
ממשלת קרואטיה החילה פיקוח מחירים על 70 מוצרי יסוד, ומחירי המזון ירדו. ב-7 בפברואר נכנס בקרואטיה לתוקף חוק המרחיב את מחיר התקרה ל-70 מוצרי יסוד. החקיקה הגיעה בעקבות מחאה על המחירים הגבוהים בסופרמרקטים, שהתפתחה לחרם צרכנים של שבוע על הרשתות הגדולות. בפברואר ירדו מחירי המזון ב-0.5%, ואילו באירופה המחירים דווקא עלו.
החקיקה הוסיפה 40 מוצרים להגבלת מחירי המקסימום. במוצרים המפוקחים נכללים גבינות, חמאה, אגוזים, שזיפים מיובשים, חומץ, ריבה, תה, קפה ודגים קפואים. חנויות בגודל של יותר מ-400 מ"ר חויבו להקדיש אזור מיוחד למוצרים המפוקחים, וחנויות קטנות חויבו בסימון מיוחד שלהם. אם אחד המוצרים המפוקחים אוזל, תקרת המחיר חלה על מוצרים חלופיים.
הרשתות נדרשות לפרסם באתרי האינטרנט שלהן מחירים עדכניים לכל מוצריהן ולאפשר גישה לכלים אינטרנטיים המאפשרים השוואת מחירים. הגישה צריכה להיות חופשית, כלומר ללא דרישה להרשמה או חברות כלשהן.
הצעד מצטרף להורדת המע"מ על מוצרים מסוימים, שננקטה ב-2022 בעקבות עליות המחירים לאחר משבר הקורונה ופלישת רוסיה לאוקראינה. הורדת המע"מ נעשתה אף היא כדי להוריד מחירים, וכללה הפחתות מע"מ גדולות על חשמל, גז, עצי הסקה, מוצרי מזון בסיסיים, מוצרי היגיינה בסיסיים וכרטיסים לאירועי תרבות.
לפי דיווחים בקרואטיה, האזרחים תופסים את העברת החוק בסוף ינואר כתוצאה של מחאה ציבורית נגד המחירים הגבוהים ברשתות המזון.
מוקדם לקבוע אם החקיקה הצליחה לעמוד ביעדיה, אך הסימנים הראשונים חיוביים. לאחר חמישה חודשים שבהם האינפלציה השנתית בקרואטיה צמחה מ-3% (אוגוסט) ל-5% (ינואר), היא ירדה ל-4.8% בפברואר. במידה רבה הבלימה מגיעה ממחירי האנרגיה, שקצב עלייתם האט דרמטית בכל האיחוד, כולל בקרואטיה. אולם השוואה של מחירי המזון מסמנת הצלחה ייחודית בתחום זה. מחירי המזון באירופה עלו בפברואר ב-0.5%, ואילו בקרואטיה הם ירדו ב-0.5%.
בחודשים הקרובים יתברר אם השפעת תקרת המחיר נשמרת ומצליחה להשפיע על הדינמיקה הכללית של מחירי המזון, ולא רק על המוצרים המפוקחים. גם בהונגריה ננקטו החודש הגבלות מחירים, שמידת הצלחתם תתברר בחודשים הקרובים.