בגיל שמונה הצטרף לחוג תחרותי בשייט. בגיל 13 היה סגן אלוף אירופה בסירת אופטימיסט וב-2018 זכה עם יואב רוז באליפות אירופה עד גיל 23. את הקמפיין לקראת אולימפיאדת פריז 2024 עבו היה אמור להתחיל במפרשיות 470, אך בעקבות שינוי הענף לצוות מעורב של נשים וגברים, מצא את עצמו ללא יכולת להמשיך להתחרות.
עבו לא הרים ידיים, והחליט לפרוץ דרך אולימפית חדשה. "הגענו למצב שאני והשותף שלי צריכים להפסיק להפליג ביחד ולא מצאתי מישהי להפליג איתה. פניתי לשייטות שפרשו, אבל כלום לא הלך", מספר עבו, "החלטתי שאני רוצה לנסות דגם חדש, מאשר לוותר ולפרוש".
שדה (22) מגבעת עדה, הגיע לענף, כאשר אביו לקח אותו בכיתה א' למועדון השייט בשדות ים. שדה התאהב מיידית בענף ובים. בגיל 15 הוא זכה ביחד עם נועם חומרי במדליית הארד באליפות אירופה לנוער בדגם ה-420. ב-2021 שדה עבר להתחרות ביחד עם נועה לסרי בדגם ה-470 מעורב, וזכה ביחד איתה פעמיים במדליית הכסף באליפות העולם לבוגרים ובאליפות העולם עד גיל 24.
דגם ה-49er היא סירה גדולה ורחבה, באורך של 4.99 מטרים עם תורן בגובה של 8.5 מטרים. גם בסירה הזו מתחרים הגאי ואיש צוות, אלא שבניגוד לשייט במפרשיות אחרות כמו ה-470, בסירה הזו לא יושבים אלא עומדים ורצים מצד לצד. עבו מספר: "זה דגם יותר אקסטרימי, שמזכיר גלישת רוח".
המעבר מדגם ה-470 לדגם ה-49er היה אתגר פיזי ומקצועי עצום. "בתור התחלה, עוד לפני שקיבלנו בכלל את הציוד, כל אחד מאיתנו היה צריך להעלות חמש עשרה ק"ג של מסת שריר. עבדנו המון שעות בחדר כושר וזה היה אתגר מטורף" מספר שדה. "גם לא היו סירות כאלו בארץ, אז היינו צריכים לדאוג להביא אותן בעצמנו, לגייס כסף ולטפל בכל הלוגיסטיקה. את שתי הסירות הראשונות קנינו מהכסף הפרטי שלנו. היום האיגוד תומך בנו. בשנה שעברה, האיגוד מימן בערך 60% אחוז מההוצאות, אבל לצד זה שילמנו כבר מאות אלפי שקלים מהכסף שלנו".
לצד ההשקעה הכלכלית האדירה, עבו ושדה נדרשו ללמוד בעצמם לשייט בצורה תחרותית את הדגם החדש והלא מוכר בארץ. "האמת שזה היה הרבה יותר מאתגר ממה שחשבנו", מספר עבו, "הגעתי מנוסה אחרי שכבר עשיתי קמפיין אולימפי בדגם ה-470, ואז אתה מגיע פתאום לסירה חדשה, שבתור התחלה אתה לא יודע איך להפליג עליה בכלל".
"ידענו שההתחלה תהיה קשה וצריך לנשוך שפתיים, כי זה דגם שלוקח זמן להגיע לטופ העולמי. הצוותים הכי טובים בענף אלו חבר'ה שמפליגים הרבה שנים על ה-49er. הניסיון ממש משחק תפקיד. התחלנו את הקמפיין הראשון לפריז, בידיעה שהוא יהיה קשה ונקבל בראש. אין מה לעשות, זה חלק מהדרך. המטרה הייתה לצבור ניסיון, ולהגיע מוכנים לקמפיין הנוכחי לאולימפיאדת לוס אנג'לס".
