דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום ראשון כ"ו בסיון תשפ"ה 22.06.25
25.4°תל אביב
  • 21.5°ירושלים
  • 25.4°תל אביב
  • 23.7°חיפה
  • 25.4°אשדוד
  • 24.4°באר שבע
  • 32.5°אילת
  • 28.9°טבריה
  • 22.9°צפת
  • 24.9°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
להט"ב

האלימות נגד להט"ב משתוללת: זינוק בתקיפות ובניסיונות רצח באמצעות אפליקציות היכרויות

תשעה אירועי אלימות קשים הובילו לפגיעות בגוף ובנפש של להט"ב ב-2025, עלייה לעומת שישה ב-2024 כולה | מספר הפניות לקו הקשב והסיוע הנפשי-רגשי 'יש עם מי לדבר' עלה ב-2024 והגיע ל-1,915 שיחות

אפליקציית ההיכרויות גריינדר (צילום: Vladimka production / Shutterstock.com)
אפליקציית ההיכרויות גריינדר (צילום: Vladimka production / Shutterstock.com)
ניצן צבי כהן
ניצן צבי כהן
כתב לענייני עבודה
צרו קשר עם המערכת:

עלייה חמורה בתופעה של תקיפות ברוטליות נגד להט"ב במרחב הציבורי באמצעות אפליקציות היכרויות, שמובילות לניסיונות רצח ושימוש בנשק קר – כך עולה מדו"ח הלהט"בופוביה השנתי של האגודה למען הלהט"ב, שהתפרסם היום (ראשון) בוועידה הלאומית הגאה שנערכה ביוזמת עיריית רמת גן.

ב-2024 נרשמו שישה אירועי אלימות קשים שהובילו לפגיעות בגוף ובנפש של הקורבנות. ב-2025 דווח על תשעה אירועים נוספים. במרכז הדיווח על שם ניר כץ מציינים שידועים להם כמה מקרים נוספים של תקיפות פיזיות של להט"ב לאחר יצירת קשר עמם באמצעות אפליקציות היכרות, ושלא צוינו בדיווחים למרכז הדיווח. שיטת הפעולה החוזרת של התוקפים כוללת פתיחה של פרופיל היכרות פיקטיבי, שיח עם הקורבן בהתכתבויות, קביעת מקום מפגש, מארב לקורבן והתנפלות ברוטלית ואלימה, לעיתים תוך קריאות להט"בופוביות.

באגודה הוסיפו כי הם עומדים בקשר רציף עם הגורמים המוסמכים לכך במשטרת ישראל וכי העבירו את כלל הנתונים שבידיהם בתקווה שהמשטרה תשים את ידיה על הפוגעים, ובכך תמגר את התופעה בהרחקת התוקפים מן החברה ותשיג צדק לנפגעים. אולם עד למועד פרסום הדו"ח, ולמרות הודעות של משטרת ישראל על מעצרים והגשת כתבי אישום בכמה מוקדים ברחבי הארץ, חלק גדול מהקורבנות מעידים כי לא קיבלו עדכונים מהמשטרה בנוגע לתיק שלהם, או שהתיק נסגר מסיבות שונות. עוד הזכירו באגודה כי עד היום , לאחר 15 שנה, עדיין לא פוענח אירוע הטבח בברנוער בתל אביב ב-2009.

באגודה אמרו כי מספר הדיווחים למרכז ירד מתחילת המלחמה בסוף 2023, ומגמה זו המשיכה גם לאורך 2024. ב-2024 כולה דווח רק על 410 אירועי להט"בופוביה, לעומת יותר מ-1,063 דיווחים ב-2023. עם זאת, מספר הפניות לקו הקשב והסיוע הנפשי-רגשי 'יש עם מי לדבר' עלה והגיע ל-1,915 שיחות (לעומת כ-1,800 ב-2023) מה שמעיד על מצוקה מתמשכת. כותבי הדו"ח מעריכים כי הירידה בדיווחים אינה מעידה על ירידה בהיקף הפגיעות, אלא דווקא על ירידה בתחושת הלגיטימציה לדווח על מקרי להט"בופוביה בשל המצב המלחמתי המתמשך.

