
"השנה הולך הכי חזק תחפושות של באטמן", קובע בלי היסוס אלון דוידי, יבואן, משווק ובעל חנות תחפושות ברחוב כפר גלעדי בתל אביב. "תחפושות שלמות, גלימות, מסיכות. אנשים מתחפשים לבאטמן לזכר אריאל ביבס. גם אביזרים כתומים נמכרים מאוד: פאות כתומות, גלימות. זה נתפס הכי חזק".
אריאל ביבס בן ה-4 ז"ל שנחטף מביתו בקיבוץ ניר עוז יחד עם אימו שירי ואחיו הפעוט כפיר ב-7 באוקטובר, היה מעריץ מושבע של באטמן. תמונות של ביבס הצעיר בתחפושת של הדמות הבדיונית הופצה ברחבי העולם כחלק מהמאמץ לשחרורם. אריאל, כפיר ושירי ביבס ז"ל נרצחו באכזריות על ידי חוטפיהם בעזה, והוחזרו לארץ אחרי יותר משנה בשבי. הם הובאו לקבורה כשלושה שבועות בלבד לפני פורים.
אהבתו של ביבס לגיבור העל תפסה מקום בלב הציבור הישראלי, ותחפושת באטמן פופולרית השנה במיוחד בקרב תלמידי בתי הספר. כיתות שלמות בכל רחבי הארץ התחפשו במהלך הימים האחרונים לבאטמן לזכרו של ביבס. יבואני ומשווקי תחפושות מדווחים על ביקוש יוצא דופן לתחפושת והרשת התמלאה בסרטוני הדרכה להכנת תחפושת באטמן ביתית.

יבואנית האביזרים והתחפושות לבנה זוהרים פרסמה לפני מספר ימים מכירה של תחפושות באטמן לילדים ולמבוגרים ב-10 שקלים, במטרה "להעלות חיוך ולחזק את ירדן ביבס", לזכר ילדיו ואשתו שנרצחו בשבי בעזה. "הזמנתי מכולה שלמה. זה נטו מהכיס שלי", אמרה זוהרים בסרטון שהעלתה לרשתות החברתיות. "אני קוראת הרבה תגובות שמבקשים להתחפש לבאטמן לזכר אריאל ביבס. אני רוצה שכל הטיקטוק יהיה מלא בסרטונים של באטמן. ירדן ביבס, כל עם ישראל מאחוריך. כולנו ביבס השנה. יהי זכרם ברוך".
שפרה יאירי, גמלאית מרמת גן, הגיעה עם אחותה לחנות הידועה של זוהרים ברחוב מטלון בתל אביב על מנת לרכוש תחפושת באטמן: "אני מתחפשת בכל שנה בפורים, שתהיה קצת שמחה. השנה חיפשתי תחפושת עם אמירה", אומרת יאירי, "פורים מוזר השנה. הכול בקצוות. אני צופה שאנחנו הולכים לקראת המשך לחימה, לכן חשוב לי שבתוך כל השכול והעצב ונשמח קצת".
יאירי רוצה להביע הזדהות מיוחדת השנה: "אנחנו ממשפחה של חטוף ממלחמת העצמאות שלא חזר". דודה של יאירי, יצחק אשכנזי, היה בן 14 כשנחטף מהמושבה וילהלמה (בני עטרות בימינו) על ידי הלגיון הירדני בשנת 1948. "היו חילופי שבויים אבל הוא לא הוחזר", מספרת יאירי, "גדלנו בבית שבו מכירים את הכאב הזה וקשה לנו לראות את זה חוזר על עצמו. לכן גם חשוב לנו להביע הזדהות".

"המון אנשים מבקשים תחפושת של באטמן השנה, לזכר אריאל ביבס", אומרת ל'דבר' קטי נמר, יבואנית ובעלת חנות לתחפושות ואביזרים ברחוב כפר גלעדי בתל אביב. "זה ממש נפוץ. לא רק לילדים, אלא בעיקר למבוגרים. בנות ובנים, גם ילדים וגם גדולים. זה תפס ממש חזק השנה", היא מוסיפה תוך כדי סידור מתלה הפאות, "מצד אחד יש ביקוש לכל הדברים הרגילים. הרבה מבקשים תחפושות של חיות ומשחקי הדיונון, אבל מאוד בולט הביקוש לתחפושות של גיבורי על, במיוחד השנה ובמיוחד לבאטמן. הרבה אנשים מבקשים גם פאות כתומות. אני מודה שהביקוש לתחפושות באטמן יושב לי בלב עם מועקה גדולה. קשה לי עם הסיטואציה אנחנו נמצאים בה במדינה".
איך את מסבירה את הביקוש המיוחד לגיבורי על?
"בגלל המצב, אנשים מחפשים איזו דמות להיאחז בה. לדעתי יש לאנשים גם אסוציאציה שהחטופים הם גיבורי על. אני משליכה את זה על האווירה במדינה והכמיהה שהחטופים ישוחררו. תחפושות של חיילים ומשטרה עדיין הולכות. חלק מבקשים כלי נשק, רוצים להרגיש חזקים, אבל פחות מאשר בשנה שעברה".

