
משרד החקלאות וביטחון המזון חושף את נתוני הצריכה של בשר בקר, עוף, דגים וביצים לקראת פסח.
לפי נתוני המשרד, הצרכן הישראלי מעדיף דגי אמנון, סלמון ודניס. בפסח 2024, עלתה צריכת הדגים ברשתות השיווק בכ-28% לעומת שאר ימות השנה. צריכת הדגים הטריים עלתה ב-34% וצריכת הדגים הקפואים עלתה ב-27% בפסח לעומת יתר ימות השנה.
מנתוני ארגון מגדלי הדגים עולה שבפסח הקרוב צפויה עלייה של כ-100 טון בביקוש לדג ישראלי טרי: כ-1,600 טון דגי בריכות טריים יעלו על שולחנות החג השנה. בימים אלה משווקים מגדלי הדגים בישראל: 600 טון קרפיון, 500 טון אמנון, 140 טון בורי, 100 טון באס וכ-250 טון דגי בריכות טריים מזנים נוספים ביניהם לברק, ברמונדי, פורל, מוסר, דניס בריכות, אדמונית ועוד.
לדברי חן פלור, מנכ"ל ארגון מגדלי הדגים בישראל, הביקוש לדג ישראלי טרי עולה משמעותית בתקופת החגים: "מבחינתנו מדובר בהבעת אמון חשובה של הצרכן הישראלי בחקלאות המקומית ובדג הישראלי שלנו". לדברי פלור, מגדלי הדגים פועלים בכפוף לתקנון קפדני ומדוקדק, כדי להבטיח יציבות ורציפות של אספקת דגי בריכות טריים לשוק הישראלי לאורך השנה ובעונות שיא הביקוש, בחגי תשרי ופסח. כתוצאה מכך, לא צפוי מחסור בדגים בחג הקרוב ובכל בית בישראל יוכלו לחגוג את הפסח עם דג ישראלי טרי".
במסגרת ההכנות לקראת החג, מכוני התערובת ומגדלי הדגים נערכים להזנת הדגים במזון הכשר לפסח. כחודש לפני החג, המגדלים מחליפים את תזונת הדגים למזון כשר לפסח כדי להבטיח שהדגים שיונחו על שולחן ליל הסדר ובמהלך החג כולו יעמדו בדרישות הכשרות המחמירות ביותר.
הצרכן הישראלי צורך כ-1.6 קילוגרם דגים במונחי דג שלם בחודש ממוצע, שהם כ-19 קילוגרם בשנה. כ-30% מהדגים הנצרכים בישראל הם דגים טריים. במהלך ההכנות לחג עולה הצריכה לאדם של דגי קרפיון טריים כמעט פי 3 לעומת שאר חודשי השנה.
לפי סקר צרכנים שערך ארגון מגדלי הדגים באמצעות מכון רושניק, 78% מהצרכנים מעדיפים לרכוש דג ישראלי, לעומת 5% שמעדיפים דגים שיובאו ממדינות כמו טורקיה, קפריסין או צ'ילה. בשנה האחרונה נכנס לתקפו החוק לסימון ארץ המקור בתוצרת חקלאית טרייה הנמכרת בתפזורת, שמחייב הצגת מידע נגיש לצרכן על מקור התוצרת אותה הוא רוכש. בארגון מגדלי הדגים מדגישים את חשיבות החוק במיוחד בתקופה זו, בה רוב גדול של הצרכנים מעדיפים לרכוש תוצרת מקומית ולתמוך בחקלאות הישראלית.
בארגון מגדלי הדגים ממליצים לרכוש דגים טריים רק בחנויות המפוקחות על ידי המחלקה הווטרינרית של הרשות המקומית ולהקפיד על סימני ההיכר לזיהוי דג טרי:
- ברק – על העור להיות מבריק, לח ומעט רירי. אם העור אינו רירי יש לחשוד בחוסר טריות של הדג.
- גמישות – חשוב שהבשר לא יהיה גמיש מידי. בשר הדג צריך להיות אלסטי אך נוקשה. כלומר, כאשר לוחצים על בשר הדג עם האצבע לא נוצרת גומה והעור נשאר מתוח.
- עיניים – יש לוודא שעיני הדג אינן עכורות.
- צבע – הזימים צריכים להיות אדומים, מבריקים ולא דבוקים זה לזה.
- ריח – אם ריחו של הדג לא נעים, הדבר מעיד על חוסר טריות. ריח הדג צריך להיות 'דגי', אך לא בלתי נעים.
