'בכל דור ודור דור, חייב אדם לראות עצמו כאילו הוא יצא ממצרים', נכתב בראש המפה יוצאת הדופן שיצר אלון גילדוני עובד היי-טק בן 41 ואב לשלושה וגיסו, פרופסור רון מילוא. המפה מערבת תצלומי חלל של נאס"א לצד פסוקים מהתנ"ך והגדת פסח. "ומה יותר 'לראות את עצמו יוצא ממצרים', מאשר לראות את זה על המפה?", אומר גילדוני בחיוך ל'דבר'.

את המפה והאתר הנלווה לה, גילדוני ומילוא העלו לרשת לפני פחות מיומיים, ניתן להורידה ללא עלות וכבר נספרו לה מאות רבות של הורדות. "הכול התחיל לפני כמה שנים", מספר גילדוני, "רון, שהוא גיסי וגם חבר קרוב, אוהב לחבר עובדות ומספרים למציאות היומיומית. הוא השתעשע עם הרעיון למצוא מקומות על המפה, ותהה אם נצליח לאתר את כולן. עם הזמן אספנו נקודות ופרשנויות, ורון, בהיותו גם בחור יסודי מאוד וגם פרופסור במכון ויצמן, שלח את מה שאספנו לכל מיני חברים באקדמיה כדי לאשר וללמוד. ככה לאט לאט נוצר לנו מסמך".
המסמך שיצרו גילדוני ומילוא הפך למפה נאה ומפורטת, ולצידה מקרא על כל נקודה עם סימוכין מההגדה, ציון זמן ושם הכותב. לדוגמה: בני ברק, שבה לפי המסורת נכתבה ההגדה בידי רבי עקיבא ומסוביו, לצד פיתום ורעמסס, שתי ערים שמוזכרות במקרא ובני ישראל עמלו בהן תחת משטר פרעה. האתר כמו המפה מתורגם לאנגלית ומציע משחקים, שאלות והפעלות נוספות, למבוגרים ולילדים.
"ניסינו בכוונה לייצר כלי שמתאים לכולם: גם לדתיים וגם לחילונים או שומרי מסורת. תמיד עולה שאלת האמת ההיסטורית. יש כל מיני מקומות אמיתיים שהסיפור מדבר עליהם, אבל גם דברים שאנחנו לא יודעים אם קרו, אם הם אמת במובן שהם חלק מהסיפור והמורשת שלנו. רצינו לייצר עניין מחודש סביב הקונצנזוס"
"לפני שנה עשינו מעין בדיקה, ושלחנו את המפה בלי הדרכות לכל מיני חברים ומשפחה", מספר גילדוני, "גילינו שהם יצרו לה מגוון שימושים: אבא שעושה סקירה גיאוגרפית, משפחות שעושות חידונים. חלק מהם נכנסו לאתר".
המפה זכתה לתפוצה רחבה ומפתיעה: "לפי הדאטה שלנו, יש למעלה מאלף הורדות תוך פחות מ-24 שעות, והורדות נוספות רבות מסביב לעולם, במדינות כמו קנדה, אוסטרליה, ואפילו במדינות אפריקה".
התפוצה של המפה בארץ בקרב קהילות מגוונות גם מפתיעה: "ניסינו בכוונה לייצר כלי שמתאים לכולם – גם לדתיים וגם לחילונים או שומרי מסורת. ממש היום התקשרו אליי שליח חב"ד ואחריו פרופסור באקדמיה בכדי להשתמש במפה. זה חשוב לנו ממש, כי ניסינו לייצר משהו שפונה לכולם. יש גם גילויים היסטוריים, וגם פרשנויות מהמסורת. תמיד עולה שאלת האמת ההיסטורית. אז יש כל מיני מקומות אמיתיים שהסיפור מדבר עליהם. אבל גם דברים שאנחנו לא יודעים אם קרו, אם הם אמת במובן שהם חלק מהסיפור והמורשת שלנו. רצינו לייצר עניין מחודש סביב הקונצנזוס".
לדברי גילדוני, הקונצנזוס הוא חלק ממקור הכוח של הפרויקט: "העובדה שזכינו לכזה בום של חשיפה תוך 24 שעות מראה שככל הנראה נגענו בנקודה. אני חושב שבשנים האחרונות כל כך הרבה פרות קדושות נשחטו, אבל ליל הסדר נשאר קונצנזוס, ואנשים כמהים לשיחה מחברת ומחדשת עליו".
אביו של גילדוני, צביקה גילדוני ז"ל, נפטר בספטמבר 2023 רגע לפני האסון הנורא ב-7 באוקטובר: "אבא שלי מאוד אהב לספר על יציאת מצרים. הוא היה יהודי אמיתי כזה, חוצה מגזרים, וליל הסדר איתו היה מרתק. בכל פעם מחדש הוא היה מתאים את עצמו לקהל שאיתו דיבר, היה מכין משחקים, קורא, מביא טקסטים ושואל האנשים מה לדעתם כדאי להוסיף, מה יעניין".
גילדוני מאתר בעיניים נוצצות קלסר עב כרס, שכמעט ולא ניתן להחזיקו בכף היד. "כאן שמר את כל הסדרים", אמר גילדוני בזמן שהוא מעביר את ידו על הנספחים ששמר לאורך השנים. "האתר והמפה הם מחווה צנועה בין היתר לדרך שלו – להשקיע ולספר על יציאת מצרים".

המפה, שמוקדשת לזכרו של אביו צביקה, נחווית על ידי גילדוני כמעין תפילה. "אנחנו חיים בהולנד, אבל הלב הוא בישראל. העבודה על המפה העלתה געגועים גדולים. אבל האמת היא שגם אם הייתי עובד עליה בתל אביב במקום אמסטרדם הייתי חווה געגועים. במובן מסוים, היא מעלה געגועים לימים של עבר משותף, של קונצנזוס. כמו בשנות ה-80 שכולם בבניין היו בונים ביחד סוכה. אני מקווה ומאמין שעוד נחזור להסכים על דברים, שיהיו לנו ימים שקטים יותר, ונוכל לחזור ולעשות פרויקטים יפים, כמו להשקיע בעבר שלנו ולספר עליו".
להורדת המפה, לתכנים ולפעילויות נוספות לחצו כאן