דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום חמישי ט"ז בסיון תשפ"ה 12.06.25
20.5°תל אביב
  • 21.6°ירושלים
  • 20.5°תל אביב
  • 20.0°חיפה
  • 19.6°אשדוד
  • 21.7°באר שבע
  • 29.9°אילת
  • 24.2°טבריה
  • 22.2°צפת
  • 19.4°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
בריאות

המתנה של חצי שנה לטיפול: משרד הבריאות חושף את עומק המשבר בהתפתחות הילד

ילד ימתין בממוצע 6.8 חודשים לטיפול פסיכולוגי בקופת חולים, ו-3.8 חודשים רק לאבחון | משרד הבריאות הציג תכניות לשיפור המצב, אך הרפורמה החדשה מעוררת התנגדות חריפה: "תוצאות החוזר המוצע תהיה אפליה קשה"

ד"ר הגר מזרחי, ראש חטיבת הרפואה במשרד הבריאות (צילום: סוניה גרשפט)
ד"ר הגר מזרחי, ראש חטיבת הרפואה במשרד הבריאות (צילום: סוניה גרשפט)
דפנה איזברוך
דפנה איזברוך
כתבת בריאות
צרו קשר עם המערכת:

ילדים בישראל המופנים לטיפולי התפתחות הילד ממשיכים להמתין חודשים ארוכים בתורים – כך עולה מנתונים שפרסם היום (רביעי) משרד הבריאות. לפי הדו"ח, ילד המופנה לטיפול פסיכולוגי התפתחותי ימתין בממוצע 6.8 חודשים עד לתחילת טיפול. זמן ההמתנה הממוצע לטיפול תקשורת הוא 6.7 חודשים, לריפוי בעיסוק 5.9 חודשים, לטיפול רגשי אצל עובד סוציאלי 5 חודשים, ולפיזיותרפיה 2.7 חודשים.

מעבר לכך, גם זמן ההמתנה לאבחון ראשוני ארוך – ונע בין חודש ל-3.8 חודשים בממוצע, בהתאם לתחום. הנתונים נאספו בין יולי 2023 ליוני 2024, ומשקפים ירידה של כמה שבועות ביחס לנתונים שנאספו שנה קודם לכן.

הפרסום מגיע על רקע רפורמה שמקדם משרד הבריאות, ולפיה יבוטלו ההחזרים הכספיים עבור טיפולי התפתחות הילד הניתנים באופן פרטי. הרפורמה עוררה התנגדות נרחבת מצד הורים ועמותות, החוששים כי ההחזרים יבוטלו מבלי שזמינות התורים בקופות החולים תשתפר.

קופת החולים בה זמן ההמתנה הקצר ביותר היא לאומית – שם ילדים ממתינים בממוצע 3 חודשים לטיפול ראשון. לעומת זאת, במאוחדת נרשם זמן ההמתנה הארוך ביותר – 6.58 חודשים. במכבי זמן ההמתנה הממוצע עומד על 4.42 חודשים, ובכללית – 5.94 חודשים.

במשרד הבריאות מציינים מספר מהלכים שננקטו במטרה לשפר את המצב: לפי נתוני המשרד, בין 2022 ל-2024 נרשמה עלייה במספר הסטודנטים במקצועות הבריאות – עלייה של 25% בפיזיותרפיה, 41% בריפוי בעיסוק ו-17% בהפרעות תקשורת. עלייה זו מיוחסת להשקעה במלגות, לתכניות עתודה רפואית, ולפתיחת שתי תכניות חדשות בלימודי ריפוי בעיסוק. בנוסף, מבחן התמיכה לקופות החולים הוגדל השנה ל-130 מיליון שקל, במטרה לעודד קיצור תורים. במקביל, המשרד תולה תקווה בהסכם שכר חדש למטפלים, שיביא מטפלים מהשוק הפרטי אל הציבורי.

יחד עם זאת, במשרד הבריאות מצביעים על כך שמדיניות ההחזרים – שהחלה ב-2010 כתגובה לזמני ההמתנה הארוכים – מייצרת אי שוויון. "הורים מקבלים החזר של 150 עד 200 שקלים עבור טיפול שעולה בין 400 ל-600 שקלים, ולא כל המשפחות יכולות לעמוד בנטל הזה", אמרה ד"ר הגר מזרחי, ראש תחום הרפואה במשרד, בתדריך לעיתונאים.

באיגוד הלאומי לילדים ובוגרים עם אוטיזם הביעו התנגדות נחרצת לרפורמה: "אנו מביעים חשש גדול והסתייגות מחוזר משרד הבריאות בנושא שירותים בתחום התפתחות הילד אשר פורסם להערות הציבור".

האיגוד הדגיש את חשיבותו של טיפול הוליסטי וזמין:  "אנו נמצאים בקשר שוטף עם האגפים הרלוונטיים במשרד הבריאות ומודים להם על הקשב לסוגיות השונות שהעלינו, שהמשותף לכולן היא החובה שלא לחזור על טעויות הרפורמה הקודמת בהתפתחות הילד וכן שמירה על זכויות הילדים וזכותם – שהיא בגדר חובה – לקבל טיפול זמין, נגיש ומהיר".

"אנו תומכים בטיפול ציבורי, אך לא יעלה על הדעת שהדרך לחיזוק השירות הציבורי תעבור בפגיעה בהתפתחותם של ילדים. תוצאות החוזר המוצע תהיה אפליה קשה בין מי שידו משגת לקנות טיפול זמין במחיר מלא, ומי שיאלץ להמתין חודשים רבות לטיפול. זה המקום להדגיש את חשיבותו הקריטית של הטיפול ההוליסטי- מותאם והולם, בעיקר בצמתי התפתחות והתמודדות השונים. אנו נעמוד כחומה מול כל ניסיון לפגוע בזכויות הילדים, ללא חלופה ראויה ומותאמת, ונמשיך להשמיע ואת קולם של הילדים ובני משפחותיהם".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!