
משרד האנרגיה והתשתיות השקיע בפיתוח כלי דיגיטלי שיחשב כמה הגג של כל אזרח שווה באנרגיה סולרית, אך השוק מלא בחברות שיעשו את זה עבור הצרכן, חלקן במימון המשרד. בדיקת 'דבר' מגלה באילו תחומים מביא הכלי חידוש, ואיזה כלי מסחרי מתחרה בו.
משרד האנרגיה השיק בחודש שעבר כלי שיאפשר לכל אזרח להכיר את הערך הכלכלי שניתן להפיק מהצבת קולטנים סולריים על הגג שלו. הכלי, שנועד לעודד אזרחים ועסקים זעירים להקים פלטפורמות סולריות על גגות הבתים, מורכב ממפה אינטראקטיבית המראה את היקף הקולטנים שניתן לשים על הגג, וממסמך אקסל שמחשב את הערך הכלכלי שניתן להפיק ממנו.
הכלי, שהושק בחגיגיות, נכנס לזירה עמוסה בכלים בעלי מטרה דומה. חיפוש בגוגל ישלח את האזרח הממוצע למגוון רחב של חברות שיחשבו את השווי עבור האזרח ויחזרו אליו עם הצעה עסקית. למי שיעדיף לחשב בעצמו, יש גם אתרים בהם יוכל להזין ידנית את פרטי הגג, כמו החברה הוותיקה יחסית סולאראדג' וחברת וולטה. מה הם, אם כן, יתרונותיו של הכלי החדש, ואילו כלים אחרים מומלץ לאזרח להכיר?
יתרון אחד שיש לכלי של המשרד על מרבית הכלים הפרטיים הוא מתן אפשרות לאזרח להביט על כלל הבתים במדינת ישראל במפה, כולל מבנים ציבוריים, וגם לחשב באופן גס כמה מקום יש על הגג שלו כך שלא יצטרך לעלות לגג ולבדוק בעצמו. זה יתרון משמעותי, ועל אף שיש קומץ חברות שיכולות לעשות את זה עבורו, הוא ככל הנראה נוח ופשוט יותר מרובן.
אולם יתרונו העיקרי של הכלי הממשלתי על רוב מכריע של הכלים הוא מתן הערכה אובייקטיבית יחסית, ולא כזו של חברה שמטרתה עשיית רווח, של שווי הגג ועלות ההתקנה, כך שלצרכן קל יותר להשוות מחירי התקנה בין חברות ולהתמקח על עסקה טובה.
במשרד האנרגיה אמרו כי "האתר הממשלתי נמצא כרגע בגרסת הרצה ובגרסאות הבאות שלו הוא יכלול גם כלי ייחודי מבוסס בינה מלאכותית שמזהה בצורה מדויקת הפרעות על הגג (דודי שמש, פירי מעליות וכו') ולכן, הוא צפוי לתת תוצאות מדויקות יותר על הפוטנציאל הסולרי, בצורה אוטומטית ומהירה, לכל המבנים בישראל. המערכת הממשלתית צפויה להתעדכן באופן תדיר עם חידוש התצ"אות על ידי מפ"י וכך להציג עדכונים בנוגע לפוטנציאל ומימושו".
"בנוסף, בעתיד גם צפויה המערכת הממשלתית להציג נתונים ברמת המאקרו. בתקופה הקרובה המערכת תציג נתונים מצרפיים של סך הפוטנציאל ומימושו, בנוגע לייצור סולרי בדו-שימוש ברמה הלאומית, ברמת הרשות המקומית, ברמת השכונה ואזור סטטיסטי. הפוטנציאל יוצג בהצלבה עם שימושיי וייעודיי קרקע שונים (מגורים, תעשייה, מבני ציבור, חינוך ועוד), כך שהציבור הרחב ומקבלי ההחלטות ברמה הלאומית וברמה המקומית יוכלו לקבל החלטות מבוססות נתונים".

