
עובד פלסטיני, שוהה בלתי חוקי שהועסק באתר בנייה ברחוב שחם במבשרת ציון, קפץ היום (רביעי) למותו כשהבחין בשוטרי מחוז ירושלים סורקים מבנה בו שהה עם חשודים נוספים. ארבעה חשודים פלסטינים שהיו עמו, נעצרו והועברו לחקירה בתחנת המשטרה.
לפי הודעת המשטרה, במהלך סריקות מבנה באתר שבהליכי בנייה מתקדמים, הבחינו השוטרים במספר חשודים וקראו לעברם שיפתחו את הדלת אך ללא מענה. בשל כך, נאלצו השוטרים לרדת מגג המבנה אל מרפסת הדירה באמצעות סולם שהיה במקום. בעת כניסתם לדירה שבקומה החמישית, הבחינו כי אחד החשודים רץ לעבר המרפסת וקפץ מטה, ואילו ארבעת החשודים הנוספים נותרו במקומם ונעצרו על ידי השוטרים. למקום הוזעקו צוותי רפואה שפינו את החשוד שקפץ לטיפול רפואי בבית החולים הדסה עין כרם, שם נקבע מותו.
לדברי המשטרה האירוע התרחש במהלכו של מבצע משטרתי ארצי לאיתור שב"חים והמסייעים להם, בעקבות פעולות חקירה הנאספות כל העת במטרה להגביר את ביטחון הציבור ולאתר מסתננים שלא כחוק המעורבים לא אחת בפעילות פלילית או חבלנית עוינת
עד השביעי באוקטובר הועסקו כ-80 אלף עובדים פלסטינים בענף הבניין בישראל, והיוו כשלושת רבעי מעובדי הענף.
אחרי השביעי באוקטובר נאסרה כניסתם של העובדים הפלסטינים לישראל, דבר שיצר חוסרי כוח אדם משמעותיים בענף הבניין, עיכובי בנייה, וירידה במספר התחלות הבנייה. ממשלת ישראל הרחיבה באופן משמעותי את מספר ההיתרים להבאת עובדים זרים ממספר מדינות, לרבות אפשרות להבאת עובדים זרים במסלולי גיוס ישיר. עם זאת, על פי ההערכות מספר העובדים הזרים שנכנסו לישראל ב-2024, מגיע לכמחצית בלבד ממספר העובדים הפלסטינים שעבדו בישראל בעבר.
הפסקת כניסתם של העובדים הפלסטינים לישראל מעמיקה את המשבר הכלכלי בשטחי הרשות הפלסטינית ביהודה ושומרון. עבודת הפועלים בישראל היוותה כ-20% מהכלכלה הפלסטינית, רכיב משמעותי בשמירה על יציבותה.
שכרו של עובד בניין בישראל עמד לפני המלחמה על כ-300 שקלים ליום, לעומת שכר חציוני של כ-115 שקלים ליום לפועלים בגדה. משפחות פלסטיניות רבות התבססו על שכר העבודה בישראל ובהיעדרו, מתדרדרות לעוני ולמצוקה.
שיעור האבטלה ביהודה ושומרון עלה ב-2024 לכ-35%. במערכת הביטחון חוששים, שאת החלל עלולים למלא ארגוני טרור וכספים איראניים, שעשויים לבסס עצמם בגדה באמצעות הבטחת הכנסה לתושביה. לפיכך, כבר חודשים ספורים לאחר שבעה באוקטובר, המליצה מערכת הביטחון להשיב בהדרגה את העובדים הפלסטינים לישראל.
במקביל, שורה של ארגוני עובדים עתרו נגד ישראל מול ארגון העבודה העולמי בטענה כי הגבלת אפשרות הכניסה והעבודה של העובדים הפלסטינים שהועסקו בעבר בישראל, מפרה את האמנות הבינלאומיות שעליהן ישראל חתומה, ומהווה בפועל פיטורים לא חוקיים של העובדים.