דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שבת כ"א בסיון תשפ"ו 06.06.26
25.4°תל אביב
  • 24.6°ירושלים
  • 25.4°תל אביב
  • 25.3°חיפה
  • 26.2°אשדוד
  • 25.5°באר שבע
  • 28.4°אילת
  • 24.3°טבריה
  • 25.7°צפת
  • 25.7°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
כלכלה

לאחר שרווחיהם האמירו: הבנקים בהטבות ללקוחות בהיקף כ-3 מיליארד ש"ח

המתווה של בנק ישראל שהבנקים אימצו כולל צעדים כמו החזר ריבית על אוברדראפט, שעשויים להקל על לקוחות בקשיים כלכליים - אך הוא לא מצמצם את כוחם של הבנקים, שאיפשר להם לגרוף ב-2024 הכנסות שיא של כ-30 מיליארד ש"ח

בנייני הבנקים הגדולים - הפועלים, לאומי ודיסקונט (צילום: מרים אלסטר / פלאש 90)
בנייני הבנקים הגדולים - הפועלים, לאומי ודיסקונט (צילום: מרים אלסטר / פלאש 90)
יובל לקח
יובל לקח
כתב כלכלה
צרו קשר עם המערכת:

הבנקים המסחריים יציעו ללקוחותיהם הטבות בסך של 3 מיליארד שקלים בשנתיים הקרובות, 1.5 מיליארד בכל שנה, בעקבות פרסום מתווה של בנק ישראל להשבת חלק מרווחיהם המאמירים של הבנקים ללקוחותיהם. המתווה שפורסם אתמול (ראשון) לא מהווה הנחיה מחייבת מצד בנק ישראל, שהרגולציה על הבנקים נמנית עם תפקידיו – אך זכה לאימוץ הבנקים, שזמן קצר לאחר פרסומו הודיעו בעצמם על שורת הטבות. 

"בנק ישראל מוביל בעקביות בשנים האחרונות שורה של צעדים לחיזוק כוחו של הלקוח והגברת השקיפות. מטבע הדברים, מדובר בתהליך" אמר נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, עם פרסום המתווה. "דרך המלך לשיפור רווחת הלקוחות במערכת הבנקאית היא הסרת חסמים והגברת התחרות. חלק מהצעדים כבר באים לידי ביטוי בפועל בשיפור התחרות, אך לחלקם עוד נותר זמן להבשיל". ירון הזכיר בדבריו את "הרווחיות הגבוהה של המערכת הבנקאית בשנים האחרונות", ולצד זאת בירך את המערכת הבנקאית על ההיענות למתווה.

לפי המתווה, יוענקו מגוון הנחות ללקוחות: דחיית תשלומי הלוואות ומשכנתא, החזרי עמלות וריבית על אוברדראפט, וריבית על העו"ש. היקף ההחזרים יכול להגיע ל-1,000 שקלים ללקוח. סכום ההטבות הכולל מהווה 10% מרווחי הבנקים בשנת 2024, כ-30 מיליארד שקלים.

דחיית תשלומים, ריבית על העו"ש

ההטבות בסך 1.5 מיליארד שקלים שיינתנו ב-12 החודשים הקרובים, החל מאפריל, כוללות כ-600 מיליון שקלים בתחום העו"ש והפיקדונות; כ-400 מיליון שקלים בתחום האשראי והמשכנתאות; כ-250 מיליון שקלים הקלה בריבית על האוברדראפט; וכ-250 מיליון שקלים בתחום העמלות. חלוקת ההטבות בין הבנקים תהיה בהתאם לרווחיהם בשנה האחרונה. מכיוון שמדובר בצעדים וולנטריים, החלוקה עשויה להשתנות בהתאם להחלטתם וביחס לשינויים במערכת הבנקאית.

בנק הפועלים הודיע כי יעניק למפונים, מילואימניקים, צעירים, ולקוחות עצמאיים בשלושת החודשים הקרובים פטור מעמלות בסיסיות ממספר עמלות על ניירות ערך. יוענק גם מענק בסך 250 שקלים למי מאוכלוסיות אלה שלזכותם יותר מ-30 אלף שקלים בפקדונות או בעו"ש. הבנק יעביר גם 500 שקלים לעצמאיים שנטלו השנה הלוואות של יותר מ-100 אלף שקלים, ומענק בסך 1,000 שקלים ללקוחות שנטלו השנה משכנתאות של יותר מ-500 אלף שקלים.

