דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שלישי כ"ב באייר תשפ"ה 20.05.25
23.4°תל אביב
  • 23.3°ירושלים
  • 23.4°תל אביב
  • 22.2°חיפה
  • 23.1°אשדוד
  • 26.0°באר שבע
  • 34.3°אילת
  • 28.8°טבריה
  • 24.6°צפת
  • 25.0°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
כלכלה

לקראת פסח: אושרה הגדלת מכסת ייבוא הביצים ב-25 מיליון

משרד החקלאות וביטחון המזון אישר הגדלה שלישית של מכסת ייבוא הביצים בפטור ממכס, שעומדת על 105 מיליון ביצים | באירופה ובארה"ב מתמודדים עם מחסור בביצים ועליות מחירים עקב שפעת העופות, מה שמקשה על היבוא לארץ

ביצים בסופרמרקט בירושלים (צילום אילוסטרציה: אוליבר פיטוסי / פלאש 90)
ביצים בסופרמרקט בירושלים (צילום אילוסטרציה: אוליבר פיטוסי / פלאש 90)
מאיה רונן

הגדלה של מכסת יבוא הביצים בפטור ממכס ב-25 מיליון ביצים עד חודש אפריל אושרה על ידי משרד החקלאות וביטחון המזון, במסגרת ההיערכות לאספקה סדירה לקראת פסח. בסך הכל מאפשרת המכסה לייבא 105 מיליון ביצים לקראת חג הפסח. עד כה יובאו בפועל 40 מיליון ביצים מתוך המכסה, בגלל המחירים הגבוהים באירופה. במשרד צופים שהביקוש יגדל ככל שיתקרב חג הפסח.

90% מהביצים הנמכרות בישראל הן מייצור מקומי. בישראל מיוצרות בממוצע כ-2.2 מיליארד ביצי מאכל בכל שנה. הצריכה החודשית הממוצעת של ביצים בישראל עומדת על כ-200 מיליון ביצים, ונענית על ידי הייצור המקומי ברוב חודשי השנה. עם זאת, בתקופות החגים, ובעיקר בחודשים מרץ ואפריל לקראת חג הפסח, הביקוש לביצים עולה באופן ניכר ומגיע לכ-240 מיליון ביצים בחודש.

משרד החקלאות: "ביצה בישראל היא מהזולות בעולם"

מכסות לייבוא ביצים בפטור ממכס משמשות להשלמת ההיצע בשוק הישראלי בהתאם להיקפי הביקוש. בסוף דצמבר פתח המשרד מכסה בפטור ממכס בהיקף של 25 מיליון לחודשים ינואר ופברואר. לאחרונה הגדיל משרד החקלאות את המכסה ב-55 מיליון ביצים נוספות והאריך את תקופת הייבוא עד חודש אפריל. כעת נוספו 25 מיליון ביצים למכסת הייבוא.

מכולה עם ביצים שיובאו מספרד (צילום ארכיון: פלאש 90)
מכולה עם ביצים שיובאו מספרד (צילום ארכיון: פלאש 90)

"הפיקוח על המחירים שומר על מחיר הביצים בישראל נמוך ביחס למדינות המערב", אומרים במשרד החקלאות, "והיום אין ספק שביצה בישראל היא מהזולות בעולם". הפיקוח על מחיר הביצים בהחלט משתלם לצרכנים, אך מקשה על היבואנים, שמתמודדים עם מחירים גבוהים באירופה, אך מחויבים למכור במחיר המפוקח הנמוך בארץ.

בישראל פועלים 38 משווקי ביצים. הגדולים ביניהם משווקים את מרבית התוצרת דרך רשתות השיווק. הייבוא לישראל מותר ממדינות אירופה וארצות הברית, אך ורק מאזורים נקיים משפעת עופות. בימים אלה, עקב התפרצות המחלה, האזורים המאושרים מוגבלים מאוד.

