
יותר מ-300 אזרחים נרצחו בסוף השבוע בחבל דרפור במערב סודאן, כך דיווחה אתמול (שני) סוכנות האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים (OCHA). האזרחים נרצחו במתקפה של כוחות הג'ינג'אוויד המכונים בעשור האחרון 'כוחות ההתערבות המהירה' (RSF), הנלחמת נגד צבא סודאן ונגד מיליציות מקומיות כבר כמעט שנתיים על השליטה במדינה.
גורם רשמי באו"ם דיווח כי במתקפה שפתחה מיליציית ה-RSF על שני מחנות עקורים בצפון דרפור בסוף השבוע נהרגו יותר מ-100 אזרחים, בהם לפחות 20 ילדים ותשעה עובדי סיוע. אלא שסוכנות OCHA דיווחה כי מספר ההרוגים גבוה בהרבה ממה שדווח קודם לכן, תוך ציטוט של מקורות מקומיים שלא הזדהו. ה-RSF מנסה לכבוש את העיר אל-פאשר, בירת צפון דרפור, שהוא מטיל עליה מצור כבר יותר משנה.
סוכנות ההגירה של האו"ם אמרה אתמול כי התקפות ה-RSF במחנה זמזאם הובילו לעקירה של בין 80-60 אלף משפחות בסוף השבוע. רוב המשפחות נשארו באזור העיר אל-פאשר, שנמצאת בשליטת צבא סודאן, אך סובלת ממשבר הומניטרי קיצוני בשל מצור ה-RSF.
צבא סודאן והמיליציות הנלחמות לצדו כבשו בחודשים האחרונים שטחים נרחבים שנשלטו בשנתיים האחרונות בידי ה-RSF, כולל כמה ערי מפתח ואזורים בבירה חרטום. ימים ספורים לפני שחזר נשיא ארה"ב דומלד טראמפ לשלטון הטיל הבית הלבן סנקציות חמורות על מוחמד חמדאן דגלו, המכונה "חמדתי", שעומד בראש ה-RSF. בהודעה מטעם מחלקת המדינה האמריקאית נמסר כי המיליציה מבצעת מעשי זוועה, כולל הרג ואונס על רקע אתני.
מזכיר המדינה היוצא אנתוני בלינקן הודיע שבבית הלבן הגיעו למסקנה שהפשעים של מיליציית RSF, לשעבר אנשי הג'ינג'אוויד, מגיעים לכדי רצח עם, כמעט 20 שנה לאחר שעשתה זאת בפעם הקודמת – אלא שאז צבא סודאן והממשלה בחרטום הואשמו בסיוע למיליציה הרצחנית בהשמדת השבטים הילידים בחבל דרפור. גורמים רשמיים באו"ם סבורים כי מספר ההרוגים בשנתיים האחרונות של הלחימה הוא כ-30 אלף, אולם מומחים וחוקרים פרטיים טוענים שהמספר גדול בהרבה.
לפי האו"ם המלחמה בסודאן יצרה את המשבר ההומניטרי הגדול בעולם ואת משבר העקירה החמור ביותר, והפכה את סודאן למדינה היחידה בעולם שסובלת מרעב. דובר האו"ם, סטפן דוג'ריק, אמר כי OCHA קיבל דיווחים על רציחות המוניות ועקירה בקנה מידה גדול בעקבות הקרבות שפרצו לאחרונה במחנות העקורים זמזאם ואבו-שורוק בצפון דרפור, שחיים בהם אזרחים שנעקרו במהלך רצח העם שהתחולל באזור בתחילת המאה ה-21. "נתונים ראשוניים ממקורות מקומיים מצביעים על כך שיותר מ-300 אזרחים נהרגו", אמר דוג'ריק, כולל עשרה אנשי צוותים הומניטריים מארגון הסיוע הבינלאומי, שמתו כשהפעילו את אחד ממרכזי הבריאות האחרונים המתפקדים במחנה זמזאם".
ועידה לרגל יום השנה השני למלחמה מתקיימת היום (שלישי) בלונדון. את הוועידה ארגנו בריטניה, שכבשה לראשונה את דרפור לפני יותר מ-100 שנה והעבירה את השלטון בה לידי שבטי הערבים מחרטום, האיחוד האירופי, גרמניה, צרפת ומדינות נוספות. בוועידה צפויים להשתתף יותר מ-20 שרי חוץ יחד עם נציגי ארגונים בינלאומיים, ומטרתה לדון בהצעות לפתרון המשבר ההומניטרי ומלחמת האזרחים בסודאן. מועצת הביטחון של האו"ם צפויה לערוך היום דיון חירום בנוגע למלחמה בסודאן.
מאמאדו דיאן באלדה, המנהל האזורי של נציבות הפליטים של האו"ם, אמר במסיבת עיתונאים כי "הפרות מסיביות של זכויות אדם" אילצו כמעט 13 מיליון סודאנים לברוח מבתיהם, כולל 4 מיליון שברחו למדינות אחרות. רובם נמלטו לשכנותיה של סודאן, אך יותר מ-200 אלף נסעו ללוב וכ-70 אלף לאוגנדה. סוכנויות הידיעות וכלי תקשורת בינלאומיים לא יכלו לאמת באופן עצמאי את המספרים בשל תנאי המלחמה והתקשורת בשטח.