בנק לאומי הודיע גם הוא על מספר הקלות: דחיית תשלומי משכנתא והלוואות נוספות למשרתי מילואים ואוכלוסיות שנפגעו מהמלחמה, בהם מפונים ונפגעי הנובה. הבנק יציע גם פטור מעמלות בסיסיות וריבית על משיכת יתר לאוכלוסיות אלה. הבנק ייתן לכל לקוחותיו ריבית של עד 2% על יתרה בעו"ש של עד 2% ויוזיל ב-1% את הריבית על משיכת היתר. כמו כן, כל לקוחות הבנק שינפיקו בשנה הקרובה כרטיס אשראי בדיגיטל יקבלו פטור מלא מדמי כרטיס למשך שנה.

בנק דיסקונט הודיע כי יחזיר עמלות ריבית שגבה על אוברדראפט מבעלי עסקים קטנים, ומשרתי מילואים, בשיעור של עד 100%. הסכום החודשי יהיה עד 375 שקלים לחודש. גם בנק מזרחי טפחות והבינלאומי צפויים להודיע על הטבות.

חלק מן ההטבות משמעותיות, ועשויות להקל על לקוחות שנמצאים במצוקה כלכלית, כמו החזר ריבית על אוברדראפט. לעומת זאת, חלק מההטבות המצויינות אמנם יוענקו לאוכלוסיות שנפגעו מהמלחמה, אך למי מהם שמחזיקים ביתרה משמעותית בחשבון הבנק. הטבות אחדות, כמו פטור מדמי כרטיס בשנה הראשונה, כבר נפוצות בשוק האשראי, ללא שום מתווה.

הבנקים נהנים מהריבית הגבוהה במשק

מעבר להטבות הנקודתיות, המתווה לא כולל שינויים מבניים, ולא מציע פיתרון ארוך טווח לכוח הרב של הבנקים על הלקוחות, שמאפשר להם לגרוף רווחי עתק בשנים קשות עבור הציבור הישראלי. בבנק ישראל אומרים שהם מודעים לבעיה, ומצהירים שיפעלו "להגברת התחרות".

המפקח על הבנקים דניאל חחיאשוילי אמר שהמתווה שם דגש על כך ש"מרבית ההקלות הכספיות בסלים השונים יינתנו ישירות ללקוחות, ללא צורך בהגשת בקשה, תוך מתן שיקול הדעת העסקי לבנק". לדבריו, "צעד זה בא במקביל לצעדים תשתיתיים שאנו מובילים להגברת ההוגנות, התחרות והחדשנות, שיביאו בסופו של דבר לחיזוק כוח המיקוח של הלקוח ואמון הציבור".

הדו"חות הכספיים של הבנקים ל-2024 פורסמו בשבועות האחרונים. הרווח המצטבר של 5 הבנקים הגדולים (לאומי, הפועלים, דיסקונט, מזרחי-טפחות ולאומי) בשנה שעברה היה הגבוה ביותר אי פעם: 29.54 מיליארד שקלים. בנק לאומי לבדו הציג רווח נקי של 9.8 מיליארד שקלים, עליה של כ-40% מבשנת 2023. סך רווחי הבנקים ב-2024 היה גדול פי 3 מהממוצע בשנים 2017-2021, השנים שקדמו לעליות בריבית בנק ישראל, המיטיבות עם הבנקים.

רווחי הבנקים בשנת 2024 (גרפיקה: עיבוד 'דבר' לדו"חות הבנקים)
רווחי הבנקים בשנת 2024 (גרפיקה: עיבוד 'דבר' לדו"חות הבנקים)

ריבית בנק ישראל מהווה גורם מכריע ביחס לרווחי הבנקים, כך מעיד גם הנגיד ירון. הריבית שלה זוכים הבנקים המסחריים עבור הלוואה לבנק המרכזי גדולה יותר מזו שמקבלים הלקוחות על פיקדונות. עם עליית ריבית בנק ישראל, גם הריבית עבור הלוואות ומשכנאות צמודות מדד גדלה. כפי שפורסם החודש ב'דבר', רווחי הבנקים מריבית (הכנסות מריבית פחות הוצאות על ריבית) קפצו בשנים האחרונות, במקביל לעליה בריבית בנק ישראל. בעוד שבוע וחצי נגיד בנק ישראל עתיד להודיע האם ישנה את שיעור הריבית. הורדת הריבית האחרונה הייתה לפני כ-15 חודשים, כאשר שיעורה ירד מ-4.75% ל-4.5%.

הכנסות מריבית נטו לעומת ריבית בנק ישראל, 2017–2024 (גרפיקה: עיבוד 'דבר' לנתוני בנק ישראל ולדו"חות הבנקים)
הכנסות מריבית נטו לעומת ריבית בנק ישראל, 2017–2024 (גרפיקה: עיבוד 'דבר' לנתוני בנק ישראל ולדו"חות הבנקים)
דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!