דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שבת כ"ב באדר תשפ"ה 22.03.25
12.2°תל אביב
  • 8.1°ירושלים
  • 12.2°תל אביב
  • 11.8°חיפה
  • 12.0°אשדוד
  • 10.9°באר שבע
  • 14.5°אילת
  • 11.7°טבריה
  • 6.9°צפת
  • 12.4°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
תשתיות וסביבה

מתקני אגירת אנרגיה קטנים יקבלו פטור מהיתר בנייה בהליך הקמתם

מתקני אגירת אנרגיה מאפשרים ניצול מקסימלי של אנרגיות מתחדשות, ומקנים יציבות לרשת החשמל ובטחון אנרגטי בעתות חירום | בנוסף לכך אושרה הקלה בהתקנת מערכות פאנלים סולאריים בגגות בתים | המהלכים נובעים ממדיניות משרד האנרגיה להקמה מאסיבית של מתקני אגירה ולוחות סולאריים קטנים על בתי מגורים ועסקים

פאנלים סולאריים בישראל (צילום: חן ליאופולד/ פלאש90)
פאנלים סולאריים בישראל (צילום: חן ליאופולד/ פלאש90)
אמיתי פרץ

מתקני אגירת אנרגיה קטנים יקבלו פטור מהיתר בנייה בהליך הקמתם, כך אישרה אתמול (שלישי) המועצה הארצית לתכנון. התיקון לתקנות התכנון והבנייה מרחיב את למעשה הפטור מהיתר בנייה להקמת מתקני אגירה, שהיה תקף עד כה רק למתקנים גדולים, גם למתקני אגירה קטנים בהספק של עד 600 קילו וואט/שעה ובשטח של עד 5 מ"ר.

בנוסף, אישרה המועצה הקלה נוספת בתקנות הקיימות לפטור מהיתר בנייה למתקנים פוטו-וולטאיים ('סולאריים') . הקלה זו תאפשר לצרף אישור של כל בעל רישיון חשמלאי בודק בהתאם לתקנות החשמל בדבר קיום התנאים להתקנת המתקן הפוטו-וולטאי. זאת, במקום הדרישה לאישור של מהנדס חשמל הקיימת היום. המהלך, שנעשה בשיתוף פעולה עם משרד האנרגיה והתשתיות וכחלק מחוק ההסדרים, מכוון להסיר חסם בירוקרטי, שעשוי להרתיע אזרחים וארגונים קטנים מלהקים מתקני אגירה.

על אף שבירוקרטיה היא אכן חסם רציני בתחום, לא ברור מה תהיה השפעתו של הצעד על בחירתם של אזרחים ועסקים קטנים להקים מתקני אגירה וגגות סולאריים. זאת, משום שמדובר בתחום שמשתנה במהירות, ועודנו יקר יחסית במובנים של מחירי הקמה.

למתקני האגירה ישנה תרומה ניכרת בתחום נצילות האנרגיה בכלל, והמתחדשת בפרט. ראשית, הם מאפשרים ניצול מקסימאלי של אנרגיית השמש, שאחרת מתבזבזת, משום שהיא זמינה בשעות השמש שעולים לרוב על צריכת החשמל באותו הרגע, ולכן אם לא תיאגר, יהיה צורך להאריק אותה לקרקע ולבזבז אותה. בכך הם גם מאפשרים לחסוך חשמל וגם הופכים את האנרגיה הסולארית לכלכלית יותר עבור האזרח.

שנית, מתקני האגירה מאפשרים לחזק את רשת החשמל ולהכין אותה למצבי קיצון, משום שהם מייצרים בטחון אנרגטי למספר שעות גם במצב של מחסור או אפילו הפסקה מוחלטת באספקת החשמל, כמו במצב של פגיעה במלחמה או רעידת אדמה.

אולם חשיבותם הגדולה ביותר של המתקנים היא בכך שהם מייצרים עתודה אנרגטית בשעות השפל, שניתן להזרים חזרה לרשת בשעות השיא. כך לדוגמא, חשמל שיוצר באנרגיה סולארית בשעות השמש, בהן הרשת משתמש ביחסית מעט חשמל, יוכל להיות מוזרם לרשת בשעות הערב, כאשר צריכת החשמל בשיא ולכן הוא היקר ביותר. במצב כזה, במקום להפעיל את המתקנים הפחות יעילים והיותר מזהמים ויקרים של רשת החשמל, יוכל מנהל הרשת להשתמש בחשמל שנצבר במתקני האגירה, ולחסוך גם כסף לאזרח ולמדינה וגם זיהום אוויר.

המהלך מתחבר למגמה הנרחבת יותר של משרד האנרגיה והתשתיות, לקדם הקמה מאסיבית של מתקני אגירה ולוחות סולאריים קטנים על בתי מגורים ועסקים, במטרה שהמתקנים הסולאריים הזעירים ייצרו פלח משמעותי מאוד מצריכת האנרגיה של ישראל. לצורך כך גם השיקו לאחרונה במשרד האנרגיה כלי חדש שנועד לאפשר לכל אזרח לבחון כמה בערך שווה הגג שלו אם יבנה עליו לוחות סולאריים, ובתחילת השנה ניתן גם פטור ממס על ממיר היברידי, כלומר ממיר שמאפשר גם למכור אנרגיה אגורה בחזרה למערכת החשמל.

שר האנרגיה והתשתיות, אלי כהן: ״הפטור מהיתר בנייה למתקני אגירה הוא צעד חשוב בדרך לעמידה ביעדים שלנו להפקת חשמל מאנרגיות מתחדשות. זה יגדיל את היצע החשמל במשק, יחסוך בעלויות עבור הצרכנים ויאפשר לצרוך חשמל גם בשעות חירום, תוך שימוש בחשמל נקי לטובת בריאותם של אזרחי ישראל".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!