
משטרת טורקיה עצרה היום (רביעי) את ראש עיריית איסטנבול אקרם אימאמאולו. אימאמאולו הוא מנהיג אופוזיציה פופולרי ויריב מר של הנשיא רג'פ טייפ ארדואן. לצדו נעצרו כמה בכירים נוספים בחשד לשחיתות ומעורבות בטרור לכאורה. המעצרים הם הסלמה דרמטית בדיכוי המתמשך של האופוזיציה ומתנגדי המשטר.
סוכנות הידיעות הממלכתית אנדולו דיווחה כי הוצאו צווי מעצר לאימאמאולו ולכמאה נוספים, בהם עוזרו הקרוב מוראט אונגון. הרשויות סגרו כבישים ברחבי איסטנבול ואסרו על הפגנות בעיר למשך ארבעה ימים כדי למנוע מחאות בעקבות המעצר. ערוץ הטלוויזיה NTV דיווח כי שני ראשי מחוזות באיסטנבול נעצרו גם הם.
לדברי מבקריו של ארדואן, הדיכוי מגיע בעקבות הפסדים גדולים של מפלגת השלטון של ארדואן בבחירות המקומיות בשנה שעברה, שהובילו להתחזקות הקריאות להקדמת הבחירות. מקורבים לממשלה מתעקשים כי בתי המשפט פועלים באופן עצמאי, ודוחים את הטענות שפעולות משפטיות נגד דמויות באופוזיציה נעשות ממניעים פוליטיים.
המעצר בוצע במהלך חיפוש בביתו של אימאמואלו, אך לא דווח אם המשטרה החרימה ממצאים כלשהם. אישתו של ראש העיר, דילק אימאמואלו, אמרה לערוץ הטלוויזיה Nowשהמשטרה הגיעה למעונם לפני עלות השחר’ וכי ראש העיר נלקח בסביבות 7:300 בבוקר.
המדד העיקרי של הבורסה באיסטנבול ירד ב-7% בעקבות הדיווח על מעצרו של ראש העיר, מה שהוביל להפסקה זמנית במסחר כדי למנוע פאניקה ולייצב את השוק.
"עריצות גדולה"
אוניברסיטת איסטנבול ביטלה אתמול את הדיפלומה של אימאמואלו, מה שלמעשה פסל את האופוזיציונר הפופולרי מלהתמודד במרוץ הנשיאותי הבא. החזקת תואר אקדמי היא תנאי להתמודדות בבחירות על פי החוק הטורקי. אוניברסיטת איסטנבול הצביעה על אי-סדרים לכאורה בהעברתו של אימאמואלו ב-1990 מאוניברסיטה פרטית בצפון קפריסין לפקולטה למנהל עסקים שלה. אימאמואלו אמר שהוא יערער על ההחלטה.
מפלגתו של ראש העיר, מפלגת העם הרפובליקנית האופוזיציונית העיקרית (CHP), עמדה לקיים פריימריז ביום ראשון, ואימאמואלו היה צפוי להיבחר למועמדה לבחירות הבאות לנשיאות. הבחירות הבאות מתוכננות ל-2028, אך קרוב לוודאי שיוקדמו.
בשל המעצרים, ההצבעה צפויה להידחות. "אנחנו ניצבים בפני עריצות גדולה, אבל אני רוצה שתדעו שלא אתייאש", אמר אימאמואלו בסרטון שהופץ ברשתות החברתיות. הוא האשים את הממשלה ב"גזילת רצון העם". בפוסט ברשתות החברתיות באנגלית כתב: "רצון העם לא יכול להיות מושתק באמצעות הפחדה או פעולות בלתי חוקיות. אני עומד נחוש, מפקיד את עצמי לא רק ל-16 מיליון תושבי איסטנבול אלא ל-86 מיליון אזרחי טורקיה".
יו"ר מפלגת האופוזיציה אוזגור אוזל גינה את מעצר אימאמואלו: "השלטון רוצה למנוע מהאומה לקבוע את הנשיא הבא. אנו מתמודדים עם ניסיון הפיכה נגד הנשיא הבא שלנו."
מפלגת השוויון והדמוקרטיה הפרו-כורדית העממית גינתה את המעצרים וקראה לשחרור מיידי של כל העצורים. "הפשיטה בשעות הבוקר המוקדמות ומעצרו של ראש העיר הגדולה ביותר במדינה ממניעים פוליטיים היא חרפה שלא תישכח מאות שנים", כתבה טולאי חטימולארי, יו"ר משותפת של המפלגה, ברשת X. "מבצע זה, המנפץ את האמונה בצדק, הוא ניסיון לעצב מחדש את הפוליטיקה באמצעות מערכת המשפט".
אונגון, עוזרו של אימאמואלו, דיווח ברשת X על מעצרו, אם כי באותה עת נראה שהוא לא ידע שגם ראש העיר נלקח למעצר. "הם חושבים שהם יכולים להשתיק אותנו ולמנוע מאיתנו להגן ולתמוך באקרם אימאמואלו", אמר אונגון. "אני מפקיד את אקרם אימאמואלו לאומה הטורקית. הגנו עליו, שמרו עליו ותמכו בו. הם לא יכולים להביס את האומה."
המשטרה עצרה לחקירה גם את העיתונאי הבולט איסמעיל סאימאז, לפי דיווח בערוץ הטלוויזיה Halk TV המזוהה עם האופוזיציה. ארגון תמיכה בגישה לאינטרנט netblocks.org דיווח כי הגישה בטורקיה לפלטפורמות מדיה חברתית פופולריות הוגבלה.
היסטוריה של חשדות והרשעות
אימאמאולו מתמודד עם כמה תביעות משפטיות, בהן טענות לניסיון להשפיע על גורמים במערכת המשפט שחוקרים עיריות בשליטת מפלגתו. החשדות נגדו עלולים להוביל לעונשי מאסר. אימאמאולו מערער על הרשעה מ-2022 בהעלבת חברי ועדת הבחירות העליונה של טורקיה, שעלולה לפגוע בעתידו הפוליטי ואף למנוע ממנו להתמודד לנשיאות.
הוא נבחר לראש עיריית העיר הגדולה בטורקיה במרץ 2019 בניצחון היסטורי על ארדואן ועל מפלגת הצדק והפיתוח בראשותו, ששלטה באיסטנבול רבע מאה. המפלגה דחפה לביטול תוצאות הבחירות המוניציפליות בעיר בת 16 מיליון התושבים, בטענה לאי-סדרים.
בחירות חוזרות התקיימו כמה חודשים מאוחר יותר, שבהן אימאמאולו ניצח גם כן. ראש העיר שמר על מקומו בבחירות המקומיות בשנה שעברה, ומפלגתו אף הגדילה את כוחה בעיר.

