
ממשלת המיעוט הפורטוגלית, בראשות לואיס מונטנגרו, קרסה אתמול (שלישי) לאחר שהפסידה בהצבעת אמון בפרלמנט. הממשלה שהורכבה מהמפלגה הסוציאל-דמוקרטית (PSD), בראשות מונטנגרו, ומפלגת העם (CDS-PP), המזוהה עם הימין-מרכז, החזיקה רק אחד עשר חודשים בשלטון. הצבעת אי-האמון נגדה זכתה בתמיכתם של 142 קולות לעומת 88 מתנגדים. קריסתה צפויה להוביל להקדמת הבחירות, שיהיו השלישיות בשלוש שנים בלבד.
המשבר הפוליטי התעורר בעקבות חשד לניגוד עניינים של ראש הממשלה, הקשור למשרד עורכי דין שבבעלות משפחתו המקבל תשלומים מחברות בעלות חוזים עם הממשלה. מונטנגרו הכחיש כל התנהלות לא תקינה, והבהיר כי העביר את השליטה במשרד לרעייתו ולילדיו ב-2022, אך הדבר לא שכנע את מתנגדיו, ובראשם המפלגה הסוציאליסטית. האופוזיציה טוענת כי משרד עורכי הדין המשפחתי של ראש הממשלה מונטנגרו המשיך לקבל תשלומים מחברות בעלות חוזים ממשלתיים, גם לאחר שהועבר לבני משפחתו ודרשו חקירה מעמיקה אותה סירבה הממשלה לערוך.

פרשת השחיתות התגלתה על רקע מחלוקת כלכלית משמעותית: בעוד הקואליציה דגלה בצמצום הוצאות ממשלתיות ובקידום רפורמות שוק חופשי, האופוזיציה הסוציאליסטית התנגדה לכך בטענה שהדבר פוגע בשירותים הציבוריים ובמעמד הביניים, וקראה להשקעה ציבורית נרחבת יותר בתשתיות ובבריאות.
בתוך כך, המפלגה הסוציאליסטית מאשימה את הממשלה כי היא "רוקדת לחליל של הימין הקיצוני". ממשלת המיעוט נשענה על תמיכה מבחוץ של מפלגת הימין הקיצוני הפופוליסטית "שגה" (Chega) הנתפסת על ידי יריביה כאויבת הדמוקרטיה. בשנה הבאה יציינו בפורטוגל 50 שנים מאז הונהגה בה דמוקרטיה והיא אחת הדמוקרטיות הצעירות ביותר במערב.
כעת, עיני הציבור נשואות לנשיא פורטוגל, מרסלו רבלו דה סוזה, שיחליט אם ומתי לפזר את הפרלמנט ולערוך בחירות. הנשיא רמז כי הבחירות הכלליות יוקדמו, ויערכו עוד כחודשיים באמצע מאי. ממשלתו של מונטנגרו תמשיך לשלוט כממשלת מעבר, בעלת מנדט מוגבל, עד שתורכב ממשלה חדשה לאחר הבחירות.
התמוטטות הממשלה מסמנת תקופה של חוסר יציבות פוליטית מתמשכת בפורטוגל, כאשר הציבור מראה סימני עייפות מהליכה חוזרת ונשנית לקלפיות. תושב ליסבון ז'ואאו בריטו (70) אמר לרשת הטלויזיה יורוניוז כי "זה נראה כמו בדיחה. אף אחד לא מבין למה יש בחירות חדשות כל כך מהר. הפוליטיקאים מאשימים אחד את השני, אבל כולם נוהגים בחוסר אחריות". פרשנים פוליטיים בפורטוגל מעריכים כי גם הבחירות הקרובות לא בהכרח יניבו ממשלה יציבה, לאור הקיטוב הפוליטי הגובר במדינה.