
בג"ץ דחה את דרישתה של מטולה להיות מוחרגת ממתווה החזרה של יישובי הצפון. תושבי המועצה שיבחרו שלא לחזור לבתיהם לא יקבלו פיצוי מיוחד וידרשו להסתפק בסל התמיכה שמוצא היום לכלל תושבי הצפון.
בהחלטתו, שהתקבלה אמש, הודיע בג"ץ למועצה שלא קיבל את בקשתה להוציא צו על תנאי שידרוש מהמדינה להסביר מדוע אינה מוכנה לדחות את פינוי המועצה במספר חודשים כפי שהובטח לה עוד בינואר עם הכרזת החזרה לצפון. מבחינת המדינה – היישוב היה מוכן לקליטת תושביו כבר ב 1 במרץ.
"למרות הזדהותנו עם סבלם וחששותיהם של התושבים, אין בסיס להתערבות שיפוטית בהחלטת הממשלה לא להחריג את מטולה ממתווה החזרה שנקבע לכלל תושבי הצפון" כתב השופט עופר גרוסקופף. לדבריו, חוות הדעת הביטחוניות מטעם הצבא מאפשרות חזרה בטוחה לעיר, הפגיעה בתשתיות והבתים לא חמורה מספיק להמשך הפינוי וישנו מענה חינוכי בדמות הסעות לילדים ולנוער ומענקים כלכליים או אפשרות להתאכסן במלון לתושבים שלא רוצים לחזור.
ראש המועצה דוד אזולאי, הגיב בכעס להחלטה וכתב אמש לתושביו: "אני מצר על כך שלמרות ההזדהות העמוקה של כלל הגורמים, התקבלה החלטה שפוגעת בנו ולא נותנת את המעט שמגיע לנו לאחר שנה וחצי כמעט של עקירה".
במטולה פנו לבג"צ בחודש פברואר האחרון לאחר סירובה של המדינה להגיע לפשרה מול המועצה לגבי האפשרות להארכת הפינוי או יצירת מתווה פיצוי הולם שיתייחס למצב הייחודי של היישוב והוצאות הפינוי המוגדלות של תושביו, שרובם המוחלט עדין מפונים.
עד היום אין ביישוב מסגרות חינוכיות והוא נמצא בתהליכי שיקום פיזיים מתקדמים. במטולה טענו לאפליה בוטה. לטענתם ברוב תושבי הצפון יכולים לבחור בין המשך הפינוי או חזרה לביתם ובכך לשמור לעצמם את מענק החזרה, בגובה של עד 15,600 ₪ למפונה מבוגר. לעומת זאת, לתושבי מטולה אין באמת ברירה והם מחויבים בהמשך פינוי שהמדינה מסרבת להכיר בו.