
אחד החוקים החשובים והמרכזיים ברפורמה במערכת המשפט אושר הבוקר במליאת הכנסת. הבוקר (חמישי) בשעה 6:15, החלה ההצבעה על החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, שהוא אחד החוקים המרכזיים ברפורמה במערכת המשפט. ההצבעה מתקיימת לאחר דיון שהחל אתמול (רביעי) ונמשך כ-18 שעות לאורך היום והלילה. בשעות הבוקר המוקדמות, החליטה האופוזיציה למשוך את יתר דובריה שהיו אמורים להשתתף בדיונים, בניסיון להפתיע את הקואליציה ולכפות הצבעה כשחלק מחבריה לא במשכן הכנסת. עם זאת, שר המשפטים יריב לוין ויושב ראש הוועדה ח"כ שמחה רוטמן, משכו זמן עד להגעת חברי הקואליציה.
לקראת ההצבעה בקריאה השלישית, יצאו כלל חברי האופוזיציה מהאולם במחאה, והחוק צפוי להיות מאושר במעמד צד אחד.
הצעת החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, היא אחת מאבני היסוד של המהפכה המשפטית. היא מעניקה יותר כוח למערכת הפוליטית בתהליך בחירת השופטים, לעומת המודל הנוכחי, שבו למערכת המשפטית עיקר הכוח בתהליך. החקיקה מיישמת את המתווה שהניחו השרים יריב לוין וגדעון סער, שלפיו בוועדה יהיו תשעה חברים: שר המשפטים שיעמוד בראש הוועדה ושר נוסף שתקבע הממשלה; נשיא בית המשפט העליון ושני שופטי בית המשפט העליון; שני ח"כים שיבחרו הקואליציה והאופוזיציה מטעמן; ושני נציגי ציבור שהם עורכי דין עם ניסיון של 10 שנים לפחות כעורך דין שיבחרו האחד על ידי הקואליציה והאחד על ידי האופוזיציה.
השר לוין אמר בפתח ההצבעה: ״כאשר הצגתי את הרפורמה המשפטית בראשית 2023, אמרתי שלא כל החוכמה נמצאת במקום אחד, ושהכרחי לקיים שיח על מנת להגיע לתוצאה הטובה ביותר. לצערי, כל פניותיי לאופוזיציה לקיום שיח כזה לא נענו. למרות זאת, ולאחר שהצעת החוק כבר הוגשה על ידי ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, ואושרה לאחר דיונים רבים בהכנה לקריאה השנייה והשלישית, מצאתי לנכון לבקש מיושב ראש ועדת החוקה להביא אותה לדיון חוזר, זאת נוכח מתווה הפשרה שגיבשתי יחד עם השר גדעון סער". עוד הוסיף לוין ותקף את חברי האופוזיציה: "איזו מן צביעות זאת, ואיזו מן חד צדדיות זאת, לבוא ולומר שהכנסת צריכה לעצור, אבל לבית המשפט מותר לדהור? לא הממשלה ואני מקווה שבהצבעה היום נראה שגם לא הכנסת, יכולות להשלים עם מצב שבו ידיהן כבולות, ובית המשפט לא רק שממשיך כאילו אין מלחמה, אלא גם מנצל זאת כדי ליטול את סמכויותיהן ביתר שאת".
שר החוץ גדעון סער פני גם הוא נגד האופוזיציה, בה היה חבר עד לא מזמן: ״על זה אתם מבקשים להמריד את עם ישראל ומאיימים במלחמת אחים ומלחמת אזרחים? לא בכדי הציבור לא נענה לכם ולא יוצא בהיקפים שהוא מחה קודם. הוא מבין את הדבר הפשוט: אין כל סיבה עניינית להתנגדות זולת הרפלקס של דובוני לא לא שלכל דבר אומרים לא״.
בהודעה משותפת לראש האופוזיציה יאיר לפיד, יו״ר המחנה הממלכתי בני גנץ, יו״ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן ויו״ר הדמוקרטים יאיר גולן נכתב: "ממשלת ישראל אישרה לפני זמן קצר חוק שמטרתו אחת – לוודא שהשופטים יהפכו להיות כפופים לרצון הפוליטיקאים. זה קורה כש-59 חטופים עדיין מוחזקים בעזה. במקום לרכז את כל המאמצים בהחזרתם ובאיחוי הקרעים בעם, הממשלה הזו חוזרת לעסוק בדיוק בחקיקה שפילגה את הציבור לפני השבעה באוקטובר.
הממשלה לא למדה דבר מהאסון, היא ממשיכה לפגוע בחוסן הלאומי, להעמיק את השסע ולהתעלם מהמשימות האמיתיות שלה: ביטחון, כלכלה ואחדות. בממשלה הבאה נדאג שהחוק לשינוי הוועדה לבחירת שופטים יבוטל, ונחזיר את בחירת השופטים לוועדה הגונה ומקצועית".
היום לפנות בוקר, נשאו דברים ראש האופוזיציה ח"כ יאיר לפיד ויו"ר המחנה הממלכתי ח"כ בני גנץ. גנץ תיאר את התהליך בו הדמוקרטיה נשחקת תחת 'עריצות הרוב': "אני הקטן מרשה לעצמי לקבוע שדמוקרטיות נופלות בהפיכה צבאית, זה לשמחתי לא קורה לנו; או מתות לאט במחלה שנקראת עריצות הרוב. המחלה מגיעה ומחלחלת לאט-לאט ויורד מסך החושך על החברה. כך לאט-לאט ממשל הופך למשטר וראש ממשלה הופך לשליט – זה הכיוון המסוכן שאליו אנחנו הולכים". עוד הוסיף כי "יהיה קשה לתקן אבל אנחנו נעשה זאת".
לפיד דיבר בנאומו על נכדתו בת השנה: "זו לא המדינה שתכננו בשבילה, זו לא המדינה שנלחמנו עליה. כשהיא נוגעת בסיכה על הדש של החולצה שלי, מה אני אגיד לה? שיש 59 חטופים ישראלים בעזה? הממשלה נכשלה כישלון גדול יותר ועצוב יותר מכל מה שנגיד פה הלילה".

אתמול התקיימו הפגנות נגד העברת החוק בהן השתתפו לעשרות אלפי אנשים, מול קריית הממשלה והכנסת ובמוקדים רבים ברחבי הארץ. ראשי סיעות האופוזיציה הודיעו כי "בתום דיום משותף הוחלט כי האופוזיציה תפעל בשיתוף פעולה מלא של כלל חברי הכנסת שלה, ותילחם בנחישות בחקיקת ההפיכה המשפטית שמובילה הקואליציה". עוד נמסר כי "הממשלה הזו חותרת תחת יסודות הדמוקרטיה – והאופוזיציה כולה תעמוד כחומה בצורה מולה, עד לבלימת כל ניסיון להפוך את ישראל לדיקטטורה".