לדברי האגודה, תיעודים של חברי וחברות הקהילה הגאה בהפגנות פרו-פלסטיניות ברחבי העולם עוררו שיח ציבורי שניסה לייחס לקהילת הלהט"ב תמיכה אוטומטית בעמדות אנטי-ישראליות. הכללות אלו עוררו תחושות ניכור והובילו להחרפה של השיח סביב הקהילה הגאה, ובחלק מהמקרים אף תרמו לעלייה בדיווחים על גילויי שנאה ואלימות, כפי שעולה מנתוני מרכזי הדיווח.

22.6% מהדיווחים על להט"בופוביה היו בעקבות אירועים במרחב הציבורי הכללי, 14.5% בעקבות אירועים במרחב הביתי הפרטי, 12.5% בעקבות התבטאויות בתקשורת, 12% בעקבות התבטאויות ברשתות החברתיות, 9.5% במוסדות ציבור ממלכתיים, 6.5% במקומות העבודה ו-4.8% בבתי ספר.

הקהילה הטרנסית מוסיפה להיות קורבן מרכזי לאלימות ובריונות ברשת ובמרחב הציבורי. הקהילה הטרנסית היא כ-15% מקהילת הלהט"ב, אך 43% מהדיווחים על להט"בופוביה היו של אנשים על הקשת הטרנסית. על פי הסטטיסטיקה מרבית הפגיעות היו נגד נשים טרנסיות ונגד צעירים וצעירות מתחת לגיל 30. הדו"ח מאתר גם מגמה חדשה של טרנסופוביה בתוך הקהילה הגאה עצמה, הבאה לידי ביטוי בעיקר בשיח פוגעני.

באגודה מודאגים גם ממגמות להט"בופוביות המתגברות בעולם ומהשפעתן על השיח בישראל – בהן התרחבות הפייק ניוז, וכוחות שמרניים ופופוליסטיים המובילים מגמת נסיגה בזכויות להט"ב במדינות רבות: ברוסיה מתקיים קמפיין מתמשך נגד להט"ב הנתונים להתעמרות מצד השלטון, ובהונגריה נאסר פרסום תוכן להט"בי, ובשנה החולפת נאסרו בחוק גם מצעדי גאווה. גם בארה"ב הקהילה הטרנסית נתונה למתקפה חסרת תקדים שלא נרשמה כמותה בשנים האחרונות בעולם.

הילה פאר, יו"ר האגודה למען הלהט"ב: "דו"ח הלהט"בופוביה מצביע על המשך של מגמות מדאיגות, אבל בראש ובראשונה אנחנו קוראות וקוראים לציבור לדווח, להתלונן ולשתף. אסור לקהילה לעבור לסדר היום על אלימות ואפליה. שתיקה היא ניצחון לתוקפים. דיווח הוא מאבק. יש לפעול ליצירת שיח אחר ברשתות ובתקשורת, ובמקביל, להחזיר את תחושת הביטחון האישי לקהילת הלהט"ב בכל הארץ".

עו"ד אסף וייס, סגן ראש עיריית רמת גן העומד בראש הוועידה הלאומית הגאה: "אלימות כלפי להט"ב היא סימפטום לתופעה רחבה יותר שמתחילה בשיח מסית ואלים מצד נבחרי ציבור ורבנים, ממשיכה להשתוללות חסרת רסן ברשתות החברתיות ומתורגמת בסופו של דבר גם למעשים. אי אפשר לצפות להפחתת אלימות אחת כשמלבים אלימות אחרת".

מרכז הדיווח על שם ניר כץ ז"ל פועל מ-2012 במטרה לנטר, לתעד ולטפל במקרים להט"בופוביים של פגיעה בקהילת הלהט"ב. מרכז הדיווח הוא הפלטפורמה המרכזית לדיווח על מקרים של פגיעה, אלימות, אפליה והדרה של חברי וחברות קהילת הלהט"ב במדינת ישראל. המרכז הוקם כמה שנים לאחר הרצח בברנוער, מתוך זיהוי של חוסר בנתונים, בניטור, ובטיפול ראוי בכל הנוגע למקרים להט״בופוביים בחברה הישראלית. מתוך כך, מטרת הדו"ח להציג גוף מידע אמין בנוגע להיקף אירועי הלהט"בופוביה המדווחים למרכז, טיפול פרטני ואסטרטגי בתופעה והצגתה לציבור ולמקבלי ההחלטות, לשם עיצוב מדיניות שתצמצם אותה. האגודה מפרסמת את הדו"ח זו השנה ה-12.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!