
הבחירה בבן שפירו להדלקת משואה ביום העצמאות עוררה שוב את הדיון הציבורי בנושא זכות הנשים על גופן ובליבתה הזכות להפסקת הריון. עמדותיו הנחרצות של שפירו לשלול את האפשרות של נשים, בכל שלב ובכל נסיבות, לבצע הפלה, המחישו לרבות את ההשפעות של השדולות המתנגדות להפסקת הריון מארה"ב על הנעשה בישראל.
בישראל פועלים מספר ארגונים אשר מקבלים את תמיכתם הרעיונית מקבוצות ה-pro life בארה"ב ולעיתים גם מימון מגופים היושבים בארה"ב במטרה להשפיע על התודעה הציבורית בנושא וכן על ההסדרה החוקית של הפסקות הריון באמצעות לובי ושדולה בכנסת. הארגון הבולט הפועל בנושא הפסקות הריון הוא עמותת אפרת, אשר השיקה לאחרונה קמפיין חוצות ענק תחת הכותרת "זכותך לבחור" בהשתתפות הפרזנטורית נטלי דדון.
נראה, שלא במקרה בחרה עמותת אפרת להשתמש בקמפיין בסיסמה המדגישה את זכות הבחירה של נשים ועורכת שימוש בטרמינולוגיה ליברלית ופמיניסטית בעבודתה הציבורית. ניכר כי עמותת אפרת פועלת לשינוי התדמית שלה בציבור ועורכת בשגרה שימוש בשפה ליברלית וחילונית. העמותה זנחה את השימוש בשפה בה החלה בתחילת דרכה, קרי, שפה שמאשימה נשים שבוחרות בהפסקת הריון או שמשווה הפלה לרצח, והתאימה אותה לקהל הרחב בישראל. כך למשל, בבדיקה שערכה הקליניקה המשפטית במרכז האקדמי למשפט ולעסקים, נמצא כי באתר האינטרנט של העמותה נכתב כי היא עמותה פמיניסטית ליברלית.
העמותה אף שינתה את שמה מהאגודה לעידוד ילודה בקרב העם היהודי לאגודת אפרת למען ייעוץ וסיוע לנשים הרות במצוקה, אך את מטרותיה העמותה דווקא לא שינתה או החליפה. גם כיום במטרות העמותה, על פי מסמכי רישום העמותה ברשם העמותות, ניצבת המחויבות למניעת הפלות.
במסמכי רשם העמותות נכתב כי "העמותה תפעל למען קידום שתי מטרות: 1. עידוד ילודה 2. מניעת הפלות. כמו כן מפורטות הפעילויות אשר העמותה תעשה על מנת לקדם שתי מטרות אלה ובכלל זה: "הסברה בכתב ובעל פה על חומרת האיסור שבביצוע ההפלות ועל הסכנות הכרוכות בכך"; "פעולות לקידום חקיקה שתאסור הפלות בניגוד להלכה" ; "נקיטת צעדים להבאתם לדין של מבצעי הפלה בניגוד לחוק הקיים". מטרותיה אלה לא מוזכרות באתר האינטרנט ועמוד הפייסבוק של העמותה.
כמו בקמפיין חוצות הנוכחי גם באתר האינטרנט של העמותה ודף הפייסבוק של העמותה נכתב כי העמותה פועלת לטובת נשים אך אינה מזכירה את שכתבה בדו"ח המילולי לרשם העמותות לשנת 2023 כי מטרתה ופעילותה לשנת 2023 הינה מתן ייעוץ סיוע ותמיכה למניעת הפלות.
נוכח זאת אין מנוס מלראות את הקמפיין של עמותת אפרת ואופן התנהלותה ציבורית ברשתות חברתיות כזו שעלולה להגיע לכדי הטעיה. העמותה שבה ומדגישה כי היא אינה בעלת אג'נדה מסוימת אלא גורם בעל ידע שמונע רק משיקול טובת האישה והגדלת חירותה להחליט על הפסקת הריון או המשכו, אך מטרותיה ודוחות לרשם העמותות מעידים אחרת.
הקמפיין מסווה, כמעט לחלוטין, את מטרות העמותה ומציג אותה כנטולת אינטרס או אג'נדה בנושא הפסקות הריון. התדמית הציבורית שעמותת אפרת פועלת לקדם היא שכל תכלית העמותה לספק מידע מהימן ותמיכה לכל החלטה ובחירה של הנשים שיפנו לעמותה ולסייע להן, גם כלכלית, בבחירתן. בעשותה כן לטעמינו יש משום אחיזת עין ופעילות המנוגדת לתקנת הציבור ואף להוראות חוק העמותות לכאורה.
נשים אשר פונות לעמותה לא יודעות ולא יכולות לדעת, באמצעים סבירים, כי העמותה בעלת אג'נדה נגד הפלות, פועלת לקידום חקיקה בנושא, פועלת לקידום חיי משפחה תקינים ורואה בהלכה כמנחה ביחס לאיסור ביצוע הפלות.
את הכר הפורה להטעיית ציבור הנשים בנושא הפסקות הריון הצמיחה מדינת ישראל ומשרד הבריאות. חרף היות הפסקת הריון סוגיה בריאותית מהמעלה הראשונה משרד הבריאות כמעט ולא מספק מידע מונגש אמין מהימן וזמין על הפסקות הריון וההשפעות הבריאותיות על הבחירה בהפסקת הריון או על המשך הריון לא רצוי. נושאים אלו מצויים בליבת הזכות לבריאות ועל המדינה ומשרד הבריאות לספק מידע זה בצורה אמינה נגישה וזמינה לכל נשות מדינת ישראל ובפרט לאוכלוסיות מוחלשות המתקשות בהשגת מידע בשפתן בצורה מהימנה.
עמותות וגם גורמים פרטיים מסחריים נכנסים לוואקום של משרד הבריאות אשר אינו מבצע את המוטל עליו ולא ממלא אחר חובתו לפעול בנושא. על משרד הבריאות לתת בעצמו מידע זמין ונגיש ולהפעיל קו סיוע שמעניק מידע מקצועי, נטול אג'נדות, בדבר הליך הפסקת הריון.
עו"ד קרן שמש-פרלמוטר היא חוקרת ומרצה בקליניקה לשינוי מדיניות, המרכז האקדמי למשפט ולעסקים
השתתפו בכתיבת המאמר: הסטודנטיות אורלי אנדרייב, שובל בהסטקר ואליסאר אבו סלאח