
עונת המלריה מתחילה החודש בחלק גדול מאפריקה. זו המחלה הקטלנית יותר ביבשת, במיוחד עבור ילדים. בעקבות החלטת ממשל טראמפ לבטל 90% מחוזי סיוע החוץ של הסוכנות האמריקאית לפיתוח בינלאומי (USAID) , בכירים במערכת הבריאות באפריקה מזהירים מפני אסון בחלק מהקהילות העניות ביותר בעולם.
ד"ר ג'ימי אופיגו, המנהל את תוכנית בקרת המלריה של אוגנדה, אמר לסוכנות הידיעות AP שצווי USAID שהוצאו בסוף ינואר לא הותירו להם ברירה אלא להיערך לאסון. ארה"ב היא המממנת העיקרית של המאבק במלריה באפריקה.
תרופות נגד מלריה וכילות עם חומרי הדברה שעוזרות להילחם במחלה שמעבירים יתושים הן "מצרך בסיס אצלנו", אמר אופיגו. "חייבת להיות אספקה רציפה שלהן".
עם הירידה באספקה בשל ביטול החוזים, הוא צופה עלייה במקרים של מלריה חמורה מאוחר יותר השנה, כולל איברים שיחדלו מתפקוד. למצב זה אין תרופה. החיסונים המופצים בחלקים מאפריקה, שאינם מספקים הגנה מלאה, יימשכו בעיקר בתמיכת ברית חיסונים גלובלית.
הארגון Malaria No More שבסיסו בוושינגטון אומר שמודלים חדשים מראים כי שנה של שיבוש בשרשרת האספקה תוביל לכמעט 15 מיליון נדבקים נוספים ו-107 אלף מקרי מוות נוספים ברחבי העולם. הארגון קרא לממשל טראמפ "להפעיל מחדש את התוכניות מצילות החיים הללו לפני שההתפרצויות ייצאו משליטה".
597 אלף בני אדם מתו ממלריה ב-2023, 95% מהם מאפריקה, לפי ארגון הבריאות העולמי. עובדי בריאות בשלוש המדינות האפריקאיות עם שיעורי המלריה הגבוהים ביותר — ניגריה, קונגו ואוגנדה — חוששים שהפסקת התמיכה של ממשלת ארה"ב תוביל לתגובת שרשרת קטלנית.
ארה"ב סיפקה מאות מיליוני דולרים מדי שנה לשלוש המדינות באמצעות יוזמת הנשיא שהובילUSAID . חלק גדול מהמימון האמריקאי הועבר דרך רשת של ארגונים לא-ממשלתיים, ארגוני צדקה רפואיים וארגונים דתיים בפרויקטים שהפכו את מניעת המלריה והטיפול בה לנגישים יותר, ואף חינמיים, במיוחד עבור קהילות כפריות.
ב-2023 אוגנדה 2023 סבלה מ-12.6 מיליון מקרי מלריה וכמעט 16 אלף מקרי מוות, רבים מהם ילדים מתחת לגיל 5 ונשים הרות, על פי ארגון הבריאות העולמי. לדברי אופיגו, ארה"ב העבירה 35-30 מיליון דולר מדי שנה למאבק במלריה. הוא לא ציין אילו חוזים בוטלו, אך ציין שגם מחקרי שטח נפגעו.
חלק מהכספים שהעביר USAID לאוגנדה מימנו מבצעי ריסוס נגד יתושים באזורים מרוחקים. מבצעים אלה היו אמורים להתחיל בפברואר לפני עונת הגשמים, כאשר מים עומדים הופכים לאתר רבייה ליתוש האנופלס הנפוץ, אך הם הושעו.
תורים ארוכים של חולי מלריה כבר משתרכים מחוץ למרפאות. 30%-50% מהביקורים במרפאות ברחבי המדינה נוגעים למלריה ולהשפעותיה, על פי המכון הלאומי לבריאות הציבור של אוגנדה.
ניגריה וקונגו: "עניים רבים אינם יכולים להרשות לעצמם טיפול"
בניגריה אובחנו רבע ממקרי המלריה בעולם, אך הרשויות הצליחו לצמצם את מקרי המוות שם ב-55% מאז שנת 2000 בתמיכת ארה"ב ואחרים. תמיכה זו היא חלק מסיוע רפואי של 600 מיליון דולר שהמדינה המערב אפריקאית קיבלה מארה"ב ב-2023, על פי נתוני השגרירות האמריקאית. עדיין לא ברור אם כל המימון הופסק.
יוזמת הנשיא סיפקה כמעט 164 מיליון תרופות מהירות פעולה, 83 מיליון כילות עם חומרי הדברה, יותר מ-100 מיליון בדיקות מהירות, 22 מיליון טיפולים מונעי מלריה לנשים בהריון וחומרי הדברה ל-121 אלף בתים מאז 2011, על פי השגרירות.
לקונגו הועברו כ-650 מיליון דולר למאבק במלריה מאז 2010. חלק מהישגי מאבק במלריה במדינה בסכנה כעת, שכן מדובר במדינה ענקית וקשה לעקוב בה אחר ההתפרצויות ולספק בדיקות. הסכסוך המחמיר במזרח קונגו, שהוביל לבריחתם של עובדי בריאות רבים, העלה את הסיכון להדבקה. "רבים ייפגעו", אמרה ד"ר יטונדה איו-אויאלווו, מנהלת ארגון Market Doctors המספק שירותי בריאות מקומיים במחיר הוגן. "חלק מהאנשים עניים מאוד ואינם יכולים להרשות לעצמם טיפול במלריה", לדבריה, עד 40% ממטופלי הארגון מאובחנים עם מלריה.
עובדי בריאות באפריקה מקווים שגם אחרי הפירוק של USAID חלק מהמימון האמריקאי ימשיך לזרום ממקורות אחרים, בהם הקרן הגלובלית למאבק באיידס, שחפת ומלריה, אך גם היא קיבלה תמיכה אמריקאית, ולא ברור מה יעלה בגורלה כעת.
אופיגו אמר שהמרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) והמכונים הלאומיים לבריאות (NIH) של ארה"ב עשויים לעזור, אך הוסיף: "אנחנו צריכים לנהל את היחסים עם ארה"ב בזהירות רבה".