
נתונים שאסף מרכז המחקר והמידע של הכנסת חשפו היום (שני) כי 12% מהתלמידים בישראל מעידים שעברו חרם לפחות פעם אחת בבית הספר ב-2023, עלייה של 6% מ-2019. 9% מהנשאלים העידו שעברו חרם מחוץ לשעות הלימודים. הנתונים הוצגו בוועדת החינוך, שדנה בהתמודדות מערכת החינוך עם התופעה.
הסקר נערך על ידי הארגון הבין-לאומי HBSC, העוסק בבריאותם הנפשית של ילדים ובני נוער. הוא נערך בקרב 23,000 תלמידי כיתות ה'-י"ב בבתי ספר ממלכתיים, ממלכתיים-דתיים וערבים. התלמידים נשאלו אם נעשה כלפיהם חרם, אם הוצאו מחבורה או ספגו התעלמות מוחלטת מהסביבה.
נתוני שאלון ראמ"ה שנערך בתשפ"ג, סקר נוסף שהוצג בוועדת החינוך, מראים תמונה מעט טובה יותר: 4% מתלמידי שכבות ה'-י"א דיווחו כי עברו חרם, כאשר בשכבות ה'-ו' דווח על 5% ובשכבות י'-י"א על 3%. ייתכן והשוני נובע מניסוח כללי יותר של השאלה – אם הטילו עליהם חרם במהלך החודש האחרון. הסקר נערך בקרב 231,000 תלמידי שכבה ה'-י"א.
שני הסקרים הראו כי תופעת החרם נפוצה יותר בקרב החברה הערבית. בסקר של HBSC 16% מהתלמידים בחינוך הממלכתי ערבי דיווחו שעברו חרם, לעומת 10% מהתלמידים בחינוך העברי. בסקר של ראמ"ה נמצא הפער הגדול ביותר בקרב תלמידי כיתות ה'-ו': 11% מהתלמידים בחינוך הממלכתי ערבי, לעומת 3% בקרב תלמידי החינוך העברי. בקרב כלל התלמידים הפער עמד על שבעה אחוזים: 9% מהתלמידים בחינוך הממלכתי ערבי, לעומת 2% בחינוך הממלכתי העברי.