במקביל להיותם ספורטאים, השניים נאלצים למצוא דרכים יצירתיות כדי לממן את הקריירה שלהם. עבו עובד בחברת רחפנים עם שעות גמישות בזמן הפנוי בין האימונים, ושדה מאמן שייטים צעירים במועדון שדות-ים בזמנו הפנוי. "אנחנו עדיין נאבקים בשיניים כדי לכסות עלויות", אומר שדה, "מטיסות ועד לרכישת ציוד. מדובר בעלויות מטורפות".
"אנחנו מקווים שעכשיו בעקבות ההישג בפורטוגל נכנס לסגל האולימפי, וזה יעזור לנו תקציבית", מוסיף עבו, "במקביל אנחנו עדיין גם מחפשים ספונסרים. בסוף ככל שיהיה לך יותר תקציב, אתה תקנה ציוד טוב יותר, ויהיה לך יותר סיכויים להצליח. כך זה עובד בנבחרות הכי טובות בעולם. אתה כל הזמן מחפש את הציוד הכי טוב, ולא חוסך בכלום. לשם אנחנו מכוונים. אנחנו רוצים בסוף להצליח, ולא רוצים להתפשר על כלום".
במהלך הקמפיין בפריז, כל אחד מהם התחרה עם שותף אחר. לקראת תחילת הקמפיין ללוס אנג'לס 2028, שדה ועבו איחדו כוחות מתוך הבנה שזו הבחירה הטובה ביותר להצלחה. "בהתחלה לא ידענו מי יהיה הגאי ומי יהיה איש הצוות, כי שנינו באנו מתפקיד ההגאי", מסביר שדה, "לבסוף החלטנו שמאור יהיה איש הצוות, כי יש לו יתרון פיזי."
התקשורת בין עבו לשדה בים היא תוצאה של תהליך ועבודה על התקשורת. השניים עובדים עם המאמנת המנטלית דניאלה כהן על שיפור הדינמיקה וקבלת ההחלטות ביניהם בתנאי לחץ. "העובדה ששנינו היינו הגאים בעבר מעניקה לנו יתרון עצום על הצוותים האחרים", מציין עבו, "כל אחד מבין לעומק את התפקיד של האחר, וזה מאפשר לנו לעבוד בצורה טובה יותר במים. ההתחלה הייתה יותר סיזיפית, ובעיקר טכנית. עכשיו, לאט לאט, אנחנו מתחילים לדייק את הדברים המנטליים והתקשורת בינינו, ולהיכנס יותר פנימה".
מה שהחל כחלום, רוקם ביום יום עור וגידים. שדה ועבו ממשיכים בעבודה קשה והשקעה נפשית וכללית לפרוץ את הדרך בדגם ה-49er בישראל. שדה, שמאמן את הדור הצעיר, רואה את גלי השינוי: "אני רואה במועדון ובענף ברחבי הארץ בכלל – הילדים הולכים היום לכיוון הזה של הסירות המהירות והאקסטרימיות. זה הרבה יותר אטרקטיבי, והרבה יותר מעניין. בעיקר שכבר מבינים שזה כנראה הקמפיין האחרון של ה-470. כל עולם השייט מתפתח לשם".
בעזרת הציוד והניסיון ששדה ועבו צברו לאורך השנים, יש בסיס יציב ומשמעותי ממנו הדור הצעיר יכול להתחיל ללמוד ולהתקדם בענף ברמה העולמית. "אני מאמין שבעוד כמה שנים יהיה לנו כמות יפה בארץ של חבר'ה צעירים שיתחילו להפליג על הסירה הזאת", אומר שדה, "יש כבר לא מעט ציוד בארץ שרכשנו בשנים האחרונות. לחבר'ה הצעירים יהיה הרבה יותר קל מאשר לנו".
כעת עבו ושדה מכוונים לעבר המטרות הבאות: "אנחנו רוצים לייצג את ישראל במשחקים האולימפיים בלוס אנג'לס 2028. להגיד לך עכשיו שאנחנו מכוונים שם למדליה זה יהיה קשה, ברור שזה מה שאנחנו חולמים עליו", אומר עבו, "זה הקמפיין הראשון שלנו ביחד. אנחנו עדיין מסתכלים גם על ה-Long run. מרגישים שאנחנו בכיוון הנכון, ומכוונים הכי גבוה שיש".