
לטענת חברי סיעת יהדות התורה, השימוש בביטוי 'חוק ההשתמטות' הוא אנטישמי, כך אמר אתמול (שלישי) ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה) בוועדת העבודה והרווחה. דברים ברוח דומה אמר השבוע יו"ר המפלגה השר יצחק גולדקנופף בוועידת החינוך בבית שמש. "אנחנו רוצים הסדר בלי סנקציות ומכסות", אמר גולדקנופף. "לכנות את חוק הגיוס 'חוק ההשתמטות' זו אנטישמיות".
השבוע לא מתקיימים דיונים בוועדת החוץ והביטחון בנושא חוק הגיוס, בשל דיונים בנושא תקציב הביטחון, שמתקיימים תחת חיסיון. בימים האחרונים קיים חשש בקרב ראשי הקואליציה לגבי היכולת להעביר את תקציב המדינה במועדו, בשל מחלוקות פנימיות. התקציב אמור להיות מאושר עד 31 במרץ, אך איומי חברי הכנסת מ'יהדות התורה' להצביע נגד התקציב בשל אי-התקדמות בחוק הגיוס, מעמידים את אישורו בסכנה.
חברי כנסת מוועדת החוץ והביטחון מעריכים כי לא יושג נוסח מוסכם לחוק לפני ההצבעה על התקציב. היועצת המשפטית לממשלה התריעה כי בהיעדר חוק גיוס חדש, תלמידי הישיבות ייחשבו כמשתמטים, מה שעלול להוביל לעצירת תקציבים למוסדות התורניים.
ח"כ אפרת רייטן (הדמוקרטים) השיבה לאייכלר בפוסט ברשת החברתית X כי המונח השתמטות מופיע בחוקי המדינה. היא התייחסה לסעיף 119 לחוק, שכותרתו 'הסתה להשתמטות', וקובע כי "מי שהסית או שידל אדם החייב בשירות בכוח מזויין שלא ישרת בו או שלא יתייצב לפעולה צבאית, דינו – מאסר חמש שנים".
"לא, ח"כ אייכלר", כתבה ח"כ רייטן, "דין המדינה, שנחקק על ידי כנסת ישראל, קובע בחוק העונשין כי 'השתמטות' היא לא לשרת בצבא, ומי שמסית להשתמטות – דינו מאסר. כדאי שתפנים ותעביר את המסר הזה גם לרבנים ואל תעשו עלינו סיבוב הסתה".
לא ח״כ אייכלר,
דין המדינה, שנחקק על ידי כנסת ישראל, קובע בחוק העונשין כי ״השתמטות״ היא לא לשרת בצבא, ומי שמסית להשתמטות- דינו מאסר.
כדאי שתפנים ותעביר את המסר הזה גם לרבנים ואל תעשו עלינו סיבוב הסתה. https://t.co/GafNJ3W88X— ????️Efrat Rayten אפרת רייטן (@Efratrayten1) March 18, 2025