
תוך שנה עד שלוש שנים עתיד לקום המכשול האסטרטגי מאילת ועד הצפון בגבול ישראל ירדן, כך אמר אתמול (שני) מפקד יחידת גבול ירדן במשטרה, רפ"ק יניב אוחנה. אוחנה אמר את הדברים בדיון בוועדה ליישובי הגבול המזרחי בכנסת, שעסקה בנושא המכשול האסטרטגי שצפוי לקום בגבול המזרחי. ראשי המועצות לאורך הגבול הבהירו את הדחיפות בטיפול בגבול בכדי למנוע אסון בסדר גודל של 7 באוקטובר בגבול עם ירדן.
"בשבועות הקרובים יתוקצב המכשול ונתחיל לעבוד עליו בחלקים"
"הקמנו את יחידת גבול ירדן שמתמקדת, יחד עם עוד שתי יחידות על כל הגבול המזרחי, פרסנו אמצעים מיוחדים ומסווגים בגבול ואנחנו מגייסים עוד כוח אדם ולוחמים", אמר רפ"ק אוחנה, שציין כי היחידות פועלות אבל רחוקות מסד"כ מלא, שנועד להגן על גבול באורך כולל של 454 קילומטרים, מתוכו יג"י אחראית על כ-160 ק"מ של בקעת הירדן וחברים בה כרגע כ-25 לוחמים. "המכשול אמור לקום בעוד כשנה עד שלוש שנים, אבל צריך לשים לב להבדלים הגיאוגרפיים בין גזרת הדרום לצפון".
"לא הייתי מגדר את עצמנו לדעת, צריך חשיבה נרחבת יותר כי אנחנו יודעים שגדר או מכשול הם לא הרמטיים", אמר אוחנה. "בגבול מצרים בנו גדר ועדיין אנחנו רואים הברחות. צריך לחשוב צעד אחד קדימה כי לכל פתרון שנביא המבריחים ימצאו פרצה".
"אנחנו מסתכלים על הגבול כמכלול שכולל סד"כ ואוגדה מיוחדת שהקמנו, מכשול, איסוף מודיעין, אמל"ח מגוון, שיתוף פעולה עם תושבי היישובים", אמר סא"ל אלון פייזר מאגף התכנון על התוכנית של צה"ל בנושא. "התוכנית לוקחת בחשבון גם תובנות שעלו מהתקופה האחרונה. בשבועות הקרובים יתוקצב המכשול ונתחיל לעבוד עליו בחלקים".
"הוקמה אוגדה על כל המשתמע מכך, מהפעלת אש, לוגיסטיקה ועוד. פרסנו אמצעי איסוף ותצפית במרחב המזרחי וציידנו את הגדודים המרחביים. דיברנו באופן משמעותי על נושא רחפני האיסוף, יש מבנה רב ארגוני שהולך ומתארגן", אמר פייזר. "יש כוונה להקים מכשול גם בערבה, אבל יש סדרי עדיפויות שמושפעים גם מתקציב המדינה. יש מרכיבי מכשול מגוונים שאנחנו מבצעים ורוצים לאלץ את מי שרוצה לחצות את הגבול גם עם רכב, לעבור איפה שאנחנו רוצים שהוא יעבור".
זעקת היישובים: "אסור לחכות עד שיקרה משהו"
"ב-4-5 שנים האחרונות אנחנו חווים הברחות ויודעים שהוברחו לא מעט נשקים", אמר דוד אלחייאני, ראש המועצה האזורית בקעת הירדן. "יחידת מתילן של מג"ב יושבים בבסיס של חטיבת הבקעה ופועלים לסכל את ההברחות כבר בגבול ולא מחכים שזה יגיע ליישובים, אבל הבקשה שלנו היא שהפעילות תהיה בתיאום איתנו. מעבר לגדר יש 151 דונם אדמות מדינה, בין הגדר לנהר, ואנחנו מבקשים שיאפשרו לנו להשתמש באדמות האלה להתיישבות".

"צריך לראות שהתקציב לא יהיה מכשול למכשול", אמר אלחייאני. "המטרה של טרור זה לזרוע פחד וחרדה, ואנחנו יודעים שהצבא ערוך ודרוך לכל איום שיבוא ממזרח, אבל אנחנו גם צריכים לחזור לשגרה".
"לאחרונה אנחנו רואים התגברות במתיחות בתוך ירדן, יותר הפגנות נגד ישראל ואסור לנו לחכות עד שיקרה משהו". אמר ראש העיר אילת, אלי לנקרי, שאמר כי יש מאות עובדים זרים מירדן שעובדים בבתי המלון ובאתרי הבניה בעיר הדרומית. "כוח האדם שמגיע מירדן עוזר וחשוב לנו אבל אנחנו נתמכים בהם באופן טוטאלי וזה על גבול המסוכן, ביקשנו לאזן את תמהיל העובדים הזרים מירדן. אסור להמתין יותר".
ח"כ אושר שקלים (הליכוד) סיפר על חווייה אישית שלו בעת ביקור שלו בגבול המזרחי: "קיבלתי דיווח שבאזור הערבה ישנם רכבים שמגיעים ופשוט פורצים את הכביש לתוך היישובים. החלטתי לנסוע לשם ובזמן הביקור, אני רואה טנדר טויוטה לבן כמו של הנוח'בות דוהר מכיוון ירדן לכיווננו".
אב שכול וקבלן של משרד הביטחון: "צריך לשים לב מי בונים את המכשול"
סוגיית זהות הקבלן שייבחר לבניית המכשול עלתה גם כן בדיון. יגאל תמם, ששני ילדיו, אדיר ושירז, נרצחו ב-7 באוקטובר בטבח בפסטיבל הנובה. "צריך לשים לב מי בונים את המכשול. קבלנים ערבים זוכים במכרזים לבנייה, אבל לנו אומרים שמי שלא משרת בצבא לא יכול להיות מועסק במשרדים הממשלתיים", אמר בדמעות תמם, שעובד כבר יותר מ-35 שנה כקבלן עבור משרד הביטחון. "ערבים מתחייבים במכרזים לסכומים גבוהים בגלל האפליה המתקנת, ואני לא מצליח לזכות".
בהמשך לדבריו של תמם, סיפר אלחיאני שבסיס צבאי בנגב נבנה על ידי ערבים ישראלים שלדבריו מזדהים כפלסטינים. "אחר כך אנחנו תוהים איך יש להם את המידע הביטחוני עלינו", אמר אלחייאני. ח"כ לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית) דרשה לתת תשומת לב לכך "בצפון זכו ראשי ארגוני פשע וכעת הם מנצלים את הגבול לאינטרסים שלהם".
"אחרי 7 באוקטובר אנחנו מבינים את הזעקה לתחושת ביטחון. נושא הגבול המזרחי חייב להיות בסדר העדיפויות ואני מעריך את גורמי המקצוע שהגיעו לתת את חוות דעתם. אנחנו נהיה הקול של התושבים וניישם את הדרישות שלכם הלכה למעשה", אמר יו"ר הוועדה מישל בוסקילה לסיכום הדיון, והפציר ביישום פעולות כבר עכשיו, עוד טרם הקמת המכשול. "חלק מהפתרונות בני ביצוע כבר מחר בבוקר, לא צריך לחכות לחומה אלקטרונית או איזה פתרון מורכב, כבר בשבועות הקרובים נקיים דיון בדלתיים סגורות על תכניות עתידיות. בין היתר הצענו את 'מבצע חפיר' לחפירת תעלה בגבול".