המתחרים: אור גנוז וגרין דייז
חיפוש מעמיק מעלה שיש כיום שני כלים דומים, עם אפשרויות רבות יותר: האחד הוא גרין דייז, חברה ותיקה יחסית בשוק, שמשתמשת גם היא במערכת המפות הממשלתית, בדומה לכלי הממשלתי. השני, אור-גנוז, מציג גם הוא מפה אינטראקטיבית. מפה זו מדויקת מעט יותר ומתבססת על מאגר מפות אחר, אולם בשונה משני הכלים הקודמים מכילה פחות מידע על מבנים ממשלתיים. שתי המערכות המסחריות גם מציגות אופציות חישוב מורכבות יותר משל האתר הממשלתי, כמו התחשבות בדודי שמש, קומות שונות בגג, זוויות ועוד. כך לדוגמא, הכלי של אור-גנוז מאפשר להפריד בין גגות של בתים מחוברים, או לחשב את העלות של הזזתם של חלק מהאובייקטים על הגג.
יתרון נוסף שמאפשרים הכלים של אור גנוז וגרין דייז הוא קבלת הצעות מחיר אוטומטיות ואנונימיות משלל חברות. באור גנוז לדוגמא, גם בבדיקה תיאורטית בלבד, יכול האזרח לראות בזמן אמת מה המצב בשוק וכמה בערך הגג שלו יוכל להכניס לו במסלולים וחברות שונות, ונוצרת מעין תחרות בין היזמים. גם בגרין דייז ניתן לראות ולקבל הצעות מהחברות הגדולות בשוק. בכך תורמים הכלים הללו רובד משמעותי נוסף שהכלי הממשלתי אינו נותן –תמונה ברורה ומורכבת יותר של השוק והדרכים לנצל דרכו את הגג, ואפשרות להתחיל עסקאות עם החברות יחסית בפשטות.
כמו כן, הכלי של אור-גנוז גם מציע אפשרויות כמו יצירת דו"ח מפורט של הכנסות על הגג, וכן אופציות להירשם בעצמך כיזם סולרי ולייצר הסכמי השקעה על גגות.
בשני מובנים אלו, דיוק ומגוון האפשרויות, הכלים של אור-גנוז וגרין דייז יעילים ושימושיים יותר מזה של המשרד. הפיצול בין מחשבון האקסל למפה האינטראקטיבית, שהכלי הממשלתי סובל ממנו, הופך אותו למסורבל יותר.
יתרון של הכלי הממשלתי, לעומת זאת, הוא היעדר ההרשמה, ולכן גם מידיות השימוש. על אף שההרשמה בשני האתרים האחרים פשוטה יחסית וחינמית, היא עלולה להרתיע חלק מהצרכנים, שאולי באו 'רק להסתכל'. כמו כן, ייתכן שישנם צרכנים שיעדיפו כלי ממשלתי על פני כלי של חברה מבחינת אובייקטיביות, גם אם הן סוקרות את השוק ולא מפרסמות את עצמן.
בשורה התחתונה
הכלי הממשלתי יעיל ונוח יותר ממרבית הכלים בשוק. הוא פשוט יותר לתפעול, אינו מעורר חשש להטייה, ומספק לצרכן את מרבית הפרטים על הגג של עצמו באופן מיידי וללא מאמץ. למרות זאת, בהשוואה מול הכלים המקבילים של אור-גנוז וגרין דייז, הוא נופל ממנו הן באיכות הנתונים והן בארגז הכלים, כשיתרונו הכמעט יחידי עליו הוא פשטות הכניסה בשל העדר ההרשמה.
הכלי הממשלתי בהחלט עושה עבודה טובה בלהנגיש לאזרח את שווי הגג שלו, אם הוא רוצה לבדוק זאת על הדרך. לעומת זאת, למי שמעוניין ברצינות להקים על הגג יחידה סולרית, או רוצה להבין לעומק את השוק, יהיה ככל הנראה יעיל ונוח יותר לפעול בעזרת אחד מהשניים האחרים שקיימים כבר בשוק.