המחסור בביצים באירופה: עקב שפעת העופות אך לא רק

נכון לעת הזו, ניתן לייבא לישראל ביצים מאזורים חופשיים משפעת העופות מהמדינות הבאות: איטליה, פולין, אוקראינה, ספרד, פורטוגל, בולגריה וביצים לתעשייה מארצות הברית. גורמי המקצוע במשרד החקלאות וביטחון המזון ממשיכים לעקוב ויפעלו להגדלת מכסות יבוא הביצים בהתאם להיצע ולביקוש בשוק המקומי, ככל שיידרש.

המחסור בביצים באירופה מחמיר בעקבות החלטת הולנד למצמצם את גידול בעלי החיים כדי לצמצם את כמות פליטות הפחמן של המדינה. למרות המחירים הגבוהים, הביקוש עולה באירופה לקראת חג הפסחא, מה שעלול להוביל לעליית מחירים נוספת. סיבה נוספת לעלייה במחיר הביצים באירופה היא רפורמת המעבר ללולים מרווחים יותר. לכך נוסף לאחרונה יצוא הביצים מאירופה לארצות הברית, שמשפיע לא רק עם המחיר באירופה, אלא גם על מחיר הקנייה של המשווקים הישראלים שמייבאים ביצים באירופה.

בחלק מהמדינות באיחוד האירופי חלה התייקרות דרמטית. המחיר הסיטונאי של ביצים באיחוד האירופי זינק לשיא של עשור ל-268.48 אירו ל-100 קילוגרם עקב התפרצויות שפעת העופות ועלויות ההזנה הגבוהות. המחיר הממוצע של 100 ק"ג ביצים לתעשייה בפולין עלה בכ-40%, שהם יותר מ-80 יורו, בין ספטמבר 2024 לפברואר 2025. בפורטוגל עלה המחיר ביותר מ-30 יורו. בבלגיה עלה המחיר בשנה האחרונה בכ-28% בממוצע, בצ'כיה ב-24%, ובספרד ב-18%.

ארה"ב: מחסור חריף, עלייה בהברחות ושחיקת הרגולציה

מחירי הביצים בארצות הברית גם הם עדיין גבוהים. שפעת העופות שממשיכה לפגוע בלולים בארצות הברית הובילה למחסור של 12% מאספקת הביצים ולעלייה תלולה במחיר, שאינו מפוקח. לפי נתוני משרד החקלאות האמריקאי, מחיר הביצים הגיע למחיר שיא השווה ל-36 שקלים לתבנית של תריסר ביצים, לעומת 13 עד 14.09 שקלים בישראל.

המחסור והעלייה במחיר ביצים בארצות הברית הובילה לעליה גם בניסיונות ההברחה של ביצים במעברי הגבול. רשויות המכס והגנת הגבולות של ארצות הברית מדווחות על עלייה של 29% בתפיסת ביצים בגבולות היבשתיים של ארצות הברית עם קנדה ומקסיקו, בנמלי ים ובשדות תעופה, בין אוקטובר 2024 לפברואר 2025, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

המצב בארצות הברית החריף עד כדי כך שמדינת נבדה אישרה מכירה של ביצים שמיוצרות בלולי כלובים, למרות שהחוק במדינה אוסר על מכירתן למאכל משנת 2021. בניסיון להתגבר על המחסור החריף בביצי מאכל, פנתה מועצת הלול האמריקנית ל-FDA בדרישה שתאשר שימוש בביצי רביה כבדה בתעשייה המזון, למרות שאלה מיועדות לגידול פרגיות. לטענת המועצה, אישור כזה יזרים 400 מיליון ביצים נוספות מידי שנה לשוק. בישראל מכירת ביצי רביה כביצי מאכל אסורה, אך הן מותרות לתעשיית המזון.

שרת החקלאות האמריקאית: מזהירה ממחסור לקראת הפסחא

השפעות שפעת העופות על ההיצע הביצים דחפה את הממשל הפדרלי האמריקני להשקיע תקציבים להתמודדות עם המשבר. בפברואר 2025 הציג משרד החקלאות האמריקני תוכנית להתמודדות עם הנגיף, בעלות של מיליארד דולר. לפי פרסום של המשרד, מדובר בתוספת של 500 מיליון דולר לאמצעי בטיחות ביולוגית, 400 מיליון דולר בהקלות כספיות לחקלאים שנפגעו, 100 מיליון דולר למחקר חיסונים, פעולה להפחתת עומס רגולטורי ובחינת אפשרויות ייבוא ​​זמניות.

