
חקלאי ארצות הברית חשים בהשפעות מלחמת הסחר העולמי שעליה הכריז נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, על שווקי היצוא המובילים של הסויה האמריקנית. עוד לפני ההכרזה, רבים מהם דיווחו על חוסר יציבות בשווקים, חוסר ודאות, עלייה במחירי התשומות, איום במכסי גומלין, אובדן עסקאות בשווקי הסויה הקיימים וחסימת שווקים חדשים ועוד. "אנו מקווים שהמכסים לא יחסמו הזדמנויות ליצוא", אמר בריאיון ל'דבר' נשיא ארגון מגדלי הסויה האמריקני ASA, קיילב רגלנד.
"החקלאים מתוסכלים. מכסים הם לא משהו שאפשר להקל בו ראש או 'להשתעשע' איתו", אומר רגלנד מאיגוד מגדלי הסויה, "הם לא רק פוגעים בארנק של העסקים המשפחתיים שלנו, אלא גם מטלטלים את היכולת שלנו לספק מוצר איכותי באופן אמין ועקבי. זה מערער את האמינות שלנו, שהיא עיקרון ליבה שעליו בנויים קשרי המסחר שלנו".
לדברי רגלנד, קיים חשש כבד בקרב החקלאים ובעיקר בקרב מגדלי הסויה שמסתמכים על שווקי היצוא. החשש המרכזי הוא מפני פעולות תגמול מצד שווקי יצוא מרכזיים, ובמיוחד מצד סין, יעד היצוא הגדול ביותר של הסויה האמריקנית. לפחות מחצית מיצוא פולי הסויה של ארצות הברית שלה מגיעים לסין, שהוציאה 24.7 מיליארד דולר על חקלאות ארצות הברית בשנה שעברה, כולל על עוף, בקר וגידולים אחרים.
חלק מהיבולים פגיעים יותר מאחרים. במהלך מלחמת הסחר האחרונה עם סין, הפגיעה ביצוא פולי הסויה הביאה ל-71% מאובדן ההכנסה של חקלאים. לפי נתוני USDA, כמות הסויה שמייצאת ארצות הברית ירדה בכ-15% והשוק עדיין לא התאושש. שלא כמו ב-2018, אומר רגלנד, הפעם החקלאים האמריקנים פחות יציבים כלכלית ומחירי הסחורות צנחו בכמעט 50% משנת 2022.
לדבריו, מגדלי פולי סויה, גידול היצוא מספר אחד של ארצות הברית, מתמודדים עם השפעות עצומות ובלתי פרופורציונליות. "החל בהפרעות בשרשראות הסחר, במיוחד לסין, שהיא השוק הגדול ביותר שלנו", אמר רגלנד, "אנחנו יודעים שיצרני סויה זרים בברזיל ובמדינות אחרות מצפים ליבולים בשפע השנה והם מוכנים לעמוד בכל ביקוש הנובע ממלחמת סחר מחודשת בין ארצות הברית לסין".
מכסי היבוא מוסיפים למצוקת היצוא ומגדילים את העלויות עבור אספקה חיונית של תוצרת חקלאית. המכסים על מיכון חקלאי ודשנים הם כבדים במיוחד, כש-87% מהם מגיעים מקנדה.
"גורלם של חקלאים נשען על יצירת הזדמנויות בשווקים חדשים והסרה מהירה של מכסים", הוסיף רגלנד, "המגזר החקלאי זקוק להסכם יציב בין המדינות, שמתייחס לדרישות הסחר של ארצות הברית ומונע מלחמת סחר ממושכת. חקלאי הסויה עדיין סובלים מאובדן נתח שוק, פגיעה במוניטין ועלייה בייצור במדינות מתחרות בשנים 2018-2019, כתוצאה מהשינויים בסחר עם סין במהלך כהונתו הראשונה הנשיא טראמפ.
