
תיק חקירת מותו של עלי חטיב, שנפל אל מותו במהלך עבודתו במפעל כתר פלסטיק בפברואר 2024, נסגר בשגגה על ידי המשטרה. רק בעקבות פניית עו"ד ישראל אסל המייצג את משפחתו, נפתח התיק מחדש והועבר לפרקליטות.
בתשובה לשאלתו של אסל בהליך האזרחי כנגד המפעל, חברת הניקיון בה עבד חטיב וחברות הביטוח, השיבה עו"ד רונית גרניק סופר מפרקליטות מחוז חיפה כי סמוך לתאונה התקבל דיווח אודותיה, אך תיק החקירה לא הועבר לטיפול הפרקליטות: "ערכתי בירור מול היחידה החוקרת וממנה עלה כי התיק נסגר בשגגה על ידי הגוף החוקר". לדבריה, בעקבות הבירור הוזמן תיק החקירה למשרד הפרקליטות, נפתח מחדש ועבר לעיון ולטיפול הפרקליטה, תוך הנחיה לתעדף ולקדם את הטיפול בו.
"אני לא צריך את המידע של המשטרה כי אני יודע לתחקר אירוע בעצמי ולבנות תיק. אבל זה משמעותי ביותר בהיבט הרוחבי של המאבק בתאונות העבודה", אמר אסל לדבר. לדבריו, גילה כי התיק נסגר לאחר שהשופט בתיק האזרחי ביקש לקבל את חומרי החקירה בהליך האזרחי. "המשמעות היא שאין התייחסות רצינית לתיקים הללו של תאונות העבודה – שרבות מהן נחקרות בתחנות המשטרה המקומיות ולא ביחידת החקירות הייעודית לתאונות עבודה פלס שהוקמה בשנת 2019. סגירת התיק הפלילי 'בשגגה' משמעה שהתיק נפתח כעת והחקירה בעצם תתנהל יותר משנה אחרי התאונה".
המקרה משקף לדברי אסל את המחדל הגורף של המדינה על כל זרועותיה: המשטרה, הפרקליטות ומשרד העבודה, שאינו מבצע מעקב אחר הטיפול בתיקים הללו. "המשמעות היא שגם במקרים בהם עובדים מקפחים את חייהם, איש אינו מועמד לדין. יש לזה גם השלכות על התביעות האזרחיות של עובדים שנפצעים ומשפחותיהם של ההרוגים, כיוון שהטיפול בתיקים האזרחיים מתעכב. רק אתמול התפרסמה הכרעת הדין בפרשת חניון הברזל בה נהרגו 6 עובדים, ורק כעת מתחילים הדיונים למעשה בהליכים האזרחיים של משפחות ההרוגים".
חטיב ז"ל נהרג בעת התקנת לוחות איסכורית (פח גלי) על גג המפעל בכרמיאל, שבו שובצו לוחות פלסטיק לצורך חדירת אור השמש למפעל. במהלך עבודתו דרך בטעות על אחד מלוחות הפלסטיק והלוח נשבר; חטיב נפל מגובה עשרה מטרים ונהרג. עו"ד אסל מייצג כאמור את משפחתו, בתביעה אזרחית כנגד המפעל וכנגד חברת הקבלן באמצעותה הועסק חטיב. החברות נתבעות על סכום של 2.5 מיליון שקלים בגין נזקי הגוף, ומיליון שקלים נוספים פיצוי עונשי.
בכתב התביעה נטען כי לוחות הפלסטיק (מסוג 'סנטף') בגג המפעל סבלו מבליה ומחורים זה מספר שנים. במקום לתקן את הגג כולו, נהג המפעל מדי שנה לכסות בחורף חלק מלוחות הפלסטיק השבורים והנוזלים באמצעות הדבקת לוחות איסכורית משומשים באמצעות קבלנים, זאת ללא אישורי מהנדס או בעל מקצוע ובאופן המייצר סיכון בטיחותי חמור, שכן עובד העולה על הגג אינו מודע כי לוחות האיסכורית שעליהם הוא עשוי לדרוך מודבקים על גבי פלסטיק שביר, ולא על גבי הקורות של המבנה.
חטיב הועסק באמצעות חברת קבלן שבה הועסק גם אחיו סעיד. על פי כתב התביעה, כבר כחודשיים לפני התאונה, הגיע סעיד למפעל ונתבקש להדביק איסכוריות על גבי לוחות הפלסטיק השקופים. עם זאת, ברגע שראה את המצב על הגג, הבין שמדובר בעבודה מסוכנת מאוד שלא ניתן לבצע באופן מאולתר כפי שביקש המפעל, והחליט להימנע ממנה. האח הסביר, על פי הטענות, שעל מנת לבצע את העבודה בצורה בטוחה, נדרש להזמין במת הרמה שתאפשר גישה לגג מתוך המבנה, משאית עם מנוף סל וחומר חיפוי חדש, וכן נדרש להתקין 'קו חיים' שיאפשר לעובדים להירתם במהלך עבודתם על הגג.
במועד התאונה, 6 בפברואר 2024, עבד צוות מעובדי החברה בעבודות אחרות בחצר המפעל. על פי כתב התביעה אחד המנהלים במפעל דרש לכאורה מחטיב ז"ל ומעובדים נוספים לעלות לגג ולהדביק את האיסכוריות על גבי לוחות הפלסטיק השבורים. עלי התקשר לסעיד, וזה אסר עליו לעלות לגג ולבצע את התיקון, אולם בלחץ המפעל הוא עלה בסופו של דבר לבצע את העבודה. העובדים הספיקו להניח מספר איסכוריות, עד שבסביבות השעה 11:45 במהלך עבודתם, דרך עלי על לוח הפלסטיק שקרס, נפל ונהרג.
ממשטרת ישראל נמסר: "לאחר בחינת כלל העובדות, תיק החקירה נפתח והועבר לפרקליטות כמקובל".
מחברת כתר נמסר: ״איננו מעוניינים להתנצח תקשורתית כאשר יש הליך תלוי ועומד. גרסת כתר תימסר בבית המשפט בשל כבוד לבית המשפט ולמשפחת המנוח״.