יש תחפושות שמתרחקים מהן?
"תחפושות של ערבים. לפני המלחמה בעלי הזמין תחפושות של שייח, תרבושים, תלבושות של חינה. אנשים לא מוכנים אפילו לשמוע על זה. נהיה פחד כזה, סוג של חרדה".
איך המכירות השנה?
"עד יום שישי האחרון לא היתה לנו בכלל עבודה. אני הייתי בחששות כי כבר ממש מאוחר. אבל אני מבינה שעד לפני כמה ימים אנשים לא היו בראש בכלל. מיום שישי התחילו להגיע יותר אנשים. אני מרגישה שאנשים עצובים, רובם לא בראש של לשמוח".
בכל זאת, נמר רואה הבדל בין השנה לבין השנה שעברה: "לפני שנה היה בכלל על הפנים. השנה נראה שאנשים מנסים להתעלות קצת בחג, להרים את הראש, מחפשים את המקום קצת לשחרר, אבל זה לא זה. אנשים רוצים לשמוח, אבל זה לא שלם. גם אני לא שלמה. גם לי, כבעלת עסק, קשה עם זה. לכולנו יש כדור של מועקה בבטן שיושב שם כל הזמן. כולנו מסתובבים עם זה. בעסק כמו שלנו, בתקופה שלפני פורים, זה משתקף יותר."
לאורך השנה מייבאים קטי ובעלה אביזרי אופנה, כובעים, תיקים ומשקפי שמש ומשווקים אותם לחנויות ברחבי הארץ. כחודש לפני פורים החנות משנה את פניה והמדפים מתמלאים בכובעים, שרביטים ואביזרי פורים.

מתי מתחילים להיערך לפורים?
"את התחפושות מזמינים חצי שנה מראש. בערך חודש לפני פורים אנחנו מתחילים בשיווק, ובדרך כלל החנות מלאה. פעם אנשים היו יוצאים לקנות תחפושת שלושה שבועות ואפילו חודש לפני פורים. נהרות של אנשים היו מגיעים. הרבה לפני החג כבר היו פה עמוס, חבל על הזמן. היינו משמיעים מוזיקה ואנשים היו רוקדים מחוץ לחנות. אין את זה יותר.
מאז הקורונה יותר אנשים מזמינים מסין ומהאינטרנט. התחרות שלנו היא גם מול חנויות הסטוק הגדולות ורשתות השיווק שמייבאות בעצמן. הם בהחלט לוקחים נתח רחב מהלקוחות. יש היום הרבה פחות מסחר בחנויות רחוב. אנחנו משווקים תחפושות לכל הארץ אז אני יודעת שזה לא רק בתל אביב".
מה קורה מאז שהמדינה במלחמה?
"בשנתיים האחרונות אנחנו מרגישים לא רק את השינוי בהרגלי הקנייה, אלא גם את האווירה במדינה. השנה, ספציפית, רוב הקונים הגיעו רק בשבוע האחרון. עד המלחמה היו יותר תחפושות קבוצתיות. היו באות קבוצות של חברות. השנה זה לא כל כך מורגש. אין את השמחה. איך אפשר לשמוח? נראה שאנשים נקרעים בין הרצון לשמוח למציאות הקשה שלנו. אני חושבת שמי שיש לו ילדים אולי מרגיש את החג יותר, אבל מצד שני, גם הלב שלו נקרע יותר. כל בן אדם שיש לו לב ושומע את הורי החטופים שמתחננים על ילדיהם מתקשה לשמוח."
יש פחות חגיגיות?
"אנשים בקושי באים, וגם כשהם באים, אני רואה שמצב הרוח לא בדיוק שם. כשהם כבר קונים תחפושת, זה משקף את הרצון שלהם לשמוח מצד אחד, ואת החיפוש שלהם אחר הצלה מהצד השני. הצלה נפשית, בעיקר. אולי זאת פרשנות שלי, כי אני בן אדם שמאוד מרגיש, אבל זו התחושה שלי.
אני לא יודעת כמה מסיבות מתוכננות השנה. בטח יהיו מסיבות, אבל לא כמו בכל שנה. אנשים יבואו ברגע האחרון, לקראת סוף השבוע, לקראת המסיבות. אני רואה גם אנשים שקונים אביזר או תחפושת אבל עדיין מתלבטים ולא בטוחים שילכו למסיבות. לפעמים קונים רק אביזר, שתהיה תחפושת סמלית כזו".
יש אוכלוסיות שבכל זאת מתחפשות יותר?
"המגזר הדתי בולט מאוד, לעומת המגזר החילוני. במיוחד החרדים. הם גם מקפידים לשלוח משלוחי מנות. אצלם זה חובה. חוץ מהם יש את החבר'ה צעירים, יש אנשים שדורשים מהם להגיע עם איזו תחפושת או אביזר לעבודה. אני מאמינה שיהיה חג שמח בכל זאת. אנשים כבר די שבעו מרורים, והתחפושות עוזרות להפיג את המועקה קצת, לכמה ימים".
גם בחנותו של אלון דוידי ברחוב החגיגיות לא מורגשת. "אפשר להגיד שפורים לא התעורר השנה כמו שקיווינו. בשנה שעברה בגלל המלחמה היה מאוד חלש. השנה חשבנו שיהיה יותר טוב, אבל כבר כמה ימים לפני פורים ועדיין לא מורגשת האווירה של פורים. יש הרגשה כבדה כי עדיין יש חטופים, המלחמה לא נגמרה ולא ברור מה יהיה".
דוידי מקווה שבימים הקרובים המכירות יתגברו, לקראת מסיבות הפורים. "מבוגרים פה בתל אביב קונים ופחות מעניין אותם המחיר. הם רוצים להרגיש נורמליים. רוצים לחגוג. זה יהיה השבוע שלהם".