
מפעל הפיס הכריז היום (ראשון) על הזוכים בפרס לנדאו, המוענק כפרס על מפעל חיים בתחומי המדעים והאמנויות זו השנה ה-24.
תשעה זוכים הוכרזו השנה: ארבעה בתחום האמנויות, ארבעה בתחום המדעים. פרס מיוחד הוענק השנה לראשונה בתחום "ארגוני החברה האזרחית" למיזם "עדות 710", התארגנות התנדבותית של אנשי קולנוע לתיעוד אירועי 7 באוקטובר, שאספו יחד יותר מאלף עדויות.
"לפרס זה הוגשו 80 הצעות, פסיפס המרכיב את פניה היפות של החברה הישראלית". נכתב בנימוקי השופטים. "ההתגייסות ורוח ההתנדבות בתחומים רבים ומגוונים הכוללים את כל המגזרים וכל העדות, שנרתמו לסייע בשעת משבר".
"עדות 710 מיד עם פרוץ האירועים, הבינו את הצורך והחשיבות בתיעוד של ניצולים ומפונים, בשטח ובבתים. נאספו למעלה מאלף עדויות, שהועלו לפלטפורמת תוכן מקוונת, שנועדה לאפשר לאנשים, ארגונים, מוסדות חינוך וקהילות, בישראל וברחבי העולם, לייצר מפגשי שיח, שיעורים, סדנאות, ואירועי זיכרון והם נגישים לכלי התקשורת ולציבור הרחב. למעלה מ-400 מתנדבים ומתנדבות ושיתופי פעולה עם ארגונים, חברות, מוסדות אקדמיים, אנתרופולוגים ופסיכולוגים שפיתחו מתודולוגית ריאיון אמינה קשובה ורגישה.
"לצד ההכחשה מצד גורמים בעולם, מאגר העדויות הפך להיות מקור חשוב לחומר מפורט ואמין והוא ישמש כמאגר עתידי של היסטוריונים, חוקרים, עובדי קהילה, אנשי טיפול, יוצרים, ואנשי מדיניות והסברה. עבודת התיעוד לא נשלמה, ואנו מקווים שכספי הפרס ישמשו להמשיך אותה, לתעד את הקהילות שנפגעו, וללוות את תהליך השיקום".
הזוכים בתחום האמנויות הם: המלחין אמנון וולמן בתחום המוזיקה הקלאסית העכשווית מזרח ומערב; המפיק קובי מזרחי בתחום הקולנוע; היוצרת ג'ניפר כהן בתחום הקרקס והאדריכלים איתן קימל ומיכל קימל אשכולות בתחום האדריכלות.
בתחומי המדעים זכו: פרופ' אילנית חסון-אוחיון בתחום מדעי השיקום;, פרופ' אסף אהרוני בתחום כלכלה חקלאית וביטחון תזונתי; פרופ' יובל שני, משפט בינלאומי; וד"ר נטע כהן בחקר הרפואה הדחופה.
פרס לנדאו של מפעל הפיס, נחשב לאחד הפרסים היוקרתיים בישראל, וניתן כאות הוקרה והערכה לאנשי תרבות, למדענים ולאנשי אקדמיה על מצוינותם, תרומתם והשפעתם על המחקר, המדע, האמנות וחיי התרבות בישראל. שווי סך כל הפרסים: 1,350,000 שקלים.


