
פרשת ההדלפות בשב"כ: ישנם גורמים נוספים שאליהם הועברו מסמכים מסווגים מלבד עיתונאים והשר עמיחי שיקלי, כך עולה מהפרוטוקול בדיון שבסופו הוחלט על הארכת המעצר של א', עובד השב"כ שנחשד בהדלפת מסמכים מסווגים. "יש לנו בתיק אחר חוות דעת של ראש השב"כ שאומר שאפשר לשחרר את העורר (הכוונה ל-א', א.ג.) ממעצר", אמר נציגו של א', עו"ד אורי קורב בדיון שהתקיים היום (שלישי) בבית המשפט המחוזי בלוד.
בית המשפט כתב בהחלטתו כי "רמת החשד הסביר בעניינו של העורר קיימת, ואף התחזקה. השופטים כתבו בהחלטה כי ניכר מאמירותיו של החשוד בפרשה, כי מה שעמד ביסוד פעולותיו הוא חוש הצדק שלו", ציינה השופטת מיכל ברק נבו. "כאשר לשיטתו מדובר היה במסמכים שתוכנם משמעותי ולתחושתו הם אינם סודיים מבחינה מודיעינית", השופטת ציינה כי בדיון הראשוני שהתקיים בבית משפט השלום בפתח תקווה, קבע בית המשפט כי "החשוד פעל בצורה מתוחכמת כדי להוציא מסמכים שסיווגם סודי מתוך מערכות מידע של השב"כ".
השופטת ברק נבו הוסיפה: "בית המשפט ציין כי מהדיון שנערך לפניו עולה כי אותם גורמים אינם רק עיתונאים ושר בממשלה, אלא קיימת התקדמות כאשר מפעם לפעם מתגלים גורמים נוספים שאליהם הועברו המסמכים". נציגיו של א' ציינו כי אינם חולקים על קיומו של חשד סביר לשלב זה של ההליך המשפטי, וכי עיקר טענתם היא בנוגע לעילת המעצר.
הביקורת על שב"כ וחוות הדעת החיובית של רונן בר
ראש השב"כ רונן בר הורה לבדוק אם נעשתה "חדירת כהניזם" למשטרה. הדבר פורסם אצל העיתונאי עמית סגל בערוץ 12. א' למעשה נחקר על העובדה שהדליף את המידע על אודות חקירה רגישה שמתנהלת, לדרג המדיני ולעיתונות.
"'גם אחרי אותה חקירה (בנוגע לחשד לחדירת כהניזם למשטרה, א.ג.) הסתבר כי 'אין שם ממצאים', כותב ראש השב"כ", אמר עו"ד אורי קורב, סנגורו של א'. "'תמשיכו לחפש, תעבירו לי כל מידע שיש על גלישת כהניזם בשורות משטרת ישראל', אומר (ראש השב"כ) אחרי שהבדיקה שאנו לא יודעים למה החלה לא העלתה ממצאים, אך חשוב להסביר מהו השלב בו הוא שולח את זה לעיתונאי, ולהזכיר כי הדבר הזה עובר צנזורה מבחינת העיתונאי".
"הדלפה היא סטייה מכל הנהלים", הבהיר קורב. "השאלה היא – האם זו עבירה פלילית ושנית, האם זה מצדיק את השימוש הדרקוני באמצעים דרקוניים שהמחוקק נתן בפרק עבירות הביטחון למקרים שפגיעה בביטחון המדינה, מקרים שכולנו יודעים שאי מתן זכות היוועצות עם עורך דין הוא דבר מאוד דרמטי".
בהמשך, מציין קורב כי נשיאת בית המשפט המחוזי, השופטת רונית לורך, מתחה ביקורת על התנהלות שב"כ בהליכי המעצר, וציטט מדבריה: "'אף אני מצאתי לנכון ומוצאת גם עתה לומר שהעיתוי של מעצרו של העורר בעייתי, נוכח העובדה כי צו המעצר הוצא ב-6 באפריל, אולם הוא נעצר רק ב-9 באפריל בסמוך לכניסת חג הפסח, על כל המשתמע מכך, הן בהיבט המשפחתי והן ביכולת האפקטיבית'".
