
יישום מסקנות ועדת שפירא לחינוך המיוחד, שכוללות מעבר ל-19 תלמידים בכיתה בחינוך הרגיל, יחל בשנת הלימודים תשפ"ז, עוד כשנה – כך אמר היום (שני) שר החינוך יואב קיש בדיון בוועדת החינוך בכנסת.
לדברי השר קיש, תחילת יישום התכנית כבר בשנת הלימודים הבאה נבלמה בשל התנגדות משרד האוצר. "רצינו להתחיל פיילוט בתשפ"ו במועצות אזוריות, אבל האוצר חסם את זה ולכן יידחה לתשפ"ז באופן ארצי – אבל מדורג. אולי רק כיתות א'. ארצה להביא החלטת ממשלה עם תקציב סגור, כי היא דורשת מיליארדים בשלב הראשון, אבל בהסתכלות ארוכת טווח התכנית חוסכת עלויות."
לדברי השר קיש, "תלמיד בחינוך המיוחד הוא יקר ועדיף להשקיע בגיל הצעיר. אנחנו תומכים במסקנה של ועדת שפירא על היפוך הפירמידה והמעבר ל-19 תלמידים בכיתה".
הדיון בוועדה כונס בעקבות הירידה המשמעותית של הישגי תלמידי ישראל במבחנים בינלאומיים במתמטיקה ובמדעים (TIMSS). במבחנים שנערכו במאי 2023, ממוצעי ההישגים במתמטיקה ומדעים של תלמידי ישראל בכיתות ח' היו הנמוכים ביותר מאז 2007 וכללו ירידה של 32 נקודות בכל אחד מהמקצועות הללו. מתמטיקה צנחו ציוני התלמידים ממקום 9 בשנת 2019, למקום 23 בשנת 2023. בנוסף, במדעים, ישראל ירדה ממקום 15 למקום 25. בעקבות הנתונים כינס קיש צוות בדיקה שגיבש המלצות לשיפור ההישגים במקצועות ה-STEM (מדע, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה).
בדיון היום אמר שר החינוך יואב קיש: "לא הייתי אחראי לתוצאה אבל אני אחראי לתיקון שנעשה בימים אלה. אנחנו מציגים את תוכנית 'ישראל ריאלית' שבמסגרתה תהיה תכנית אסטרטגית והאחריות על נושאי הסטים תרוכז במנהל חדשנות וטכנולוגיה במשרד, ותוקם מועצה מייעצת לקידום החינוך לסטים ושילוב בינה מלאכותית. לתוכנית יהיה תקציב כולל בהיקף של 1,485 מיליון שקלים בארבע שנים והיא תכלול פיתוח תוכניות לימוד חדשות, תכנים דיגיטליים מותאמים והטמעתם וכן קידום תוכניות למתן מענה למחסור במורים".
השר התייחס גם לשביתת המורים מהשבוע שעבר: "לפעול בהִתחָלות זה רע שהגענו למצב הזה. להרבה מורים תהיה פגיעה בשכר בגובה 1000-2000 ש"ח. המאבק מוצדק בעיקרו, אבל הדרך היא חשובה. מסתכלים על המורים כדמויות מופת. כשילד רואה הִתחָלות זה לא חוקי. זה רע ואני שמח שזה הסתיים."