שלט במכולת בארצות הברית שמודיעה על עליית מחירי הביצים עקב שפעת העופות (צילום: טד שאפרי / פלאש 90)
שלט במכולת בארצות הברית שמודיעה על עליית מחירי הביצים עקב שפעת העופות (צילום: טד שאפרי / פלאש 90)

בתחילת השבוע הודיעה שרת החקלאות של ארצות הברית, ברוק רולינס, שארצות הברית תגדיל את יבוא הביצים שלה מטורקיה, דרום קוריאה ומדינות נוספות כדי לנסות למתן את המחירים. לדברי יורגן ניברג לארסן, מזכיר איגוד יצרני הביצים בדנמרק, משרד החקלאות האמריקני פנה בעניין לכמה מדינות אירופאיות, ביניהן דנמרק, גרמניה, ספרד, צרפת, הולנד ואיטליה.

רולינס הזהירה מפני עלייה בביקוש לביצים בעונת הפסחא הקרבה, שתוביל לעליית מחירים נוספת. עם זאת, גורמי המקצוע במשרד החקלאות האמריקני עוקבים מקרוב אחר המחירים ומזהים ירידה הדרגתית אך עקבית במחיר הסיטונאי של ביצים. במשרד צופים שמגמת הירידה הרחבה יותר תימשך ככל הנראה לאחר החג.

"ההסתמכות על ייבוא היא טעות גדולה"

התפשטות שפעת העופות, המחסור בארצות הברית שמגביר את ייבוא הביצים מאירופה ומעלה את המחירים, והלחץ על השווקים, מצמצמים את אפשרויות הייבוא לישראל. מצב זה, אומרים המשווקים בארץ, משאיר את פולין כספקית כמעט יחידה שיש לה יכולת לייצר בכמות גדולה ולייצא.

"ההסתמכות על ייבוא היא טעות גדולה", אמר ל'דבר' ייבואן ומשווק ישראלי. "מדינות שהיו מייצאות אלינו ביצי, הפסיקו ייצוא. איטליה מייבאת בעצמה, ספרד ופורטוגל חוששות ממחסור ביצים ולכן הפסיקו לייצא. אוקראינה מייצאת בעיקר ביצים לתעשייה כי איכות הביצים ירודה. כולנו מסתמכים על ספק פולני אחד שמעלה את המחירים כי הוא מקבל הצעות למכור באירופה ושם המחיר ממשיך לעלות".

לדבריו, ניסיונות לייבוא מרומניה ואזרבייז'אן נכשלו עקב ליקויים בריאותיים, והייבוא מטורקיה נסגר מפני שאין בה תכנית לאומית לניטור סלמונלה בשלוחת ההטלה. רוב המדינות באירופה מייצרות בכמות שמתאימה לשוק המקומי, כמו ישראל, ולכן אין להן עודפים.

המשווקים בארץ מחויבים לפיקוח ומפסידים מהיבוא

משווקי הביצים שהם גם יבואנים, מחויבים למכור לצרכן הישראלי במחיר מפוקח, שנועד להקל על הצרכנים, לשמור על יציבות בענף ולהבטיח את אספקה המקומית השוטפת. כשהביקוש בישראל עולה והמחירים באירופה שוברים שיאים, הייבוא לישראל הפסדי.

כדי להבטיח את האספקה הרציפה לציבור נוכח המחירים הגבוהים בעולם, ויישום מדיניות 'המדפים המלאים' של משרד החקלאות וביטחון המזון, פורסם נוהל עידוד ליבוא ביצי מאכל. בהתאם לנוהל, יבואנים יזכו לתמיכה על יבוא ביצים לשיווק קמעונאי במחיר גבוה מ-65 אג' לביצה, שמטרתה לגשר בין המחיר הגבוה באירופה למחיר המפוקח הנמוך בישראל.

במשרד החקלאות וביטחון המזון מדגישים שבהתאם לתחזיות האספקה ונוכח ההתארגנות המהירה לעידוד וסיוע להשלמת הפער בעלות היבוא, לא צפוי מחסור במדפים.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!