בנוגע לצו המעצר שהוצא ב-06.04 ובוצע רק ב-09.04, אמרה נציגת המדינה עו"ד שקד דהן כי הדבר "חסוי", והובא בפני בית המשפט בפירוט בדוח הסודי שהוגש להם, וכי לא מדובר בעיכוב אלא "בשיקולים חקירתיים". בנוגע לטענה כי הוא לא נחקר בכל 6 הימים בהם הוחזק במעצר, אמרה דהן כי "למעט ביום שבת ומתוך כבוד לעובדה שמדובר גם באדם דתי השומר שבת וחג, בכל יתר הימים נחקר העורר".
קורב טען: "יש לנו בתיק אחר חוות דעת של ראש השב"כ שאומר שאפשר לשחרר את העורר ממעצר, כי האידיאולוגיה שלו הייתה חיובית, והוא רצה לעשות דברים טובים".
"הקפיד מאוד לא להעביר שום דבר שיכול לפגוע בביטחון המדינה"
א' עסק בבקרת חומרים מסווגים בשב"כ. על המידע שהועבר לעמית סגל ולשר שיקלי, אמר עו"ד קורב כי מדובר במידע על בדיקה שנעשתה, וציין כי המידע השני שהעביר לשר שיקלי ולעיתונאית שירית אביטן ("ישראל היום") – נוגע לתחקיר שפרסם שב"כ על אירועי 7 לאוקטובר : "העורר (החשוד א') שהכיר את התחקיר, שדברים שנעשו בשב"כ והתגלו בתחקיר והעמדות והפעולות שלו, קודם ל-7 באוקטובר זה שעלו באותו תחקיר, לא הוצגו באותה תמצית".
"למשל שראש השב"כ, סמוך ל-7 באוקטובר, המליץ כי יש לבדל את הזירות בין עזה לבין יהודה ושומרון ותמך בתמיכה כלכלית ובהעברת כספים לעזה על כל המשתמע מכך. ועוד עמדות של השב"כ שלא באו לידי ביטוי בתמצית שהוציא לציבור, והוא חשב שצריכה להיות בפניו. הוא הקפיד מאוד לא להעביר שום דבר שיכול לפגוע בביטחון המדינה".
עוד הוסיף עו"ד קורב: "לא מטיחים בו שהחומרים שהוציא היה בהם כדי לפגוע בביטחון הציבור והמדינה, וזאת בגלל שהוא הקפיד לצנזר כל דבר שיש בו אבק של סיכון לפגיעה בביטחון הציבור והמדינה".
"מעל באמון שניתן בו והוציא חומרים סודיים, אין זה משנה למי"
"עובד שירות שנים רבות, 25 שנים, מעל באמון שניתן בו מעצם תפקידו, הוציא חומרים סודיים והעבירם לגורמים שלא מורשים לקבלם, ואין זה משנה מי זהות הגורמים", אמרה עו"ד שקד דהן, נציגת המדינה. "הגישה שיש לעורר לאותם מסמכים היא גישה מתוקף תפקידו בלבד כעובד שירות והוא לקח את האמון שנתן בו הציבור, מעל באמון זה, הוציא חומרים סודיים מתוך מחשבי השירות לכאורה, והעבירם לגורמים שונים".
דהן הדגישה כי העילה המרכזית למעצר היא שיבוש הליכי חקירה: "פעולות החקירה שעוד נדרשות והמפורטות בפני בית המשפט בדוח הסודי, הן ברות שיבוש ובקלות ניתן לשבשן גם בחלופת מעצר. עצם העובדה שהעורר מעל באמון שניתן בו, הוציא חומרים מתוך השירות, העבירם לגורמים לא מורשים, מעיד על כך שאין לו שום בעיה לבצע מעשים שעולים כדי, לכל הפחות, שיבוש. הוא חסר מעצורים". דהן והבהירה כי הסיבה שהגיעו חוקרים פעמיים לחיפוש בביתו של א', היא כי גרסתו בחקירה לא הייתה אחידה אלא 'מתפתחת', וחשפה מידעים שונים בשלבים שונים של החקירה.