
בית המשפט העליון בבריטניה פסק היום (רביעי) כי חוק השוויון מגדיר אישה רק מי שנולדה נקבה, ודחה את טענת ממשלת סקוטלנד שההגדרה כוללת גם נשים טרנסג'נדריות.
השופט פטריק הודג' אמר כי חמשת שופטי בית המשפט פסקו פה אחד ש"המונחים 'אישה' ו'מין' בחוק השוויון מתייחסים ל'אישה ביולוגית' ו'מין ביולוגי'". משמעות פסק הדין היא שנשים טרנסיות לא ייחשבו נשים למטרות שוויון.
בית המשפט הוסיף כי פסיקתו "אינה מסירה הגנה מאנשים טרנסג'נדרים", אשר "מוגנים פני אפליה על רקע שינוי מגדר".
ב-2018 אישר הפרלמנט הסקוטי חוק המחייב ייצוג של 50% נשים במועצות המנהלים של גופים ציבוריים סקוטיים. נשים טרנסג'נדריות היו אמורות להיכלל במכסה זו.
קבוצות פמיניסטיות שערערו על עמדת ממשלת סקוטלנד הריעו לפסיקה. "בית המשפט נתן לנו את התשובה הנכונה: המאפיין המוגן של מין – זכר ונקבה – מתייחס למציאות, לא לניירת", אמרה מאיה פורסטייטר מהארגון Sex Matters.
ארגון "למען נשים סקוטלנד" (FWS) שהגיש את העתירה טען כי ההגדרה מחדש של המונח "אישה" מטעם הפקידים הסקוטים חרגה מסמכויות הפרלמנט. אולם פקידים סקוטיים פרסמו אז הנחיות חדשות שקבעו כי הגדרת אישה כוללת מי שיש לה תעודת הכרה מגדרית. FWS הצליח לבטל זאת.
הקבוצה טענה כי ההגדרה תפגע בנשים בסקוטלנד, בוויילס ובאנגליה בתחומי השירותים, המחלקות בבתי החולים ובתי הכלא. "אי-קישור הגדרת המין למשמעותו הרגילה פירושו שמועצות ציבוריות יכולות בהחלט להיות מורכבות מ-50% גברים ו-50% 'גברים עם תעודות'", אמרה בעבר מנהלת הקבוצה טרינה באדג' ביחס לנשים טרנסיות, "ועדיין לעמוד חוקית ביעדים לייצוג נשי".
בית המשפט דחה את הערעור ב-2022, אך הקבוצה קיבלה אישור בשנה שעברה לעתור לבית המשפט העליון.
עו"ד איידן אוניל, המייצג את FWS, אמר לשופטי בית המשפט העליון, בהם שלושה גברים ושתי נשים, כי על פי חוק השוויון, "מין" צריך להתייחס למין ביולוגי וכפי שמובן "בשפה רגילה, יומיומית. עמדתנו היא שהמין שלך, אם אתה גבר, אישה, ילדה או ילד, נקבע מרגע ההתעברות, עוד לפני הלידה, על ידי הגוף שלך. זהו ביטוי של המציאות הגופנית שלך. זהו מצב ביולוגי בלתי ניתן לשינוי".
לפי הדיווחים, הסופרת ג'יי קיי רולינג תרמה עשרות אלפי ליש"ט לתמיכה בארגון. מחברת "הארי פוטר" הביעה את דעתה שהזכויות לנשים טרנסג'נדריות לא צריכות לבוא על חשבון נשים סיסג'נדריות (לא טרנסג'נדריות).
המתנגדים, בהם אמנסטי אינטרנשיונל, טענו כי הדרת אנשים טרנסג'נדרים מהגנות מפני אפליה מינית מתנגשת עם חוקי זכויות אדם. אמנסטי הגישה תקציר לבית המשפט שבו הביעה דאגה לגבי הידרדרות הזכויות לאנשים טרנסג'נדרים בבריטניה ובחו"ל: "מדיניות גורפת של מניעת שירותים מנשים טרנסג'נדריות אינה אמצעי פרופורציונלי להשגת מטרה לגיטימית".