
שיחות הגרעין העקיפות בין איראן לארצות הברית בתיווך שר החוץ של עומאן בדר אל־בוסעידי החלו היום (שבת), כך נמסר ממשרד החוץ האיראני.
הבוקר הגיעו למוסקט, בירת עומאן, המשלחת האמריקאית בהובלת השליח המיוחד סטיב וויטקוף והמשלחת האיראנית בראשות שר החוץ עבאס עראקצ'י. לפי הודעת איראן, הצדדים יושבים בחדרים נפרדים, והמסרים ביניהם מועברים באמצעות אל־בוסעידי. לפי דיווח באתר 'אקסיוס' מפי "מקור בעל ידע בנושא", אם השיחות העקיפות בין איראן לארצות הברית יתחילו בצורה חיובית, הן עשויות להפוך לישירות בהמשך היום או מחר.
מקור עומאני אמר ל'רויטרס' שבמוקד שיחות הגרעין עומדים "דה אסקלציה של מתחים באיזור, חילופי אסירים והסכמה מוגבלת להסרת סנקציות", בתמורה להסכמת איראן שהאמריקאים "ישלטו בתוכנית הגרעין האיראנית".
וויטקוף, השליח המיוחד של טראמפ לשיחות עם איראן, אמר אתמול (שישי) ל'וול סטריט ג'ורנל' כי נקודת הפתיחה של ארה"ב בשיחות תהיה דרישת פירוק תכנית הגרעין האיראנית, אך כי יש מוכנות להתפשר כדי להשיג הסכם. הוא הדגיש כי הקו האדום של ארה"ב הוא שאיראן לא תוכל לפתח נשק גרעיני, אך הביע נכונות לבחון את היקף תוכנית הגרעין שאיראן תורשה להשאיר ברשותה, והודה כי לא בהכרח יהיה ניתן להתעקש על פירוק מלא של התוכנית.
עוד אמר וויטקוף, כי אם איראן תסרב לפירוק תוכנית הגרעין שלה הוא יביא את העניין להכרעתו של הנשיא דונלד טראמפ. בנקודה זו, יצטרכו בבית הלבן להתעמת עם השאלה איזו רמה של פעילות גרעינית באיראן יהיה ניתן לסבול. כזכור, מוקדם יותר השבוע אמר הנשיא האמריקני כי "אם תידרש פעולה צבאית נגד איראן – נעשה זאת. ישראל תהיה מעורבת – ואולי תהיה המובילה של זה".

על פי דיווחים, באיראן ניגשים לשיחות בדאגה ובספקנות, עקב איומי הנשיא טראמפ בהפצצת מתקני הגרעין. בתוך כך, הודיע שר החוץ עראקצ'י כי השיחות יתקיימו דרך מתווכים ולא כשיחות ישירות כפי שדרש הנשיא טראמפ.
עם זאת, ב'רויטרס' פורסם שיועצו הפוליטי של האייתולה חמינאי, עלי שמחאני, מסר כי "חמינאי העניק לשר החוץ עראקצ'י את הסמכות המלאה לנהל שיחות הגרעין עם ארצות הברית". זו הצהרה בעלת משמעות, שכן בעבר, חמינאי דחה את האפשרות של שיחות גרעין עם ארצות הברית, ועם ממשל טראמפ בפרט. עוד כתב שמחאני: "טהרן מעוניינת בהסכם אמיתי והוגן. יש הצעות חשובות ומעשיות על השולחן, אם וושינגטון תהיה מוכנה לשקול אותן".