רגלנד מברך על דיוני המשא ומתן שקיים הממשל האמריקני בשבוע האחרון לעדכון הסכם ארה"ב-מקסיקו-קנדה, USMCA. בעקבות הדיונים, המכסים הנוספים על סויה הושעו והסכם הסחר בין המדינות צפוי להיבחן במהלך השנה הקרובה. "נעבוד עם הממשל במהלך תהליך הבדיקה", אומר רגלנד, "ההסכם קריטי להמשך סחר בתוצרת חקלאית ובמזון בצפון אמריקה כפי שהוסדר לפני 40 שנה". לדבריו, שרשראות האספקה, שבהן תלויים חקלאים וחוואים בקהילות כפריות רבות בארצות הברית, תלויות בסחר עם קנדה ומקסיקו. "איננו רוצים לסבול מאובדן תשומות או יצוא לשותפי סחר חשובים אלה כתוצאה ממכסי גומלין". מגדלי הסויה קוראים לממשל להציף בעיות בסחר ולהביא אותן לשולחן המשא ומתן לעדכון ההסכם, לקראת ההחלטה על המשך יישומו, בשנה הבאה.
המגזר החקלאי האמריקני נחשב לבסיס תמיכה מרכזי במסע הבחירות של טראמפ ב-2024. אלא שהחקלאים, שקיוו לרווחים השנה, מצאו את עצמם מתמודדים עם מחירי יבול נמוכים מהצפוי, ועם סיכוי גבוה לצמצום מקומם בשווקים הבין-לאומיים.
לחקלאות האמריקנית תלות גבוהה בשרשראות האספקה הבין-לאומיות. "יותר מ-20% מההכנסה של החווה מגיעות מיצוא, וחקלאים מסתמכים על יבוא עבור אספקה חיונית כמו דשן וכלים מיוחדים", הזהירה השבוע 'הפדרציה האמריקאית של חוות ומשקים חקלאיים' AFBF בהודעה שפרסמה, "המכסים יעלו את העלות של מוצרי צריכה בסיסיים, ומכסי גומלין ייקרו ברחבי העולם מוצרים שגדלו בארה"ב". "המסחר הוא קריטי להצלחתם של חקלאים וחוואים ברחבי המדינה", אמר ל'דבר' זיפי דובאל, נשיא הפדרציה. להערכתו, 20% מההכנסה של חוות אמריקניות מגיע מיצוא.
"אנחנו שותפים לרצון של הממשל להשוואת תנאים עם שותפי הסחר הבין-לאומי שלנו, אבל המכסים הנוספים מאיימים על הקיימות הכלכלית של חקלאים שהפסידו כסף על רוב הגידולים הגדולים בשלוש השנים האחרונות".
לטענת שרת החקלאות האמריקנית, ברוק רולינס, מוקדם לקבוע מה יהיו השפעות המהלך שמוביל הנשיא טראמפ על החקלאות האמריקנית. לדבריה, את הממדים המלאים של ההשפעה ניתן יהיה לאמוד, ככל הנראה, רק בסוף הקיץ או אפילו בתחילת הסתיו, הרבה לאחר עונת השתילה של גידולי השדה. "כפי שראינו בממשל טראמפ הקודם, תחת שר החקלאות סוני פרדו, חלק ניכר מהחקלאים, במיוחד בגידולי השדה, חשו מיד תוצאה כלכלית כלשהי של החלטות המכסים הללו", אמרה רולינס.
החששות שמביעים ארגוני החקלאים האמריקנים לא צמחו בחלל ריק. לפי נתוני משרד החקלאות האמריקני USDA, בשנים 2018-2019 גרמו מכסי גומלין על ארצות הברית להפסדי יצוא חקלאי של יותר מ-27 מיליארד דולר. המשרד העמיד תמיכות לסיוע לחקלאים שנפגעו בהיקף של 23 מיליארד דולר ב-2019.
למרות שסובסידיות פדרליות היוו יותר משליש מסך ההכנסה של משקים וחוות אמריקניות באותה תקופה, לפי נתוני 'הפדרציה האמריקאית של חוות ומשקים חקלאיים' זינק מספר פשיטות הרגל של חוות משפחתיות בשנת 2019 ל-592, הרמה הגבוהה ביותר מאז 2011. בשנה שלאחר מכן הגישו 552 משקים משפחתיים בקשה לפשיטת רגל.
לדברי השרה רולינס, ממשל טראמפ "מקים תשתית כך שאם, למעשה, יהיו השלכות כלכליות בטווח הקצר על החקלאים והחוואים שלנו, יהיו לנו תוכניות כדי לפתור את זה", אך לא פירטה באילו תוכניות מדובר ובאילו כלים מתכנן הממשל להשתמש.