דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שבת כ"ה בסיון תשפ"ה 21.06.25
24.8°תל אביב
  • 24.3°ירושלים
  • 24.8°תל אביב
  • 25.1°חיפה
  • 25.5°אשדוד
  • 22.3°באר שבע
  • 29.8°אילת
  • 24.9°טבריה
  • 23.5°צפת
  • 25.3°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
חינוך בלתי פורמלי

הרחבת החינוך הבלתי פורמלי והנהגת נוער: שולחנות עגולים על עתיד החינוך בצפון

ארגון 'מצפינים' קיים סדרת מפגשים של ארגוני חינוך ונוער מהגליל ומקו העימות במטרה לקדם תוכניות חינוכיות בעת חזרת הלימודים בצפון | מנהלת קהילה בקריית שמונה: "במלחמה רכזי הנוער לימדו במרחבי הלמידה וזה הגדיל באופן משמעותי את הפעילות הבלתי פורמלית" | אמא ממושב זרעית על ההצעה לביטול אזורי הרישום: "ראינו איך במלחמה כולם נעשים חברים של כולם"

כנס ארגון מצפינים (צילום: ארז בן סימון)
כנס ארגון מצפינים (צילום: ארז בן סימון)
מיכל מרנץ
מיכל מרנץ
כתבת חינוך
צרו קשר עם המערכת:

נציגים מארגונים שונים הקשורים למערכת החינוך בגליל המזרחי, המערבי וקו העימות הצפוני התכנסו השבוע באגמון החולה לכנס שמטרתו קידום תוכניות יישומיות למערכת החינוך לתקופה הקרובה על רקע חזרתם של תושבי אזורים אלו לביתם. הכנס הוא חלק מסדרה של כנסים בהובלת ארגון 'מצפינים'.

במסגרת הכנס התחלקו המשתתפים לצוותי עבודה כאשר כל צוות נדרש לבחור תוכנית מרכזית מבין שבע תוכניות עבודה שהוצגו מראש, בה מרכזים את כוחות העשייה כאשר שאר התוכניות יתקיימו בהמשך. תוכניות העבודה עוסקות בהארכת יום הלימודים כאשר החצי השני של יום הלימודים הוא באחריות גורמים בחינוך הבלתי פורמלי, הכנסת תכנים של יזמות עסקית וציונות בדגש על התיישבות בגליל כמשימה לאומית, הקמת הנהגת נוער וחיזוק צוותי ההוראה.

כנס ארגון מצפינים (צילום: ארז בן סימון)
כנס ארגון מצפינים (צילום: ארז בן סימון)

"רכזי הנוער של העיר לימדו במרחבים הלומדים בבוקר" אומרת מריאנה מנהלת קהילה של רובע 'יובלים' בקריית שמונה, שהצוות בו הייתה חברה בחר להתרכז בהארכת יום הלימודים ובמשמעות העמוקה שלו העמקת החיבור בין החינוך הפורמלי לחינוך הבלתי פורמלי. "בזמן המלחמה רכזי הנוער לימדו במרחבי הלמידה של קריית שמונה וזה הגדיל באופן משמעותי את הפעילות הבלתי פורמלית אחר הצהריים. המסקנה שלנו היא שצריך לאמץ את המודל הזה".

"מצאנו את המענה הכי מפנק שיכולנו למצוא למנהלות בתי הספר ועדיין זה לא משנה כי המערכת בנויה ככה שאין להן זמן לפנות זמן לעצמן". אומרת הילה מנהלת השירות הפסיכולוגי הייעוצי של מועצה אזורית גליל עליון. "לדעתי מודל שבו האחריות היא לא רק על צוותי החינוך של בתי הספר יכול להעניק להם זמן להתאוששות ועיבוד מהתקופה האחרונה".

הוויכוח העיקרי בצוות נסב סביב התוכן של החלק ביום בו יופעל החינוך הבלתי פורמלי. "לימודים לא יעבדו" אומרת קרני תלמידת כיתה י"ב בעיינות ירדן. "אני ואחד החברים שלי ניסינו להרים פרויקט של השלמת חומר ומעט מאוד ילדים רצו. קיבלנו תגובות כמו 'לא צריך עכשיו שקיבלנו את ההקלות' 'למה שאני אגיע לבית ספר אחרי בית ספר?'. אני חושבת שהפעילות צריכה להיות אומנויות וספורט". ההחלטה היישומית שהצוות קבע הייתה שאת תוכן החלק הבלתי פורמלי ייקבע גוף מנהיגותי של בני נוער.

כלל חברי הצוות בירכו את ההצעה לפתיחת אזורי הרישום. "ראינו איך במלחמה כולם נעשים חברים של כולם". אומרת ליטל אמא ממושב זרעית. "אני כאן בשביל שהבנות שלי יגדלו יותר טוב ממה שאני גדלתי".

כנס ארגון מצפינים (צילום: ארז בן סימון)
כנס ארגון מצפינים (צילום: ארז בן סימון)

מחלוקת נוספת שהייתה בין חברי הצוות הייתה מקום הפעילות הבלתי פורמלית, כלומר האם בבית ספר או במקום אחר. הוסכם שהתשובה לכך היא תלוי מקום: ייתכן ובקריית שמונה מתאים יותר שהמענה יהיה מחוץ לבית הספר ובמועצות האזוריות שם יש משקל גדול יותר להסעות הפעילות תתקיים בבית הספר.

בחלק האחרון של הכנס כל צוות עבודה הציג את תוצרי עבודתו וכך נבנה למעשה סדר החשיבות והדחיפות של התוכניות השונות. השלב הבא הוא הצגת התוכניות השונות לקרנות השקעה על מנת שישקיעו בתוכניות אלו.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!