צריכת בשר הבקר עולה גם היא במידה רבה לקראת פסח. לפי נתוני משרד החקלאות בפסח 2024 נצפתה עלייה בכ-50% בצריכת בשר בקר לעומת שאר ימות השנה. ממוצע הצריכה של בשר בקר (טרי, מצונן וקפוא) בישראל בשנת 2023 עמד על כ-17.7 קילוגרם לנפש. סך אספקת הבשר בשנת 2023 היה כ-172 אלף טונות בשר בשנה. כ-43% מהכמות היא של בשר שנשחט בישראל, וכ-57% מהכמות בשר מיובא. צריכת הבשר בישראל גבוהה מממוצע הצריכה במדינות ה-OECD שעומד על 14.2 קילוגרם לנפש בלבד.
לקראת חג הפסח נצפתה עלייה של כ-9% בביקוש לעוף טרי והודו ברשתות השיווק בהשוואה לממוצע בשאר ימות השנה. בענף העוף בישראל פועלים כ-590 מגדלים שמספקים כ-571,500 טון בשר עוף לשוק המקומי מידי שנה. הצריכה של בשר עוף טרי והודו בישראל עמדה בשנת 2024 על כ-49 קילוגרם לנפש בשנה. מדובר בצריכה גבוהה יחסית לממוצע במדינות ה-OECD שעומד על 21.8 קילוגרם לנפש בשנה והממוצע העולמי שנאמד ב-14.9 קילוגרם לנפש בלבד. בדומה לישראל, צריכה גבוהה של בשר עוף נרשמה גם בארה"ב עם 34.9 קילוגרם לנפש בשנה ובפרו עם 33.1 קילוגרם לנפש בשנה.
גם צריכת הביצים בישראל עולה לקראת פסח. מנתוני מועצת הלול עולה שהצרכן הישראלי צורך מדי שנה כ-250 ביצים, שהן כ-20.8 ביצים בחודש בממוצע. על פי נתוני StoreNext, בחודש שלפני פסח 2024 עלתה צריכת הביצים ברשתות השיווק בכ-13% בהשוואה לימי חול. על פי נתוני מועצת הלול, מדי שנה מיוצרות בישראל כ-2.4 מיליארד ביצים. מרבית החקלאים בלולי ההטלה פועלים בגליל, והם אחראים לכ-67% מהביצים בישראל.
רוב הישראלים צורכים ביצים 'רגילות', ורק כ-14% מצריכת הביצים ברשתות השיווק היא של ביצים 'מיוחדות' כמו ביצי חופש, ביצי אומגה 3 וביצים אורגניות.
ומה באשר לצריכתנו ביחס לעולם? כאמור, הישראלי הממוצע צורך כ-250 ביצים בשנה, צריכה זו נחשבת לגבוהה ביחס למדינות אחרות, בשנת 2021 הצריכה באירופה הייתה 198 ביצים לנפש לשנה והצריכה העולמית הממוצעת הייתה 148 ביצים לנפש לשנה. סין דורגה במקום הגבוה ביותר בצריכת ביצים לנפש עם כ-314 ביצים לנפש, ואחריה מקסיקו עם 306 ביצים לנפש, הצריכה בארה"ב על 226 ביצים לנפש3.
קטגוריות נבחרות שעלו ביותר מ-5%:
חטיפים מתוקים +19%
נגיסי עוף +17%
קפה נמס +13%
ממרחי שוקולד +11%
בשר טחון +8%
אורז +8%
מעדני חלב +8%
פריכיות +8%
שימורים +6%
יין (לבן ואדום) +6%
מוצרי עוף טרי +6%
נקניקיות +6%
משקאות יוגורט +6%
מחירי המזון התייקרו ב-5% בממוצע בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שעברה, כך עולה מבדיקת המועצה לצרכנות לקראת פסח 2025. לפי נתוני המכירה ברשתות המזון באתר 'פרייסז', נצפתה עלייה חריגה של 5% בקטגוריות שונות: בשר טחון, עוף, שימורים, יין, ממרחי שוקולד, חטיפים מתוקים ומוצרים נוספים.
בשבועות האחרונים המועצה לצרכנות דיווחה על עליות מחירים במגוון מוצרים בסיסיים ברשתות השיווק. כך לדוגמה, מחיר קילוגרם מצות עלה בכ-10% לעומת השנה שעברה, ואילו מחיר יין קידוש עלה בכ-8%. גם מוצרי יסוד כמו שמן, סוכר וקמח רשמו עליות מחירים של בין 5% ל-12% לעומת התקופה המקבילה. מהמועצה לצרכנות נמסר: "הנתונים מצביעים על צורך ממשי לבחון מחדש את מדיניות הממשלה בעניין פיקוח על מחירי מוצרים חיוניים".