
נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, יועציו ותומכיו טוענים שהעלאות המכסים ישיבו משרות תעשייה לארצות הברית – אבל היישום התזזיתי והחסר של המדיניות מצביע לכיוון אחר.
הרעיון הכללי העומד מאחורי מכסים הוא הגנה על תעשייה מקומית בשלב שבו אינה מפותחת מספיק כדי להתחרות בשוק העולמי. המכסים נותנים יתרון לתעשייה בשוק המקומי ובמקרה האמריקאי מדובר בשוק ענק. זוהי מדיניות שנעשה בה שימוש מוצלח בהתפתחות התעשייתית של כלכלות רבות, כולל ארצות הברית עצמה. גם באסיה, מדינות כמו סין, דרום קוריאה וטאיוואן השתמשו במכסים כדי לסייע לתעשיות המקומיות.

תומכי המהלכים, למשל הכלכלן אורן קס או יועצו של טראמפ פיטר נברו, מצביעים על הירידה במשרות התעשייה בארצות הברית שחלה משנות ה-80. את הצניחה בשנות ה-2000 הם מייחסים להצטרפות סין לארגון הסחר העולמי, מה שגרם להפחתת מכסים עליה. אולם מבט על שיעור משרות התעשייה מתוך סך העובדים מראה ירידה עקבית משנות ה-40 שמסמנת תהליך ארוך טווח של הפחתת חשיבות התעשייה בשוק העבודה האמריקאי.


אין ספק שהכלכלה האמריקאית תרוויח מתוספת של משרות בתעשיות מתקדמות. אלא שלפי האופן שבו טראמפ מיישם את מדיניות המכסים לא נראה שהיא תביא להחייאת התעשייה האמריקאית. בניגוד לדוגמאות ההיסטוריות, הממשל האמריקאי לא מצרף למכסים צעדים נדרשים שיתמכו בפיתוח התעשיות. כמו כן, המכסים אינם ממוקדים וצפויים להביא לעליות מחירים ליצרנים שיקשו על התעשייה והתזזיתיות בהחלת המכסים שנחווית כאקראית יוצרת אי-ודאות שמקשה על השקעות. כל זאת, מבלי להתייחס למכסי הנגד מכלכלות ענק כמו סין והאיחוד האירופי שוודאי יערימו עוד קשיים.
לא ניתן להשקיע תחת אי-ודאות
בחודשים האחרונים טראמפ הכריז על מכסים, הקפיא אותם, דחה אותם, ושינה את שיעורי המכס מספר פעמים. מכיוון שהשקעות בתעשייה הן יקרות וארוכות טווח, אי הוודאות שנוצרה בעקבות השינויים הרבים של טראמפ דווקא מקשה על השקעות. לכך יש להוסיף את העובדה שהמכסים מוטלים בצו נשיאותי ולא בחקיקה, מה שמגדיל את הסבירות שישתנו או יוסרו.
מלחמות הסחר
האיחוד האירופי כבר הכריז על הטלת מכסים נוספים על ארצות הברית, אך זו הוקפאה בינתיים בעקבות דחיית המכסים של טראמפ. סין הטילה מכסי נגד בשיעור 84% על המוצרים מארצות הברית. הבית הלבן הגיב בהצהרה על העלאה דרמטית נוספת במיסוי על מוצרים סיניים, אך יצרנים, חקלאים ויצואנים אמריקאים כבר חוששים מהשלכותיה של מדיניות הנשיא. על כל פנים, מכסי הנגד צפויים לפגוע ביכולת הייצוא של יצרנים אמריקנים ויוסיפו לאי הוודאות של הכלכלה העולמית.
היעדר צעדים נלווים
סין ומדינות אחרות באסיה כמו דרום קוריאה, סינגפור וטאיוון, הפכו תוך עשרות שנים ממדיניות עניות לכלכלות מתקדמות עם תעשיות מובילות ברמה עולמית. הן השתמשו במכסים אך רק בשלבים מסוימים, ולאחר שלבים אלו המכסים הופחתו. חשוב מכך, אל המכסים התלוו שלל צעדים שחיזקו את התעשיות שנבחרו. אלו כללו השקעה ממשלתית נרחבת בתשתיות ובהכשרה מקצועית הממוקדת בתעשיות הנבחרות, והטבות ותמיכה לתעשיות אלו. צעדים ברוח זו ננקטו על ידי נשיא ארצות הברית קודם ג'ו ביידן בהצלחה רבה.

מדיניות לא ממוקדת
עוד אחד מהמאפיינים של מדיניות חיזוק תעשייה מוצלחת היא המיקוד שלה בתעשיות מתקדמות המתאפיינות בפריון גבוה ובמשרות איכותיות. אך מדיניות טראמפ איננה ממוקדת בכך. לדוגמה: בהכרזת המכסים של הנשיא, שמאז הוקפאו, הוטל מכס של 46% על ווייטנאם. הייבוא מווייטנאם מתקדם בחלקו, אבל שיעור משמעותי ממנו מורכב ממוצרי הנעלה וטקסטיל. ספק אם האמריקאים יתלהבו ממשרות בתעשיות אלו, כך שסביר להניח שהמיסוי ייקר את המוצרים ולא יפתח באופן ניכר את התעשייה האמריקאת בתחומים אלה. ירידת חלק התעסוקה בתעשייה מסך התעסוקה נובעת בין היתר מהמעבר לתעשיות מתקדמות שלא מתבססות על עבודת כפיים נרחבת.
מיקוד המדיניות יכול להתבטא בהשקעות ובסובסידיות הממשלתיות ובהטלת מכסים סלקטיביים יותר כפי שננקטו בתקופת ביידן. ביידן חיזק את תעשיית השבבים בגלל הערך הכלכלי האדיר שלה, בשל העובדה שקיום תעשייה מקומית כזו מקטינה את התלות של ארצות הברית בכלכלות האחרות, ונוכח איכות המשרות בתעשייה מתקדמת מסוג זה.

עלייה בעלויות הייצור ופגיעה ברווחיות
משמעות האופי הגורף של מכסי טראמפ היא עליות מחירי מוצרי ביניים וחומרי גלם שתעשיות אמריקאיות מייבאות לצורך ייצור. עלייה זו בעלויות הייצור תפגע ביכולתן להתחרות בשווקים העולמיים. לפחות חלק מהחברות יאלצו לפגוע ברווחיות שלהן כדי לשמור על מחירים תחרותיים. הפגיעה ברווחיות מפחיתה את התמריץ להשקיע בייצור ובמחקר ופיתוח, מה שיזיק להתפתחות התעשייה האמריקאית.
הסכנה: המהלכים יובילו למיתון
הפגיעה ברווחיות, אי-הוודאות והשפעתן על ההשקעות עלולות להביא להאטה כלכלית וגידול באבטלה. תחת תנאים אלו, שכר העובדים נוטה לקפוא, מה שייפגע בצריכה ולכן יחריף את ההאטה.
כך, במקום פיתוח תעשייתי ומשרות איכותיות, אנחנו עלולים לראות מיתון, אבטלה וקיפאון בשכר בשוק האמריקאי. אם התרחיש העגום הזה יתממש, עליית המחירים שצפויה להתרחש בעקבות המכסים תיבלם בטווח הבינוני בעקבות המיתון.