
המתיחות בין הודו לפקיסטן ממשיכה, עם חילופי אש לאורך הגבול באזור קשמיר כבר ארבעה ימים ברצף. המשבר הביטחוני בין שתי המעצמות הגרעיניות פרץ לפני שישה ימים, במתקפת טרור קטלנית באזור ההודי של קשמיר, שבה נהרגו עשרים ושישה. הפיגוע אירע בעמק בייסראן באזור פהלגם (Pahalgam) – יעד תיירותי פופולרי בהימלאיה. רוב ההרוגים הם תיירי פנים הודים, לצד הרוג נפאלי.
הודו מאשימה את פקיסטן בתמיכה במחבלים הפועלים בשטחה, בעוד פקיסטן מכחישה כל קשר למתקפה וקוראת לחקירה נייטרלית. הודו אף הודיעה על סגירת מעבר הגבול היחיד הפתוח בינה לבין פקיסטן. סין, מדינת מפתח באזור, מסרה כי היא מקווה לרגיעה, וקראה בדומה לפקיסטנים לחקירה נייטרלית של הפיגוע, וכן לריסון ולשיתוף פעולה. שר החוץ הסיני, וואנג יי ביקר הלילה באיסלמבאד ושוחח עם מקבילו הפקיסטני מוחמד אישק דאר. בהודו חוששים כי סין תעמוד לצידה של פקיסטן אם תיפתח מלחמה.

הודו, המדינה המאוכלסת בעולם, ושכנתה פקיסטן, המדינה החמישית בגודל אוכלוסייתה, נמצאות ביחסים טעונים ועוינים בעיקרם מאז חלוקת "הודו הבריטית" ב-1947 – אז שתיהן קיבלו את עצמאותן. בתקופה זו אירעו חילופי אוכלוסייה בקנה מידה גדול בין שתי המדינות החדשות, וכן לחימה על הטריטוריה קשמיר. מאז ידעו שתי המדינות מספר מלחמות נוספות. קשמיר נתונה במחלוקת בין הודו, פקיסטן וסין, וכיום מחולקת בין שלוש המדינות.
סוכנות הידיעות רויטרס מדווחת כי המתקפה ב-22 באפריל זעזעה את הודו, שרוב אוכלוסייתה הינדית, והובילה לזעם ציבורי ולקריאות לפעולה נגד פקיסטן. על פי דיווחים, המחבלים הפרידו את הגברים במקום מהנשים והילדים, שאלו לשמותיהם וירו מטווח קרוב במי שדובר הינדית או ששמו הינדי.
הודו עצרה כ-500 חשודים בטרור
צבא הודו דיווח הבוקר (שני) כי הגיב לירי בנשק קל שנורה מעמדות של צבא פקיסטן. על פי הודעת הצבא ההודי, הירי החל סביב חצות בין ראשון לשני בנקודות שונות לאורך הגבול דה-פקטו המפריד בין חלקה ההודי של קשמיר לחלקה הפקיסטני, גבול שאורכו 740 ק"מ. לא דווח על נפגעים בצד ההודי, ופקיסטן לא הגיבה רשמית על האירוע.

במקביל, כוחות הביטחון ההודים ממשיכים במבצע נרחב בקשמיר לאיתור מחבלים. עד כה נעצרו במבצע כ-500 חשודים, והכוחות ההודים פשטו על יותר מ-1,000 בתים. לפחות תשעה בתי חשודים נהרסו בפשיטה.
הודו טוענת כי שניים מתוך שלושת החשודים בפיגוע הם פקיסטנים. פקיסטן דחתה את ההאשמות, וטענה כי היא מחויבת לשלום ולנורמות בינלאומיות. ארגון הטרור "החזית להתנגדות בקשמיר" הנחשב שלוחה של ארגון הטרור הפקיסטני לשכת-א-טייבה, קיבל אחריות על המתקפה, אך מאוחר יותר הכחיש זאת.
דאגה בעולם ובקרב המקומיים
בעקבות המתיחות הגוברת, ולצד סגירת מעבר הגבול, הודו השעתה את הסכם חלוקת המים של נהר האינדוס מ-1960, הסכם ששרד שתי מלחמות בעבר. כמו כן, היא ביטלה ויזות מיוחדות לאזרחים פקיסטנים, ודרשה מאלה שנמצאים בהודו לעזוב תוך 48 שעות. פקיסטן, בתגובה, סגרה את המרחב האווירי שלה לחברות תעופה הודיות, השעתה את כל הסחר עם הודו, והזהירה כי הפסקת זרימת המים תיחשב כ"מעשה מלחמה".

האו"ם והאיחוד האירופי הביעו דאגה מהסלמה אפשרית. ארצות הברית מסרה כי היא עוקבת מקרוב אחר האירועים, אך טרם הציעה תיווך רשמי. ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, הבטיח לרדוף את האחראים לפיגוע "עד קצה העולם", ואילו שר הפנים הפקיסטני, מוחסין נקווי, הדגיש את נכונות ארצו לשתף פעולה בחקירה נייטרלית.
האירועים מעוררים דאגה בקרב המקומיים בקשמיר. מנהיגים פוליטיים כמו עומר עבדאללה, מנהיגה של טריטוריית ג'מו וקשמיר בהודו, קראו לממשלה לנקוט משנה זהירות כדי לא לפגוע בחפים מפשע במהלך הפעולות נגד הטרור. התיירות באזור, שראתה עלייה משמעותית בשנים האחרונות עם 3.5 מיליון מבקרים ב-2024, עלולה להיפגע, ובעלי עסקים מקומיים חוששים מהשפעה כלכלית מתמשכת.