
ממלא מקום השר לביטחון לאומי, חיים כץ, הודיע לכ-1,600 עובדי הרשות הלאומית לביטחון קהילתי כי תקציב הרשות יקוצץ ב-150 מיליון שקל ויעמוד על 30 מיליון שקל בשנה בלבד. זאת, לאחר שתקציב המשרד גדל בהיקף של 4.5 מיליארד שקלים ויעמוד ב-2025 על שיא של 28 מיליארד שקל.
תפקידה של הרשות הלאומית לביטחון קהילתי (לשעבר הרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול) הוא הובלת המאמץ הממשלתי למניעת אלימות, פשיעה, ושימוש בסמים ואלכוהול. הרשות פועלת ברשויות המקומיות באמצעות כ-1,600 עובדים סוציאליים ומדריכי מוגנות, ומפעילה, בין השאר, את 'סיירת הורים' ותוכנית 'עיר ללא אלימות', שצפויות להיסגר החל מתחילת אפריל.
במרכז הישראלי להתמכרויות ובריאות הנפש זועמים על החלטת השר כץ: "החלטתו של השר חיים כץ להפסיק את תקצוב הרשות הלאומית לביטחון קהילתי, היא צעד חמור שעלול לפגוע פגיעה אנושה במאבק הלאומי בשימוש מזיק בחומרים והתנהגויות ממכרות. מאז הקורונה, וביתר שאת מאז 7 באוקטובר, שיעור המתמודדים עם הפרעות שימוש בסמים ואלכוהול זינק ועומד כיום על אחד מכל ארבעה ישראלים. אחד מכל שלושה צעירים ואחד משניים בקרב המתמודדים עם טראומה".
"גם בקרב הנוער המחקרים שלנו מעידים על עלייה משמעותית. הרשות, היא הגוף הממשלתי היחיד שמתכלל ונותן מענה לנושאים אלו, שכיום אנו עומדים על סיפה של מגיפה. כ-1600 אנשי הרשות פועלים ברב המכריע של הרשויות המקומיות בישראל, מפעילים תוכניות טיפול ומניעה ועבודתם קריטית בימים אלו יותר מתמיד. לא ייתכן שדווקא עכשיו בוחר השר כץ לפטר אותם וקצץ בתקציבים חיוניים כל כך. פעולה זו צפויה להחריף את האתגרים ולהעמיק את הפגיעה ברווחה ובביטחון הציבור".
מטעם השר כץ נמסר: "הרשות לביטחון קהילתי אינה נסגרת ועובדיה לא יפגעו. כמו כן, הפעילות החיונית תישמר. הרשות במתכונתה הנוכחית פועלת כגוף שמממן במרבית תקציבו שכר ותקינה ברשויות המקומיות, על חשבון פעילויות לציבור. בשל אילוצי תקציב, בוצעה התייעלות בהיקף של כמיליארד שקלים בכלל גופי המשרד (משטרה, שב"ס, כב"א). צמצום הפעילות ברשות הינו חלק מתעדוף המשימות ברקע הצרכים הגוברים של כוחות הביטחון וההצלה".
אסף כנען, מנכ"ל עמותת 'אל סם': "ישראל נמצאת בשפל המדרגה ובעיצומו של משבר חמור בכל המדדים של התנהגויות סיכוניות בקרב בני נוער. אנחנו רואים בשטח את הזינוק בהתמכרויות, הירידה המשמעותית בגיל המשתמשים ואת אפס האכיפה בכל הקשור להפצת סמים. וכעת, מוסיפה הממשלה חטא על פשע וסוגרת את הגוף הממשלתי היחיד שאמור היה לטפל בנושא".
לדברי כנען, הרשות הכשירה צוותים, הפעילה מגרשים פתוחים, קידמה סיירות הורים ומדריכי מוגנות החיוניים למניעת התמכרויות בקרב בני נוער: "'קיצוץ זעום' של 150 מיליון שקלים נעשה כעת על גבה של החברה כולה. ואת המחיר הגבוה עשרות מונים נשלם כולנו. על משרד הרווחה לחזור בו מיידית מההחלטה האומללה הזו. עוד צעד לכיוון הלא נכון שעושה המשרד בשנים האחרונות, תוך שהוא מפקיר את ביטחונם, שלומם ובריאותם של בני הנוער והצעירים בישראל".